::KAWAN2 KITA::

June 30, 2011

::AYAM PENYET FAMILY::

Ini rentetan kisah bowling ari tu, dan nak bagtahu lah kenapa aku lambat...
Sebabnya, tetibe Lucky kecintaan nak makan Ayam Penyet!

Kami pegi main bowling kat sini..
Maksud aku dalam bangunan ni laa....
"KULIM LANDMARK CENTRAL"

Satu-satunya tempat hiburan yang agak happening kat Kulim skang.. Seronot la org Kulim.. hehhe.. 
Kalau dari umah aku Nibong Tebal, takde lah jauh mana nak ke sini, dalam setengah mcm tu ikut jalan kampung. Dalam bangunan ni ada pasaraya Giant. Dan kat bawah2 tu memang banyak lah tempat-tempat makan. Termasuklah Restoran Ayam Penyet tu....

Teringin katanya Tok Lucky aku tu nak makan Ayam Penyet.. So, kasik redah jerr...

 Ini udang penyer namanya...

 Ini ayam penyet...
Seketul jer, sebab minta satu! heheh

Kalau makan ayam penyet, yang penting adalah SAMBAL nyer...
Ini memang the best!!!!!

Sambal yang kecik tu utk bakso.... 
Budak kecik ni takmo makan nasi. Nak makan mimi katanya... 
Aku amik bakso kat dia...
Tapi tak sedap lansung!! Sedap lagi bakso gerai kat umah aku tu! (nanti aku buat entry lain naa) Tak menepati selera tembolok aku sungguh!! Mee dia tu bukan pakai bihun, tp mcm suhun jerr... Dah la mahal!!! Aku suruh Muhammad makan kentol2 dia yang besar2 tu.. Sebab dia pon cakap tak sedap. Pastu nak ngorat nasi aku, nak ngorat kentang goreng kakak... Aku bagi jer lah... takde lah nak zalim dengan anak2.. heh!

Kakak plak nak makan fries jer. Hah, amik.. tapi papa dia suap gak lah nasi 2,3 suap kat dia.

White Coffee ice, Milo Ice dan Indonesia Tea ice...

Walapon org ade 4, tapi air kena 3 jer.. sbb sohih la depa ni tak larat nak mengabiskan air yang banyak tu... Teh indonesia tu sedap! rasa mcm dia campur dengan longan!

Makan dalam kadar laju-laju.. sebab masa dah lewat...
Budak2 ni kalo makan memang suka main2.. Last2, tapau la fries yang tak abis tu. Wat makan2 kat dalam tempat bowling tu nanti....

Motif tunjuk resit??
Sebab nak bagi bukti betul2 aku p makan kat ayam penyet! hahaha!!
Nak amik gambo kedai, dah tak sempat sebab laju-laju naik nak lif pegi bowling...
Hahahhahahaa!!



June 28, 2011

::KALAU TAK OVER, BUKAN AKU LER...::

Setelah 4 kali bertarung, setelah mcm-mcm masalah yang dihadap, dengan mulut si puaka longkang, dengan pihak bowling alley buat perangai, akhirnya sampai jugak Liga ni ke pringkat akhir.
Liga ni akceli staf dari dept aku yang anjurkan. Dah masuk musim ke 3 dah. InsyaAllah, maybe akan ada musim ke 4. Aku salah sorang ahli nyer. Dok update blog, dok hantor email, dok buat scoresheet, dok kira score pin, dok kena hentam sume pon aku lah! 
Liga ni kami buat style 4 kali jer setiap musim. Sebulan skali dalam minggu gaji.. Sebab tu dipanggil 'Payday Bowling". Which is, dalam setahun tu akan ada 2 musim la.
Aku ni, main pon kadang-kadang ok, kadang-kadang hancorrrr!!! Kalau ok, aku canang seantero maya sambil menaip, sambil kembam idom! Kalau score corot, aku dok dendiam, sorok scoresheet! Hahaha!

Markah untuk liga ni dikira dalam bentuk point. Setiap kali pertemuan, kami akan bermain 5 game. Handicap akan diberi selepas tamat permainan bergantung kepada average dalam kesemua permainan. Sape yang score  + handicap tertinggi, akan dapat 10 point dan seterusnya. Macam aku, memula musim pertama dulu, mmg sokmo lah dok dalam ranking jer. Sama lah dgn Lucky aku. Sampai sume orang tak puas hati sambil buat ayat, "asyek depa jer dok dapat!" hahaha! Then, masuk musim kedua, kami ubah syarat, setiap musim yang mendapat top 3, tidak akan dapat handicap untuk musim-musim akan datang. Dengan alasan, sebab nak bagi kat orang lain plak menang! Keh Keh keh!
Aku tak kesah lah.. sebab kalau sebelum ni, main kat mana-mana pon, mana nak bagi handicap. Lagipon, yang masuk liga ni, sume nyer gred c dan boleh jugak nak bagi kaegori gred D! Aku walaupun dah pegi main seluruh Malaysia, masih dalam kategori C GRADED!! (Peluang ke seluruh Malaysia tu pon sebab wakil USM utk sukan Staf antara Universiti. Kalau tak, jangan harap nak merasa ke mana-mana.)

huhu! pagi-pagi limun mcm ni buatkan aku lagi tenang nak tulis karangan panjang-panjang! kah Kah kah!
Ok! Ini keputusan utk Final malam tu.
 

(Cari nama NORZALILAH) 
Kenapa aku tercorot???
1 : Malam tu, aku adalah RATU SPLIT yang paling fofulerrr!!! Rasa mcm nak nangis kat situ!!
2 : Sampai lewat! Orang sume dah ada aku baru sampai. Sebab aku lah yang bertanggungjawab utk buat undian lane ape sume... Ujung-ujung aku yang pasrah sebab dapat lane awal!! Huuwaaaaaaa!!
3 : HILANG FOKUS... taktahu kenapa... Maybe aku terover confident jua!
4 : Ahhhhhhhhhhhh!!! Malas lah nak citer banyak!!!


Ini aku tepek pic aku jer.. Nak tgk pic sume masuk la fb sayer... 
kalao belum add, sila add disebelah kanan ni yer.. 
 Muka tak blh blahhhhh!!
MEMANG OVER KAU KAN LALA???

Biasa lah.. aku kan penyeri majlis... kalau takde aku, majlis tak berseri.. sebab, kalau TAK OVER tu bukan aku laaaa.....

 Ini diantara yang hadir..
Sebenarnya, kalau ikutkan dalam list aku ade 30 org. Tapi dah ujung-ujung tu, ramai yang tak leh datang. takpe, kami tak kesah pon. Eh, kenapa ada baju oren, kenapa ada  baju biru tu?
Yang baju biru sume nyer ahli komuniti liga. Yang baju oren, peserta liga.

Thanks sebab sudi membaca.... Hehehe...
Bowling ni adalah salah satu game fav aku. Kalau ade masa, kadang2 aku pegi main dengan Lucky aku kat Megalane Bowling Centre di Megamall, Seberang Perai. Anak2 pon memang dah biasa kat tempat boling. Sebab dari kecik dorang aku angkut ke tempat boling tu. Dari dok tido dalam stroller, sampai lah tido kat Megalane. Memula masa nak cerdik jer dulu dok mengacau, skang dah bape sangat. Kacau pon, sebab nak g kencing lah! nak susu lah! Itu perkara biasa....
Ade seorang sahabat penah cakap kat aku...
"Ila, ko ni dok bising nak mengandung, nak mengandung.... Tapi aku tgk, aktif nyer kemain lagi! main boling lah! Main Netball lah.. MACAM MANA NAK MENGANDUNG??"

tettttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt!! (sik ada jawapan)


June 27, 2011

::DINNER MALAM FINAL MAHARAJALAWAK..::

*entry yg sepatutnya flash pada esok harinya (sabtu), tp tak flash pon! nyampah!! ni aku kena bukak balik pada hari isnin. Edit di kala bersahur sementara jap lagi aku nak iron baju!*

Spaghetti Carbonara...
Yang dibayang-bayang time nak balik keje tadi (jumaat)...
Singgah tepi jalan nak masuk umah aku tu ade org jual2 ikan...
Singgah beli udang...

Sampai kat umah, selak internet tgk resepi.. Aku nak cari  yang simple tanpa menggunakan sos prego tu. Tp kebanyakan pakai sos prego... Aku malas dah nk kluar p kedai...
Being me yang memang suka "merekacipta" resepi sesuka tekak aku. Aku pon cuba lah sesedap rasa...
Dan the result is!!!!!!!!!!!!!!!!!!


TERBAIK WOKKKKK!!!

Walaupun rupanya tak semenggah, tapi rasa ADALAH BEGINI!!!!

Nak resepi?? hehehe....

Tapi  tak idok ler reti nak ukur-ukur sgala.. aku main cha mim pak jer! kah kah kah!

Spaghetti - macam biasalah rebus.. toksah la semua.. agak2 byk mana korang nak makan lah kan... jgn lupa letak minyak sket masa rebus tu.. takde lah dia melekat...
Udang - direbus (aku rebus guna air rebusan spaghetti tu jer.. jgn lelama sgt.)
Sosej - hiris (lebih kurang la.. aku amik 3 batang jer. Tak nak letak pon takpe.. ikut suka hati korang lah! Korang yang nak makan kan.. Aku letak sebab menatang tu jer yang ada kat dlm kotak sejuk aku tu! haha!)
1 biji bawang besar - potong dadu
2 ulas bawang putih - cincang
1 kiub ayam
1 cawan susu cair
1 sudu besar cream cheesse
Sedikit oregano dan daun parsley - Yang dah siap dalam botol. Kat umah mmg sentiasa jer ada benda alah ni. Maklumlah.. aku kan tekak western! wakakkaka!
minyak utk menumis - ikutlah korang nak letak minyak ape pon.. jgn minyak petrol udah!!
Sayur?? - ikut suka korang lah nak letak ke tidak.. Aku tak letak sbb dh takde sayur dh dlm peti! huhu!
Garam secukup rasa

Cara-cara:
Panaskan minyak. Tumis bawang besar &bawang putih sampai naik bau.
Taburkan kiub ayam. Masukkan sosej. Tumis hingga sosej masak. 
Letakkan susu cair yang dah dibancur bersama cream cheesse. Masak susu hingga pekat. Api jgn  kuat sangat, nanti dia cepat kering. Dah pekat, masukkan spaghetti dan udang skali. Kacau hingga sebati, masukkan garam. Taburkan oregano dan daun parsley. kacau lagi dan SIAP!!


*Kalau betul sedap, meh kita sharing2.. Kalo tak sedap, korang senyap2 tau! Hahha!*


June 23, 2011

::SKANG DAH JADI GENG::

Ini hat malam tadi...
gara-gara takut lipas dalam bilik, dua beradik ni tido berkongsi 1 sofa...
Sementara ibu dok sebok buat tempahan kek tido lah dulu kat situ...
Dah siap, baru angkat masuk bilik....

Ini malam ni punya... 
SKALI LAGI tido atas sofa yang sama.
Yang ni dok tengah2 tgk katon sama-sama... Gelak sama-sama.. kuk kik kuk kik..
Tahu tahu jer dah senyap...



Bila dah besar mcm ni, tak penat melayan yang  renyah-renyah tu. Cuma PENAT melayan KERENAH depa lah pulak.. Bergaduh tak kira siang malam.. Berebut tak kira tempat... Melompat tak kira masa...
Si Adik tu, makin besar makin ketara KEMANJAAN dia dan makin ketara jugak KEGANASAN dia, selalu badan si kakak yang kurus kering tu lah jd mangsa tempat dia 'training' skill tumbuk2...
Sakit jiwa aku melayan tau!!!!



::GEGIRL MALUUUUUUUUUUUUU::

Arakian kisah 3 beranak ni nak pagi makan.
Memang nak beli makan bungkus dan makan kat umah jer... Dari rumah lagi aku dah tanya dorang nak makan apa. Katanya, nak makan Char Kue Tiau...
Ok beres!
Bila aku cakap, cuma nak bungkus, si Budak Muhammad Shah Darwish ni menjerit-jerit takmo bungkus. Nak makan kat kedai CKT tu kaedah nyerr! Geram aku haih! Dok jerit-jerit dalam keta. Sabo.. sabo...
Aku cakap kat dia..
"Ibu takut la makan kat kedai ni.. dah la papa takde. Kang ade org kacau kita kang..."

Ok dah diam.. 
Aku park keta betul2 depan kedai makan tu. Aku turun sorang, budak berdua tu duduk dalam keta. Dah order, aku duduk la kat kosi. Dalam kedai CKT tu cuma ada 3 org jer customer. Abg yang goreng CKT tu buat dulu kat customer yang 3 org tu. Aku duduk la tunggu kat meja kosong. tetibe budak Muhammad tu bukak tingkap jerit panggil aku. Nak  kluar katanya!
Aku cakap tak payah. Tapi dia jerit nak kluar jugak.. Heeeeee... menguji betul tau budak sorang ni!!

Aku tutup enjin keta, bagi dorang kluar.. Sambil2 tu dok bebel laa aku ni pon.. mengada lah, org tak bg kluar, nak kluar jugak.. Sambil dok jalan2 ni nak tuju kat meja yang aku duduk tadi.
Dengan confident level tahap tertinggi, aku pon dgn yakin sua punggung nak duduk kat kosi yang aku duduk tadi, TIBA-TIBA.............

"Allah!! ooii.. mak hang jatuh tergolek!"

Aku tergolek dok oiiiiiii!!!!! bukan jatuh tersadung.. Tapi punggung tak kena kosi.. Muhammad tarik kosi yang aku nak duduk tu... Dia nak duduk.. bukan dia sengaja nak tarik....!!! Last last aku yg terduduk atas tanah!!

HADUHHHHHHHHHH!!!

Malu tak tau nak habaq la anak oiiiii!!!!!

Aku memang tak pandang kiri kanan depan belakang dah!!! Nasib la kat kedai tu tak ramai org. Tapi aku rasa depa dengar jugak suara aku melatah tu... Choiiiiiiiii!!!!!

Dah la aku tengah malu + geram + tak tau nak letak muka kat mana..
Budak berdua tu blh plak berebut kosi. Padahal kat meja tu penuh kosi. Kosi yang satu tu jugak nak berebut!
Nak diam lagi??
Kena la bebel dengan aku.. Macam-macam lah ayat yang kluar.... 
GERAM TAU!!!!

uhhhhh!!!

GEGIRL MALUUUUUUUUUUUUUU!!!!

COMFIRM lepas ni, setahun aku tak makan CKT kat situ!!!
HUUwAAAA!!!



June 22, 2011

::WORDLESS WEDNESDAY (Part 3)::

Mesti ada yang tertanya-tanya kenapa aku letak gambar jer hari ni, dan kenapa mesti WORDLESS WEDNESDAY!

Pada yang dah tahu.. tahu lahh...

Pada yang belum tahu...

Nak tahu lebih lanjut....

Boleh pegi kat DEPA ni....

Boleh jugak LIKE banyak2 dalam PAGE DEPA jugak... 

Kalau nak join....
Tunggu setiap hari rabu setiap minggu... bubuh lah gambar... 
HANYA GAMBAR TANPA KATA-KATA...

pastu SUBMIT lah kat depa....

TAPI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
INI......
BUKAN CONTEST...

BUKAN G.A...

BUKAN JUGAK TEKA TEKI TEKA TEKUK....

BUKAN SAPA-SAPA... erk!

CUMA NAK SUKA-SUKA....

Sapa yang LIKE... LIKE laaa...

Sapa yang TAK LIKE.... M.O.J (mak ok jerr!)

DAN LAST!!!

WORDLESS WEDNESDAY YANG TERAKHIR UTK HARI NI!!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|

==
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
OPPSS!!!

BLOGSPOT TAK LEH UPLOAD PIC LA PULOKKK!!!
MINGGU DEPAN LAH!!!


BYE!


::WORDLESS WEDNESDAY (Part 2)::


TODAY!!!


::WORDLESS WEDNESDAY

PART 1




June 21, 2011

::FATHER'S DAY OUT::

Walaupun kami sekeluarga duduk Penang, amatlah jarang-jarang skali kami nak melintas jambatan ni tru over the sea go to the island! Hahahhaha!! Ape punya ayat daaa...
Sebenor nyer, dekat erea seberang sini pon ada Jusco. Tapi sajer lah kan.. nak jenjalan jauh sket.. 
 Memang dah menjadi kelaku anak-anak aku yang jarang bawak berjalan...
Tengok laut.. "Wahhhh!!!! ini laut ke pantai ibu??"
Tengok bot lalu... "Dina!! DIna!! Tgk tuuuu!! Tuuuu!!! Fuyooo!! Laju nyer sampan tu..." 
=_='

Sedih kan anak-anak aku???
hurmmmm...

Bila dah sampai..
"ibu.. kita nak pegi mana ni ibu??"
"pegi Jusco.."
"Tesco??? Nak beli ape kat Tesco??"
"Bukan Tesco la adik... Ni Giant laaa..."

Haduihaiiii...

Tapi nasib baik jugak dia tak sebut Econsave.... Yer laahhh... udah itu jer tempat yang selalu ibu korang 'shoping' kan... Kalo Tesco dgn Giant tu, tempat fav Opah shoping. Balik kampung jer, pegi Tesco.. Pegi Giant... Itu jer lah yang dorang tahu... hehehhe!


Umat agak meramai sampai parking pon jenuh cari... Ape-ape hal pon, kasik perut bagi full tank dulu. Tok Lucky nak makan nasi.. Yer lah, dia bangun tido tak makan ape2... kami ade gak belasah roti pagi tu... QB yang amat jarang skali aku jejaki.. Udah ler besar nak mamfos.. Cari tempat nak makan pon jenuh menapak.. Last-last.. TCRS jer yang nampak.. 
Time kami datang tu adalah waktu puncak dimana, waktu tengah hari, orang lapar nak cari makan. Yang mana memang suka makan nasi, cari tempat yang ada nasi lah kan.. mcm kat TCRS ni.. 







Kita orang pilih set of the day...
Ade ayam hainan masak serai ape tah.. tak ingat!!
Pastu ade pilihan ayam lagi... Kami amik ayam roast...
Memula, sampai dua menu ni dulu.. anak2 dah kelaparan.. bagi dulu dorang makan... Tunggu sup tak sampai-sampai... Staf dia mai hantar order org sebelah meja, aku tanya pasal sup.. dia bgtau kawan dia. Ingat nak mai hantar lah... Rupanya takdak jugak... Padahal, kami duduk dekat jer ngan kaunter yang dorang buat serve tu suma.. Takkan lah tak perasan kan?

Pastu mai hantar air, hantar lagi menu tambahan ni.. Aku tanya lagi pasal sup.. Tunggu punya tunggu.. takde jugak.. 2 kali dah tanya ni.. Lucky aku muka dah cam cencorot.. sbb tunggu nak makan dgn sup... 
Kali ketiga aku tanya.. tapi muka & intonasi dah lain macam... baru nak mai hantar.. Itu pon, nasi Lucky aku dah nak abis.. Dina dah abis makan, Muhammad tambah nasi tu pon sbb tgk sup baru datang. Dina hirup jer kuah sup tu.. 

Geram betul aku tau!! SERVIS TAHAPER!!! SENGAL!!!

Geram-geram pon, aku hadap jugak sume makanan tu sampai habis...
Sayang woooo kalu tak habiskan.. rugi lah mak!!!
Lain kali kita cari jer food court okeh!!!

Usai makan, ke destinasi seterusnya....
Mencari baju raya... heh!!



::INTRO JER DULU::


Ahad lepas kan Fathers Day...
Takde niat pon nak calebrate.. Asal nyer janji nak kluar ari Sabtu..
Tapi dah Sabtu tu, Lucky aku ade game ping pong seharian... Pagi sampai petang..
Makanya... bermalas-malasan lah kami anak beranak kat umah...
Aku masak pon, simple cincai jer... Malas nak beria-ia...

Tujuan asal nak kluar tu nak belikan baju-baju raya bebudak ni...
Dah alang-alang ade duit sikit kan.. Prepair lah ape2 yang patut awal2 ni...
Dah la tahun depan si Kakak tu nak masuk tahun 1 dah.. COMFIRM lah nak pakai duit baaaaaaaaaaaaaaaanyak lagi kan???

Nak citer sket ni...
Sabtu malam tu.. Lucky aku yang tak reti penat tu kan...
Kluar jumpa geng malam tu.. Tah pukul bape pagi baru balik pon tatau!
Aku malas nak bangun tgk jam!
Dah balik tu bukan dia reti nak tido terus... Aku perasan dari dalam bilik ada cahaya kat ruang tamu tu.. Ku pikir, mesti dia tgk tv. Aku pon sambung tido....

Aku ni memang dah automatik pagi pukul 6.45 - 7.00, mesti terjaga.. Bangun nak tutup lampu luar.. pastu kadang2 aku sambung tido 10 minit kat sofa.. (kalau ABC laaa).
Pagi ahad tu aku bangun... KEJUTAN!!!
Lucky aku tak tido lagi!!!!!!!
Dok ralit main game depan laptop! 
Hahh.. tunggu lagi?? Kena tembakan berpadu 2,3 das dengan aku!
Padahal dia memang dah tau JANJI dia hari ahad tu...
Lepas tutup lampu, aku masuk bilik sambung tido... Lepas kena bebel, Lucky aku pon tido.. tapi tido atas sofa... Konon-konon takut terbabas lah kan...

Sudah nyer....
BERASAP aku menunggu Tok Chik tu bangun tauuuu!!
Bukan takat aku jer... Anak2 pon nak berpeluh balik dah menungg papa bangun tido...
Nak kejut kuat2 takut papa nyer marah... Kejut la panggil pelan2...
"Papa... bangun la cepattt..."

GILA TENSYEN!!!
Ikut kan amarah ni memang nak kluar jer ngan anak-anak, tinggal dia kat umah.. Tapi hati kecil masih berkata-kata suruh bersabar... SABAR... SABAR... 

Eh! tetibe mari pulak suara bagitau suh bukak tudung, salin baju, protes!! Tapi masih ada hati kecil yang bersuara nun sayup sayup kedengaran.. suruh bersabar.. SABAR..SABAR... 
Dah 7 tahun... masihkah belum MEMAHAMI?? Lupakah pada akibatnya jika turutkan akal jahat??

Ok tarik nafas dalam-dalammmmmmmm...
Layan "Jaguh Kampung" sampai habis.....

Pukul 12 dia bangun... mandi lah.. shave lah... buang misai lah...
Tup tup 12.30 jugak baru kitaorang kluar dari umah...

Tempat tujuan.. QueensBay... 

Eh!
Ni aku nak menciwi sket... Pic masa tgh siap-siap nak kluar Ahad tu.. 
Tudung baru aku ni tau! hik hik hik... Nama tudung ni Nurkasih. Aku tatau ape motif dia nak bagi nama tudung ni lagutu. Tapi aku nak bagitau.. Ini lah diantara tudung yang menjadi idaman aku. Dah lama aku cari. Dok tengok dalam online, tapi nak beli mcm tak berbaloi sebab kena + kos penghantaran. 
Kebetulan aku ronda-ronda kat Parit Buntar, masuk lah ke kedai jual tudung tudung ni. Kedai baru bukak. Sebab sebelum ni tak penah ada pon kedai tu kat situ.
Aku ni kalo bab2 tudung aku memang berkira sket. Yer lah.. sebab aku jarang membeli. Kalau beli pon, takat yang sehelai 8 ringgit jer.. iTu pon Pasar Kemboja mari... Sebulan sekali (tunggu gaji) beli 2 helai terus.. 2 helai 15 hengget!
Tapi tudung Nurkasih ni mahal sket.. Kiranya kalau aku beli tudung 8 hengget tu, blh dpt 4 helai lah! Ciri-ciri dia memang menepati citarasa aku.. Kiranya, tudung ni ala ala mcm tudung awning. Tapi dia takde awning keras yang kat depan tu.. Dah jadi ala ala syiria jer dah.. Aku sukaaa!! 

Okeh cukup utk setakat ni... 

Hahaha...



June 20, 2011

::MENYAMPAH!::

Bizi tak terhaibat di abad ini!!!
muahahahhahahaa!!
Macam biasa lah kan.. Cek Lala korang ni kalo bizi mcm haper tu...
Al Makna nya... ade benda lah tu kannnn!!

TETTTTTTTTTTTTTTT!!!!

Fandai....

yerr!

Esok ade AUDIT!
Bukan Aidib yg suka caras-caras MLM tu yer... muahahhah!! :))

Esok ni AUDIT dari UKKP... iaitu.. satu unit dalam USM ni utk mai check tahap safety dalam makmal. Itu salah satu job scope dorang laa... 
Dan esok ni memang keje nyer, nak check segala mak nenek dalam makmal. Tapi kalau dah namanya pon audit kan.. kita buat lah tip top mcm mana pon, still depa nak cari salah jugak. Walaupun sebesar hama!!
MENYAMPAH!

Ok lah.. itu jer nak bagitau!!
Badan pon dah bau ucuk masyam-masyam dah!

haku nak balikkkkkkk!!!

Nak masakkkkkkkk!!

LapaQQQQQQ!!!




June 15, 2011

::DAH ADA 'D' YANG KE 3??::

Selepas DINA, kluar si DARWISH plak...
Hari ni, dah ada 'D' yang ketiga...

Kehadiran yang sangat dinantikan oleh anak-anak ku.. especially Dina!!
Memang dah lama dia kepingin... Cuma aku jer yang MALAS nak layan...

Petang tadi, tgh hujan rintik-rintik (selepas hujan yang maha lebat).. aku sidailah baju yang basuh malam tadi. Tengah hari tadi tak sempat nak balik menyidai.. Bizi bebeno Kak Chik kamu ni!!!
Tengah-tengah dok sidai kain tu, aku dengar la bunyi "ngiauuuu! ngiauuuuu!" kemain kuat! Tapi kejap-kejap jer bunyi nyer... Memula aku buat tatau jer.. walaupun anak dara aku tu dah bising.. 

"ibu.. kakak rasa mcm kakak dengar bunyi anak kucing  la ibu..."

Tapi aku buat tak reti jer... 
Bunyi lagi.. 3,4 kali 'mengiau' tapi bunyi yang sangat dekat. Aku jenguk dlm longkang depan umah. Takde pon! Pastu bunyi lagi... Anak2 aku dah kelam kabut dok sebok terteleng-teleng dalam longkang tu. 
Ade bunyi lagi.. Si Dina yang jumpa akhirnya... Dok dalam longkang jiran sebelah umah aku. Walaupun tak kesiyorrrr.. Tapi aku kesian tgk anak kucing tu menggigil dlm longkang tu. Betul!!!  Anak kucing tu memang menggigil! Nasib baik lah air longkang tu tak penuh mcm selalu walaupun baru lepas hujan lebat.
Aku pon jadilah penyelamat haiwan!!!
Amik penyakar, tarik kucing tu ke atas... Punya bersorak riang anak-anak aku!!!

"YEAYYYYYYY!!! IBU JADI PENYELAMAT!!!!!!!"

Sabauuuu jer lahhh!!

Dah angkat tu, aku basuh-basuh sket.. Dina kalut masuk dalam umah amik tuala... Pandai lah pulak tu.. tak disuruh pon! Dah  bersih-bersihkan.. aku bawak masuk umah, letak ler dalam kotakkk...

Pastu aku kluar balik sambung sidai baju...

Si Dina ngan Darwish ni dah tak tentu arah dah.. seronok ni, ada anak kucing.. sebok dok tanya kucing tu macam-macam... 

"kesiannn dia.. sejuk yer... hang nak pegi mana? kenapa duduk dlm longkang? mesti mak hang tinggai hang kan?? alololololo.. kesiannn dia..."

hurmmm.. mcm tu lah lebih kurang dialog anak aku duaorang tu dgn si anak kucing tak tak faham apa-apa..

Masa ni baru lepas amik... Selimutkan dgn tuala tu. Senyap jer dia.. Pastu tido...

Kucing ni jantan...
Hidung tu ade luka. Kena apa tatau la...
Dia dah segar sket, dengar 3,4 kali dia bersin... heheh! Kena selsema la kot! Comel!

Aku tanya Dina nak bagi nama apa...

"ermm... Aina Sofia boleh ibu??"

Ambooiii.. nama kawan kakak ke tu??

"Tak lah! Nama anak kucing tu laaa.."

Nama lain lahhh! Bagi la ada huruf 'D' jugak.. Kakak, Dina.. Adik, Darwish.. Anak kucing tu bagi la D jugak...

"ermm... D? D? DD? Hah! Didi lah senang ibuuu!!"

Hmmm...

Dah anak kucing tu tido... Dia kalut yang lain pulak...
Dok kalut suruh aku isi borang ni...
Borang cikgu skolah dia bagi.
Nak masuk pertandingan mewarna kat Sekolah Teknik.
Last year memang dia ade pegi jugak.. Tapi tak menang pon.
Cuma yang buat dia seronok, sebab still dapat hadiah dan naik pentas walaupun tak menang ape2..

Tahun ni dia nak masuk lagi. Kena bayar 3 hengget. Ape lah sangat 3 hengget tu jika nak dibandingkan dengan keinginan dan keseronokkan anak-anak. Aku tahu, improvement dia dalam mewarna dah lebih baik berbanding dulu. Dia banyak belajar dari Makshu Wawa dia. Asal balik kampung jer, umah Makshu Wawa tu jer lah yang dia dok ulang alik hari. Tapi bagus jugak.. walaupun dorang banyak bermain, tapi main yang berguna untuk minda.. Main cikgu-cikgu!! heheh!

OK..
ibu dah isi borang.. esok boleh hantar...
Tapi aku suh dia janji, warna bagi cantik-cantik dan buat latihan hari-hari.. Sebab pertandingan tu minggu depan.. Harap-harap dapat lah hadiah bernombor... hehhehe!



June 13, 2011

::BANGGALI JUAL KAEN!::

erkk!!
betul eh?
Setahu aku, banggali kalo masuk kampung2 tu dok jual karpet jer..
"kaka.. kapet cantik... mau kaa??"

eheh!

Tapi ni bukan pasal aku beli kain kat banggali...
Ni pasal "terlebih" kaen yang dah aku dapat....Banyak norrr! Sampai tak terbuat baju dah hah! Berkurun lah dok jadi tukun dalam drawer...
Kalau ikutkan pon, memang aku menjarang buat baju kurung... Aterrr! bila masa nyer nak pakai pon.. P keje dok sarung uniform... nak bergaya lebih2 pon time ade function. Function pon bukan hari2 ade... Kan?

Kalau nak menciwi tu... memang fav all the time lah kan!! hmmppphh.. *kembam idom*
Meh sini aku nak menciwi sket! Walaupun kebanyakan kain2 ni bukan aku yang beli, tapi pemberian IKHLAS dari mereka-mereka.... tetap aku nak menciwi!

Diantaranya!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
*dromrolll*

 Kain batik Sarawak....
kalo tak silap aku, sepupu Lucky aku yangg bagi ni....
masih jadi kain....

 Ini pon kain batik Sarawak...
Juga pemberian orang.. Tapi aku tak ingat sapa yang yang bagi.. sebab udah lama!
Maaf yooo!! Masih jadi kain duduk dlm plestik!

Ini kain batik lepas dari Terengganu.
Kakak aku yang belikan... Dia pegi Ganu masa cuti sekolah aritu. 

Kain ni mantan Dekan opis aku yang beli. Dari India tak silap aku.
Asalnyer, dia nak jual kain ni.. Pastu dia suruh staf2 pompuan pilih. Kami pon pilih lahh.. Dia nak jual RM50. Tapi sampai skang aku tak bayar pon... heeee!! *nyorok*
Hakikatnya, kain ni memang cantik walaupun nampak simple. Cuma aku  tatau nak buat baju ape.. Sebab manik2 itu sangat buat kain ni nampak eksklusif! Aku takut tukang jahit tak berani nak amik resiko jahit baju ni. heheh!

Ini abah aku yang belikan masa pegi Indonesia.. Tak sure, Bandung atau Jakarta. Tapi yang pasti, udah lama kain ni berkepam dalam lemari. Tatau nak bila nak tempah. Utk baju, kain tu jenis chiffon kerawang yang jarang tu. Pastu kain dia mcm ala-ala songket sket. ade kain utk linning dan selendang!
Yang pasti, aku tatau samada kain chiffon tu muat atau tidak utk buat sehelai baju aku... sebab ukuran tak sampai 2 meter! huhu!

Ini kain pemberian mantan Dekan jugak. Baik mantan dekan aku ni... dari dia jadi Dekan lagi, memang rajin beli membeli utk staf2 bawah ni. Yang best, kalo dia beli ape2, sume nyer memang kena dgn taste kami. Alahhh... dia pon ala-ala jenis memilih org nyer. Haruslah kalo membeli ape2 mesti nak kan yang 'high taste' gitu kan... Kain ni dari Indonesia kalo tak silap ingatan aku. maklumlah.. aku ni ratu hilang ingatan. kalau dah lama-lama haruslah aku senang lupa ingatan. Kain ni bidang dia besar. Dan dia beeli pon 4 meter lebih aku rasa. Pon masih jadi kain!! Tatau nak buat baju ape.. sbb bunga2 pada kain tu mcm baldu-baldu sket.. CANTIK!!! Tu yang aku takut tu... Takut tailor amik upah mahal sangat! Hanya sebab BALDU aku tu... huwa huwa huwa! 

Kain ni kalau tuan dia tengok, mesti kenai! heheh!!
Ini lah satu-satunya kain yang aku beli. Memula cadang nak buat baju utk Dina. Tapi, bila aku tgk rupa paras warna kain ni mcm sesuai jer utk aku.. Jadi... bakal menjadi baju aku lah!!!
Yang ni COMFIRM aku buat baju utk raya!! Esok nak p tempah... (bawak jer boh dlm keta, tapi bila nk p kedai jahit pon ntah!)

Ini plak my ofis mate bagi. Dia pegi bercuti ngan kekanda dia ke Bandung pada tahun 2009 rasa nya!!
Pastu balik, beli ole-ole utk kawan2... Thanks Kak Niza!
Kain ni pon dah lama jugak... Idok jugak jadi baju lagi.. huhu!!!

Ini plak rezeki yang aku dapat hari ni...
Kain chiffon utk kebaya pendek.. ole-ole dari Medan...
Ini pengasuh anak-anak aku yang bagi. Hadiah katanya...utk hari raya!!
Waduhhhh!! Rejekiiiiiiiii!!!!
Kain utk baju ni dah ade yang match...
 Dengan kain batik pasang dari Terengganu tu...
Padan kan??? 
CANTIK!!! I LIKEEEE!!!

Dan ini pon rezeki dari seberang jugak.
Dari Mak dan abah ku yang baru pulang dari hanimun di Surabaya...
Tadi hah baru datang ke umah aku...
Sajer lah nak bagi fair utk anak2 dia... Masa Mak Abah aku balik dari Surabaya tu, dorang turun kat KLIA. Pastu anak2 yang ada di KL sana nun lah yang menjemput-jemput dorang. Pakat-pakat lah depa kat sana memilih kain-kain ni dulu. Otw nak balik ke Trong, singgah umah anak yang kat Ipoh tu pulak (umh kakak aku). Duk rehat kat umah sehari, hari ni datang umah aku plak! hehehe.. 

Okeh... dah abis dah aku menciwi kain-kain aku...
Skang aku nak promot plak kedai kain kawan aku nan sorang ni....
Raya dah nak dekat ni, korang pegi lah jenguk2 kat kedai kain beliau.. Mana lah nak tau, kot-kot ada yang berkenan... lawo-lawo!! Aku jamin memang high kualiti!!! Sebab aku dah beli!!! 
BETUL!
Kalo aku silap.. korang mai lah ketuk aku! sebab aku yang promot! hehe...
Sila lah masuk....
https://www.facebook.com/pages/Kami-Jual-Beli-KJB/228739838493
Atau


HAPPY SHOPPING!! 
SELAMAT HARI RAYA!!!!!!!!!! eh????

::K.A.M.I::