::KAWAN2 KITA::

JAMU SUSUK DARA IN DA HOUSE!!

January 28, 2011

::LASAGNA DERHAKA::

Kalau baca laju-laju jadi mcm sebut LAKSMANA DERHAKA...kan??
heh! ok tak lawak...

Ini adalah cuma bukti kesohihan yang aku dah buat lasagna...
Bukan ape, nak ngantor kat kome2, memang tak tercapai dek akal lah...
Jauh naaa!!!
Bila kome2 dok menempek kat wall aku, bercengkarema sesuka ati kome..


Sampaikan Chef dari hotel termahal kat Ipoh dah tanya memacam...
dan segan2 lak aku kan...
Aku ni masak main tibai jerr.. campak ape yang hadoooo...
Kalo ikut resepi pon, ku derhaka kan mana yang patut...
hehehhehe...


 Ini lah rupe lasagna aku...
Percaya atau tidak, satu tray tu hadap kat aku sorang jer tau!!
tapi idok ler pelahap nau aku...
Aku makan suku malam tu, tengah hari, aku balik umah, panas kan balik, bedal lagi suku...
Petang balik keje, aku bedal lagi suku, malam jap tadi, aku bedal lagi suku.. DAH ABISSSS SUDA.. hehehe..
Ajer nyer yerrr.. Anak2 aku ni bukan nyer makan sgt benda pelik2 ni..
Lucky aku pon sama.. Jadi nyer, kalo aku rasa nak makan ape2, aku beli.. or aku masak...

Okeh.. takmo citer panjang.. Ini resepi lasagna derhaka aku...
Asal nyer, resepi ni aku cilok dari majalah ape tah aku baca masa sambil2 nak tunggu doktor panggil kat klinik. Aku tengok resepi nyer mcm very the mudah dot com. Jadi aku snap lah dgn hp.. Takkan aku nak salin resepi plak kat tengah2 klinik tu...
Heshhh.. citer lagiii!!!
Ok resepi timeeeeeee!!!
Tapi ini kira kali kedua lah aku buat.. sebelum ni aku dah buat kat kampung.. Kira itu try test cuba la dulu.. tapi dah diberi puji-pujian setappppp, jadi gigih lah aku membuat lagi.. heheh..
Oppssss!!
ok ok.. aku bagi resepi...... ^_^'

Ini jenis lasagna yang aku gunakan...
Sume jenis pasta aku memang suka pakai brand san remo...

4 keping lasagna [rebus sampai lembut]
1 biji bawang besar [dipotong dadu]
20gm isi ayam [dicincang]
20gm keju mozarella [aku derhaka, campur dengan parmesan]
[pengkeju tegar]
4 sudu tomato puree [lagi penderhakaan berlaku, aku pakai rempah untuk tumis. Pastu tambah sikit sos spagheti dalam 2 sudu]
20gm bayam
2 cawan susu cair [memula buat, aku mmg pakai cusu cair, memang pekat. Tapi malam kelmarin aku buat pakai fresh milk. Tak bape nak pekat tapi sedap tu tetap lah sedap]
TENGOK!! BAPE BANYAK AKU PUNYA DERHAKA??

Cara-cara
Rebus lasagna dan toskan.
Panaskan minyak (i pakai marjerin), tumiskan bawang, tomato puree (rempah) dan isi ayam.
Gaulkan keju mozarella bersama susu cair hingga pekat. Sapukan marjerin disekeliling mangkuk pembakar dan masukkan sekeping lasagna dan isi ayam yang dah dimasak.
Lapiskan dengan keju dan letak bayam. Lapiskan sekeping lagi lasagna dan ulang cara setingkat demi setingkat.
Dan lapisan lasagna yang terakhir, tuangkan kesemua keju (aku letak lagi 2 keping keju cheesedale).
bakar selama 25 minit suhu 140.

~Selamat mencuba~






January 27, 2011

::FEBRUARI::

Credit attayaya.net




FEBRUARI...
yang sangapppppppppppp....

 * Roadtax keta 2,2 dah nak kojol...
keta ferrari Lucky aku awal bulan, keta jet pejuang aku ujung bulan... *

 * Buku² Tadika anak² aku, bulan ni lah jugak pon nak kena bayar.... *

* Bil itu.. bil ini... *

* Sewa umah... ansuran keta...*

* Utang piutang.. pajak gadai.. ceti..[tetttttttttttttttttttt!!]*


  HuuWaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!! >_<'
*terjun longkang*



January 26, 2011

::KHURAFAT - BIKIN JANTUNG MAU TEMBUS!::

Adalah malam tadi, aku berdo'ah do'ah bawak anak² masuk panggung tengok ini cerita!


Aterrr...
Masa bawak tengok citer kelakar-kelakar, awak berdua komplen yer! 
Nak tengok citer antu lah konon!!
Hah!! Ibu dah bawak tgk citer antuuuu... Puas hati ke tidak??

"Biler citer ni nak abis ibu?? kakak takutttttt...." >_<
Itu lah pertanyaan dari si Dara aku tu... Berulang kali dok tanya soalan yang sama!
Jangan kata dia...

AKU PON SAMA!!!!
Rasa mcm nak luruh jantung dok terkejut-kejut!

Si Muhammad, setengah jam pertama, dia boleh layan lagi... Tapi bila dah start dok kluar hantu sana sini, dia dah mula pelan2 mengelongsor di sebelah aku... 
Tahu2 jer dah TIDO!!! ahahahhahaha!!!
Tu sebab kalo bawak anak tgk wayang, aku suka amik couple sit.. Sebab peel bebudak ni memang tak leh jangka... Memula beria-ia nak tengok wayang.. nak tengok wayang...
pastu dalam panggung dok buat onar!!

Tapi, keseluruhan, KHURAFAT memang menyeramkan lol!!
Walaupun hantu nyer tak bape nak tunjuk lama-lama, tapi hat yang dok tunjuk sikit2 pastu banyak-banyak kali terkejut sana sini tu yang bikin aku tak boleh nak duduk dalam keadaan selesa. Aku duduk menegak mcm menahan nafas. Memang ade part yang aku MENJERIT! Ade part yang aku ISTIGHFAR! ade jugak part yang aku MELATAH!!!
hah kauuu.. nasib baik lah sit kami di belakang kali, atas kepala sound punya bapak kuat... Aku dok membebel-bebel, melatah, menjerit pon org bukan tau!!

Abis jer citer, aku nak dukung la si Mamat tu.. elok dia pon bangung...
"Dah abes dah citer antu bu??"
Hah laa!! Adik tidoooo... 

Balik umah, si Dina dok ulang tayang citer antu tu, pot pet pot pet dok bercerita.. Sampai nak tido pon dia takut mimpi hantu.. Aku pon suruh lah dia baca doa...
Alhamudulillah... Anak² aku tido dengan nyenyak nyer...
hehehe...


Moral of the story: 
Len kali toksah dok gedik2 bwk anak tgk wayang citer antu! tgk yg kat umah dah cukup!! Sebab aku pon sama takuttttt....Ahahah! 



January 25, 2011

::ITU ADALAH REZEKI, BUKAN DUGAAN::

Tengah malam semalam agak lewat aku online FB...
Biasalah kan.. ibu berkejaya ni...
Malam jer lah pon time nak menguruskan anak-anak dan rumahtangga...
Tengah malam, baru rasa nak rilex-rilex...

Tengah aku syok2 layan baca status kengkawan, tiba-tiba aku terkedu bila aku baca status FB seorang teman RAPAT. Darah aku seolah-olah seperti berhenti!! YA ALLAH!!!
Hanya itu ucapan yang meniti bibir...
Aku tengok jam dinding, lagi 15 minit nak pukul 12... 
Betapa sesak nya dada aku... hati aku meronta-ronta nak call dia juga malam tu..
Tapi lepas tu aku tenang.. aku fikir, dia perlu banyak berehat.
Sepanjang malam ingatan aku pada TEMAN RAPAT aku tu tak putus-putus datang.
Kami memang rapat sewaktu sama-sama belajar di Politeknik POrt Dickson dulu. Mana tak nyer, walaupun kami kelas lain-lain (tapi dalam satu jabatan), bunga yang berkembang waktu hanya kami berdua. Jadi, ke mana-mana kami memang bersama. Dalam kelas, kami memang satu-satu nya bunga dikelilingi kumbang-kumbang yang kerakusan.. ehheheh... Dalam hostel, walaupun dalam bilik asing2, TEMAN RAPAT aku tu tetap nak bertandang dalam bilik aku. Melepak, berborak, belajar, pegi shoping, memang kami berdua jer lah ke mana-mana pon. Sampaikan, masa semester utk pergi latihan industri, kami sanggup cari tempat yang sama utk buat praktikal. Sebab takmau berpisah. hehhehe... 

Bila dah habis belajar, kami masih lagi berhubung... call, sms dan skang tempat yg selalu kami dapat update masing2 adalah FB.

Tapi hari ni, [ berita sebenar Jumaat lepas, tapi aku baru baca status beliau malam tadi ] aku menerima berita kesedihan yang beliau sedang hadapi.. semoga engkau tabah wahai TEMAN!!  
Ini aku copy paste notes dari FB beliau...

No reason...

by Ugy Harun on Tuesday, January 25, 2011 at 9:39am
Kawan2...thanx 4 de support..cume tlg doakan saye kuat smngt dan tabah hadapi semuani...4 info, xde post mortem dibuat, anak xsakit pun, xpenah tnjuk pun simtom2 sakit, mybe nose bleeding pasal oksigen xsampai ke otak. mulanya saya ingat saya himpit dia, tp doc ckp xmungkin dihimpit.. sbbnye tlg jgn tnye saye ye..hanya ALLAH yg tahu.. bilal tu ckp ni rezeki bkn dugaan dan itulah yg saya cube adapt skrg, xpenah sesaat pun saya lupekan dia, tp ALLAH maha mengetahui dan dah rancang yg terbaik buat saya sekeluarga..wallahualam...
 ·  · Share


Anak yang dilahirkan baru berusia 35 hari. Doktor mengesahkan ianya kematian mengejut. 
Sekarang, perasaan aku semakin tenang setelah dapat bercakap dengan TEMAN aku tadi.
Suara nya memang seperti seorang yang tabah.. Aku pulak yang beria-ia menangis.. Memang aku tak boleh tahan.. Aku cuba sedaya upaya nak menahan. Tapi aku tak mampu. Sebab aku KENAL dia!! Dia memang seorang yang susah utk menangis... 
Dia berulang kali cakap dengan aku.. ade bilal cakap dekat dia..
"INI BUKAN DUGAAN UTK KAMU NAK, INI ADALAH REZEKI... KAMU JANGAN BERSEDIH!"

Tapi,
aku yang sedih... tengah taip entry ni pon meleleh-leleh air mata aku...
Dia cakap dengan aku lagi.. air susu dia banyak.. dan sekarang, anak dia yang sulung tu yang ambil alih tempat arwah. Anak yang sulung tu dah berusia 3 tahun. Nama anak dia yang sulung tu lebih kurang sama dengan nama anak dara aku... Batriesya
Dan yang paling buatkan hati aku tersentuh...
Arwah tu pon dia letak nama sama macam anak aku.. Nur Dina..
Ya Allah...
Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas Anakmu... Al-fatihah...



January 22, 2011

::HARI YANG BIASA::

Cuti yang tak ke mana-mana - BIASA

Breakfirst Pukul 11 Pagi... - BIASA

Masak yang biasa-biasa.. - MACAM BIASA

Masak, makan, tido siang... - MACAM TAK BIASA

Lucky ai tak kluar ke mana-mana.. - LUAR BIASA

Rumah berantakan dengan mainan.. - BIASA SANGAT

Bergaduh dua beradik - TERLALU BIASA!

######||######

ohooOo
Life aku rupanya SANGAT BIASA!!!
=,='





January 21, 2011

::VERSI MENGIGIH YG MENGIGIL::

Aku compile kan sekali semua...
Lebih kurang seminggu lebih punya....
Versi Gigih Memasak... [gigih laa.. sbb fulus dah haus...]
Ada yang tak sempat jugak nak snapy snapy...
Kaedah, Tak takde gambar, takde cerita... FULL STOP!


Ini weekend lepas punya... hari Ahad!
Sebab Sabtu pegi boling, jadi NO MASAK²!!
malam pon suruh kedai MASAK!
Ahad baru free mau MASAK²... hehhehe....


Ini pon minggu lepas punya dinner...
tapi ini dinner Lucky ai punya.. sbb dia kena kurangkan makan nasi...
So, NASIK YEELEKKKK!!!
Ai dan Anak2.. Makan nasi... dengan Ayam Bakar Madu... Owesome!!!


Ini dinner 2 malam lepas...
Malam sebelum tu buat Makaroni goreng... Lupa snap suda!


Ini semalam punya breakfirst....
Lebihan nasi malam tu... 
Malam tu masak ape eh?? hurmmm.... lupa suda...


Ini ialah LAKSA BULAT yang aku PENIN kan semalam...

 Sebenarnya, Laksa Bulat tu adalah Laksam. Itu panggilan dari anak Bujang aku yg sorang tu... Dia tak panggil Laksam.. tapi dia sebut Laksa Bulat... Sebab kalau kat kedai, dia tgk laksa2 tu kan bulat, tak macam laksa Penang yang selalu dok makan tu... 
Semalam aku punya lah kalut sebab salah beli tepung.
 Yang dia dok kalutkan lagi aku.. "ibu!! Mamat laparrrrrr.. Nak Laksa BUlatttttttt!!"
hadoiiiiiiii!!!
Aku buat rencah dia mcm ni jerr..... Kobis + kacang Panjang 
Tu pon dah sedappppppppp!!!
jejejejejjejejjesss!


Petang Semalam:
GIGIH lagi... buat donutttt!!! 
iyerrrr betullll... DONUT!!!
ahahhahahhahaha!!

Lucky aku balik-balik, bukak tudung saji, tengok donut...
"Huhhh... banyak GULA!"
Ecehhhh!!
Kononnnnn...
Dah tak nak makan tu toksah lah banyak komen Yang oiii...
*Merajuk*
Terus amik tapawe, isi dunot...
"Kakak... nah amik ni pagi hantar kat umah Ain..."

Terus ai sentap tauuuu!!!!



January 20, 2011

::APE NAK JADI NI??::

BILA MATA BACA LAIN...

KEPALA FIKIR YANG LAIN...

HATI SEBUT YANG LAIN...








MEMANG LAIN LAH JADI NYAA!!!!

*********************************************
BILA MATA BACA KAT KERTAS TEPUNG BERAS...

TAPI, DALAM KEPALA DOK TERBAYANGKAN TEPUNG UBI...

SAMPAI KEDAI, KEPALA DOK RECALL TEPUNG BERAS...

TAPI MULUT DOK SEBUT TEPUNG UBI... MAKA, TANGAN PON CAPAI TEPUNG UBI...

SAMPAI KAT UMAH, PELIK.. KENAPA TAK MENJADI....????

TENGOK BALIK KAT KERTAS... TEPUNG BERAS!!

TAPI.............

YANG AKU DOK KACAU, TEPUNG UBI!!


HAMPEHHHHHHHHHH!!!
PATUT LAAAAA TAK MENJADIIIIIIIII........

NASIB BAIK, KAT UMAH ADA SIKITTTTTT TEPUNG BERAS...
KALO TAK, MELAPAR LAH ANAK AKU DOK TUNGGU,
LAKSA BULAT!






January 19, 2011

::DENGAR LAGU SAMBIL TUKAR² STATUS YM::

Tajuk gempak hokeyyyy!!!!
Rasa-rasa ade tak yang makan hati dengan 'Status YM' aku hari ni??
Boleh bertukar-tukar yerr....
Sume tajuk lagu jer.... hak hak hak!


Sebenarnya, benda ni dah lama dah adaaaaa...
Saja aku nak kasik trik kat korang suh masuk blog aku!
Waaakakkakakkakaaa... [memang sohih anak Tok Ketua ni otak gelong arini!]

Eh.. eh.. ade ke orang yang dah tak dulik dgn YM dia??
OOoooOoO.... [aksi:-cekak pinggang, goyang2 sket kepala]
Mementang laa korang dah femes omos kat FB skang... Ym yang memberi jasa ni korang lupakan yerr... Hey! Hey! yu! yu! YM ni amat bermakna untuk aku tauuu!! dgn YM ni lah aku bercintan dgn Lucky aku tauuu!!

Ok.. Ok.. dah siap dah dengan pen dan kertas??
Cepat-cepat.. aku nak kongsi rahasierr Status YM ni dgn korang...
Sape yang nak laaa...
Yang tak nak sila berdiri tepi yerr...

Ok.. siap??
Oraite.....
Yang pertama.....

eh.. eh... ape plak ni???








huhuhuuh!!!
Sonang citor lah kannn....
Serba serbi sume dia bagitau.. korang ikut yooo....

ok daaaaaaaa!!!

burrrpppppp!!! [sendawa bau laksa]



::VERSI TAKDE MODAL::

TING!! TONG!!
TING!! TONG!!!
bezzz...tit..tit...ne..no..ne...no...

Harap mahap...
Cek Lala adalah sedang mengalami tekanan perasaan luar dan dalam..
[perubahan hormon barangkali...]

Today Cek Lala layan mood lagu-lagu lama...
melayangkan jiwa dan perasaan pada tahun 90 an dulu....
Sewaktu jiwa masih muda... sewaktu...
Badan masih bergetah dan paling penting masih ade 'bentuk'...
Sewaktu dulu....
Rupa paras tidak secantik sekarang... 
[Huaghh! huuaaaghhh!! huaaaghhhh!!]

Tensi aku masih bersisa...
Ini semua gara-gara 'beruk' sekor kat umah tu...
Dah 2 hari dia tak bagi aku nak update ape2...
Blog ke.. Fb ke.. 
Memang ke laut sungguh beruk tu skang!
Rasa mcm nak campak buang dlm longkang depan umah!
Tapi kalo aku nak campak buang beruk tu, aku akan amik sim card dia..
beruk jer aku buang.. simcard beruk aku amik.. aku letak dalam beruk lain.. [kalau ade!]

Tapi yang aku pelik nyer.. Time Lucky aku dok main poker, elok lah pulak dia...
Bila time aku nak melepek kejap jer, dia pon buat laj perangai huduh dia tuuu...
Dah la nama pun huduh.. 'BERUK'!!!
HAKKKKTUIIIHHHH!!!

Nak update kat opis ni, kang org cakap aku tak keje pulak... Pastu dengar lah desas desus yang kurang menyenangkan.. Tapi gua rilek jer beb!! gua mcm biasa lahh.. Gelak ketawa adalah hobi gua beb! Lantak kan situ ngko nak kata apa.. Janji gua tau apa keja gua buat!!!

Huuwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! :((
Apa yang aku merepek repeks keperek niiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!

Nak makan aiskrimmmmmmmmmmmmmm!!!
Mau Kasik tenang lautan dalaman aku nihhh...
Sedang bergelora... sedang terumbang-ambing... 

huaaaghhhhhhhhhhhh!! [menguap]

ok bye!






January 18, 2011

::KAMI JUAL... AMPA BELI...::

Tapi bak kata tokey dia.. "kadang-kadang aku pon beli jugak!!"
hahhahahhahaahaha!!

Jom pakat ramai-ramai singgah kedai KJB...


Macciammmm Macciaaammmmm ADAAAA!!!!

Tokey dia kata, kedai besi buruk...
Tapi ampa jgn la pulak igt KJB tu memang betui2 juai besi buruk...
Cuma panggilan sajaa....

Dalam KJB tu ada jual barang baru dan jugak barang terpakai...

Jom Singgah P Tengok!!!






January 14, 2011

::TWIN??? OWHHHSOMEE!!!!!::

Not mine....
but my fren...
So lucky for him n wife!!!
Umur masih muda kedua-dua nya.. 
Bertuah betul dapat anak kembar... baby twin gegirl pulak tuuu!!
Aduhhhhh!!!
Bikin hatiku meronta-ronta mau mengandung ini jam jugakkK!! [mcm lah blh dpt kembaq!]

Menurut baby twin tu punya Apak, babies kluar jam bape pagi tah.. operate.. Memang aku ade dpt sms.. aku dengar jer... tapi tak terdaya nak bangun tgk henfon... Pagi nyer tu baru aku check...
Alhamdulillah....

Berat babies 2.4 kg & 2.6 kg.. total.. 5 kg in tummy mak dia!!! 
WOOOWWW!!!
Aku dulu pon, masa anak sulung, baby kluar 2.6kg.. huhuhu!!!
So KAGUMMMMM dengan mummy babies tuu....

Aku tumpang gembira dan tersenyum-senyum tengok pic the Twin tu.. 
COMEL BANGATTTT!!!

Kata Apak nyer, kembar dia dok lain-lain sarung... OOooOO.. Jadi muka takde lah nampak persamaan sangat... kan .. kan .. kan ...
Tapi kenapa nama sama??
AUNI dua-dua... [nama depan jer... belakang lain...]
Nama si kakak tu tiru nama anak saya ehhh... BATRISYIA... 
(",)
ok just joking!!

Ini lah AUNI THE TWIN!!!

COMEL KAN???

CONGRATS MY FREN!!!
SELAMAT MENJADI PAPA N MAMA!!
SELAMAT BERJAGA MALAM.... HEHHEHE!







::AF 9 JERRR??::


KUALA LUMPUR, 13 JAN 2011: Desas-desus mengatakan bahawa Akademi Fantasia 9 (AF9) bakal menjadi program realiti AF yang terakhir sudah pun terjawab pada sewaktu majlis pelancaran pengumuman AF9 berlangsung di Restoran Delicious, Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur, petang tadi.
Pengurus Saluran Astro Ria, Azlin Reza Azmi mengesahkan bahawa program realiti hiburan itu tidak akan diteruskan lagi pada masa akan datang.
"Penganjuran AF yang terakhir bukanlah disebabkan faktor SMS yang kurang mendapat sambutan. Malah, ia juga tiada kena mengena dengan faktor bajet tinggi atau pun rating TV. Keputusan ini dibuat disebabkan kami mahu cuba membuat program baru yang lain.
Berita lagi DISINI


::Komen aku::

Kenapa 9??
Kenapa tak cukupkan 10??
Ke propa jerr.... huhuh!

[ehh.. komen ke tanya tu??]

peaceeeeeeeeeeeeeee!! (",)



January 13, 2011

::LAWAK DI PAGI KHAMIS::

Layan kan jer lah lawak deme pepagi hari ni....
[^_^]


Kuhik! kuhik! kuhik! <---- tiru jap gelak ngade mung kak mah!






Tapi yang sebenarnya ini....


Facebooker tegar....
Jangan risau2 lagi wokeyyy!!!

Kalo tanya aku risau ke tidak???
hurmmmm...
macam takde perasaan jerr....
Sebab aku sendiri pon tak mahir lagi dalam twitter... Malas nak godek...
FB sendiri pon tak tergodek.... Myspace lagi laaaaahhh!!
heshhh.. tak koser lah aku nak ingat byk2 passwed neh!


Sumber : Oh Media!





January 12, 2011

::MAKA AKAN BERMULA LAH...::

Setelah di update kat merata-rata..
Tak cukup sms aku, msg lagi kat fb chat...
Masih lagi meluahkan rasa hati..
"kolestrol ayg 6.3! huhuh! kena kurangkan makan seafood lah.." [tahu takpe!]
"lepas ni kena start berjalan la dlm usm" [jgn ckp jer yang.. buat tau!]
"balik ni nak kena beli oat lah.." [ok beli.. ibu nk tgk bape lama oat tu akan bertahan..]
hehehheh... keji kan dpt vini mcm aku ni?
Lansung tak beri pendapatan ape2... hik hik hik
Pastu aku tgk ade pulak status kat ym dia...
 Whoaaaaaaaa!!!
betul-betul memberi impak ni...

Memang lately Lucky aku ni asek lah dok penin2...
aku pon tatau nak ckp mcm mana.. bagi ubat..tido..  lega.. bangun... penin lagi...
Sudah nyer, aku suruh jer dia pegi check darah kat klinik USM...
Itu yang dia pegi check.. dapat result, terus sms aku...

Memang Lucky aku ni penggemar seafood yang tegar...
sama macam anak dara dia sorang tu...
Itu pon aku kontrol tau!!
Kalo ikutkan cek mek tu, hari2 nak makan siput sedut tu.. hari-hari nak makan udang... 
Memang makanan kat umah, aku yang control.. masak-masak ape sume memang aku yang sedia kan.. Takde lah masa aku nak tanya sorang2 nak makan ape.. nak makan ape... 
Ape aku masak, MAKAN!!!
Tak mo MAKAN, kau punya pasal!!
Melapar lah kau situuuu!!
Kejisss kan??
Tapi.... itu lah...
Aku balik keja.. fenattt... lagi mau melayan kerenah sorang2 nak makan itu.. nak makan ini.. heshhhhh!! Soriiiiiiiiiiiiiiiii naik loriiiiiiiiiiiiii laaaaaaaa......
Tapi kalo hari minggu OK.. hari keja NO!!!

So, malam tadi... 
"malam ni kita makan makaroni sup aje ok!!"

taraaaaaaaaaaaaaaaa!!
Pakat habis licin sorang semangkuk... 

Malam ni???
Apa menu diet??






::MARILAH KITA MENDERMA DAREHHHH::

Assalamualaikum....
Tuan-tuan.. dan Puan-puan...
Hadik-hadik.. dan hakak-hakak (sengau sket)...
Bagaimanakah kesihatan anda pada hari ini??
Diharap semua nya sehat-sehat belaka...

Al  kesahhhhhhhhh....
Al kesah sang kancil dtg beramai-ramai mengadap sultannn....
taibbbbbbbbbb..

*****************************************************

Semalam aku pegi derma darah u olssss!!
Gigih tau...
Ini kali kedua lah aku menderma darah... 
1st time pasa tahun bape tah.. ilang ingatan sudah... Bukan takat tu.. dengan buku merah tu skali pon ilang.. Aku tatau, mana letak..

Hospital Pulau Pinang ni memang sokmo buat kempen derma darah...
Last year pon ade buat. Tapi aku cume nemanim teman ku saja.. Sebab masa tu aku 1st day period yang sgt banyak.. Jadi tak nak amik resiko.. 
Tahun ni, aku bersenang hati nak derma darah... Seronok u olss... Walaupun semalam aku agak kepenatan sebab berkejaran dengan makmal... Tapi petang tu, kami gigih jugak lah pegi menderma.. Bukan dipaksa.. tapi sukarela...
Org derma darah pakat diam jer memasing kan.. Aku ngan kwn aku derma darah mulut tak benti dok bersembang.. kejap2 gelak.. kejap2 gelak... Mesti org pelik tgk kami...

 Penderma darah yang happening.. 
Mesti org yg dapat darah kami jugak akan happening.. hik hik hik!

 Darahku.. bukan darah mu...

 Aku suspek nurse ni adalah pelatih...
Sebab masa dia nak cabut kluar jarum tu, memancut darah aku kluar tau!
Nasib Kakcik tak panic u olsss!!

Ini darah my fren....

Petang tu elok selesai derma darah, aku dapat sms dari My Lucky... 
"Kolestrol ayg 6.3.. uric acid pon tinggi.. kena control makan la lepas ni.."

O'Ooooo... 
Oleh yg demikian... marilah kita bergigih mendiet yer Sayang...
[^_~]



January 10, 2011

::MARI SERTAI CONTEST LATIH TUBU JARI::

Ini Rancangan Latih Tubi Jari...

Sila Picit Belah Kiri Tetikus Anda..

Dan Lihat...

APA YG MUNCUL DI DEPAN MATA ANDA!!

Kalau rasa-rasa nak Selim Melim.. Tapi Nak Jugak Makan Banyak2... Takmau eksesais.. PICIT SINI 8 KALI!!!
I love food too much and yet, I have no time to exercise. I don't worry cause with #BizzyBody I get to shed off those calories without exercising! Thank you, Bizzy Body!




Hari tu dah sampai fingsan2 tengok GREAT SALE!! Skang Mau Redeem Point pulak!! NAK TAU FINGSAN KE TIDAK.. PICIT 8 LAGI!!!


Neh pon adik beradek sepusat sepusing la dengan hok ataih tuuu!! Picit la ampa sampai lenguh!!


Sambil Shopping, Sambil boleh feel2 seperti berada di Jepun!!! PICIT PICIT LAGI!!!

Hok ni aku tatau dah nak discribe mende... Aku pon lenguh dah dok PICIT2!!!


HAH!!! DOK DIAM PULAKKK!!
PICIT LAAAA!!!
KANG AKU PICIT (.)(.) AMPA SATGI BARU TAUUU!!

[^_~]


January 7, 2011

::BLOG SUNYI??::

Ehemmm!!
Tadi ade orang tegur aku...
"haii.. sunyi jer blog..."
Eheh!
Apa mau dikata lagi.. memang sunyi la sikit lately ni...
[Macam lah sebelum ni blog aku gegak gempita!]

Hati masih gundah gulana...
Henfon kerosakan... gambar tak boleh nak amik banyak2...
Snap tak sampai seploh keping.. dah kluar amaran...

"FULL MEMORY!!"

Kepala hotak hang!!!

Oh.. kepala hotak aku memang berangin disaat ini...
Money-money semakin mensusut nilai...
Tayar My Mewwah dah semakin membotakkan dirinya...
Tapi dia masih tetap mahu berjasa dan berkorban jiwa dan raga utk aku...
Walaupun di dalam kepala sudah ada aa.rr..bb... hep! hep! shut! shut! Jangan sebut satu ayat pon! CHOIII!! satgi!!
Ok baik...

Kisah anak2 aku yang sudah seminggu bersekolah, akan aku story kat rumah depa...
MEMANG MACAM-MACAM KERENAH!!
Finin kepala hotak kak cik!!

Oh.. saya sudahi di sini dulu.. 
[Memang takde motif entry aku!]
saya mau sambung menggodeh isi perut blog saya...
Mau lihat kotak komen saya yang merah menyalooo tuu??
[nampak sangat cuma nak promo kotak komen dia!]
picit lah KOMEN!!
hik hik hik...


January 6, 2011

::PENAT::

SANGAT LAH!!!

hari ni saja dekat 10 kali aku naik turun tangga!!
kalo aku pakai meter pengukur langkah, mesti langkah aku dah cukup 10 ribu!!
Sakit kaki toksah cakap!!
Sakit tumit tak usah sebut!!

Aku bekpes pukul 12 tgh hari hokayyy!!!
Kalo dah pukul 12 tgh hari.. bukan nama nya bekpes dah.. dah jadi BRUNCH!!
Brunch pon makan laju-laju.. sebab lapar tersangat dan sebab..sebab.. LAPAR LAH!!!

Bila dah start musim semester... Start makmal yang tough.. pulak tu fisrt week lab...
memang start lah kebizian dan kepenatan ku...
PENAT sampai tak boleh nak cakap!!
Muka mencorot mcm mak tiri baru lepas pukul anak tiri!!

OK sayer tahu...
Thanks sebab bagitahu...
Oleh itu... 

Saya mahu piulang ke jalan kebenaran...
Saya mahu tido barang sejam 2...
Kalau saya larat.. saya akan bangun memasak...
Kalau tak larat... saya akan suruh kedai masak....
kuang kuang kuang!!




January 5, 2011

::HARI NI TAKDE UPDATE LAGI::

Macam lah sebelum ni aku rajin nau hapdet nyer...
Tiba-tiba plak semalam seharian [kat opis] tak bukak blog, aku menajdi rindu piulak! Ahakss!
Aku sempat update status vodow kat fb, pastu baca royanpicisan Makcik Rehan kat fb.. hehhehe.. 
Serius u olss!!
Aku sangat membizi today!
Lab dah start.. mcm biasa, setiap semester first day lab haruslah kelam kabut..
Dengan blackout dekat 10 kali  rasanya.. Tatau la alat ape yg buat trip.. Malas nak hambek tau! Aku brief student, pastu aku tinggal jer dorang, pandai2 lah kome nak godek alat tu... Jangan sampai meletup sudeyy! Mak technician jer hokayyy!! Kelulusan Cert jerr... Takde degree, takde Msc apatah lagi pHD... Teknikal, makcik boleh hajoor.. teori kaluu.. p tanya lacturer ampa!! 
Itu pon, ke hulu ke hilir aku berjalan... utara selatan.. timur barat.. sampai SAKET TUMIT aku taw!!
SERIUSS!!!
Tumit aku saket!!
Oppss! Sebelum tu.. aku berkerja tak pakai heels 3 inci yer.. Wadges 2 setengah inci pon tidak.. haku pakai safety boot 1 inci seberat 3 kilo!!
Gambar ehsan Gogel lah!
Lebih kurang ini lah rope nyer!
Bayangkan, berat badan aku ni.. [dah naik balik dah..] 73kg! Pastu tambah pulak safety boot 3 kilo.. Larat lagi ke anggota kaki aku nak heret??
Daripada aku menyeksa tumit kaki aku, baik aku duduk lepak atas kosi jer.. hehhehe.. haci dop??

Haku nak bagitau ni, entry2 aku akan datang, mungkin tak banyak gambar laa.. Sebab henfon cokia aku tu dah barai!! Aku tatau punca nyer haper, tiba-tiba memory card tak boleh bukak, kena letak password. Masa bila aku bubuh password kat memory card aku tu? Tanya Lucky aku kot-kot la dia nak pantau henfon aku tu kan.. sekali aku kena sembur daaa! Maknanya bukan dia lah yg buat.. Tapi, bukan satu tu masaelah nyer.. Maselah yg lebih berat, Memory card tu pon henfon tak blh ditect. Kena tekan sket belakang henfon tu, baru dia muncul. Haduihhh!! fenin aku mcm mana nak buat pun tak tau. Nak bawak p kedai, malaih! Comfirm la terbang berpuluh-puluh pulak nanti. Kak Cik dah kering ni noxx!! FITAM!!

Dah la henfon tu sahabat setia aku ke mana-mana.. Ada camera cikai pon dah rosak.. [mmg tgn pelingkop jer lah aku ni!]..Kalu nak camera canggih lagi lah tak tercapai dek akal.. Henfon tu jer lah penawar segala kedukaan.. Gambar2 yang tertempek kat blog ni sume nyer ehsan dari beliau tau! Walaupun hanya 3.2 megapixel.. tapi amat berjasa utk aku yg dilahirkan dalam golongan berdarah marhein ni yall!
Aku rasa, mungkin dia merajuk pasal entry ni kot.. Seddihhhhhhhh akuu laaa!!!
Nak meraih simpati kat sapa lagi ni?? Lucky Mak harus lah tak kowser nak melayan royanpicisan vini gedomox dia neh! Lucky ai ni bukan nyer jenis skali bagi hint, esok lusa barang dah ade depan mata.. Kalo nak ape2.. haku lah yang kena usaha tangga kejayaan sendiri.. Tapi kalau dia bagi, aku kena LOVE U VERY STRONG! Tak boleh komen ape2.. [jarang nak komplen pon..] Sebab aku bukan jenis memilih.. Dan sgt menghargai pemberian dari orang yg susah nak memberi... hehehhe! ;-)
Tapi...
Kalo nak buat wishlist, nak camera baru ke, nak henfon baru .. eh??
Hurmmm.. kena buat pilihan yang tepat ni...
THINK! THINK! THINK!



January 3, 2011

::KAKAK, ADIK DAN SEKOLAH::

Hari ni, hari pertama persekolahan...
Hari pertama jugak Adik Muhammad Shah Darwish pegi sekolah tadika...
Tapi, Tahun kedua untuk Kakak Dina masuk tadika...

Yang paling excited aku tengok, adalah anak bujang aku laa...
Dari malam dia dok sebok tanya, bila nak pakai baju sekolah... [masa pegi pendaftaran tu, baju sekolah dah dapat siap-siap]. Masa aku tengah iron baju, dia siap tunggu dan tolong sangkutkan baju sekolah dia. Excited kan?? Harap-harap 'excited' si bujang ni bertahan sampai ke akhir tahun lah...

Malam sebelum tido.. Kakak pulak dok luah perasaan.. tak sabar nak pegi skolah.. tak sabar nak jumpa kawan².. kakak rindu kat kawan² kakak... haihhh...
Tapiiiiiiii...
Bangun pagi.... Adik Muhammad yang bangun dulu taw!!
6.45 dia dah bangun! sangat EXCITED kan??
Aku masa tu memang dah bangun.. tapi melepak sambil pejam mata sikit atas sofa.. [sikit jee..] sebab 'tgh coti' kannn.. amik mood laaa... Pastu tetibe terkejut ade org join aku tido atas sofa.. ek..ehh! "adik da bangun??" Awal nyerrr...

Ibu mandi, siap² dulu.. 7.45 baru suruh dua beradik tu mandi...
Dah mandi... siap pakai baju sekolah... sikat rambut.. pakai bedak wangi-wangi...
ibu tanya adik.."Adik nak minum susu dulu tak??" Sambil tunjuk botol susu..
"Tak mau lahh!!!"
Hamboiii.. mudah benar lupakan susu...
Tapi aku bekalkan jugak biskut sorang satu sachet...
Kakak nak bawak air sirap.. Adik nak bawak air melo...
 Ok Done!! Jom p skolah!!

Comel tak??

Kalo perasan.. aku ade tukarkan sesuatu kat bebudak berdua ni..
Baju kakak tu saiz L, tapi seluar macam dah senteng...
Baju adik pon saiz L, cuma sluar agak panjang dari tuan nyer...
Maka, dengan kebijaksanaan yang diwarisi, aku tukar..
kakak pakai sluar adik, adik pakai sluar kakak!
Walaupun warna agak berlainan sikit... sikit jerr.. tapi tak kesah lah...
Baju kakak, poket tepi.. baju adik poket depan.. Itu membezakan baju gegil.. dgn baju boboy...
Sluar kakak tu dulu, ade getah kat bawah.. jadi mcm kedut2 sket lah kan..
Tapi aku sudah buang itu getah.. aku iron molek² bagi ilang itu kedut-kedut...
Then, adik pon boleh pakai sluar kakak....
Sedikit keistimewaan kalo punya anak yang sama saiz! hehehhehe!
Easy bukan??

Ape-ape pon...
SELAMAT BERSEKOLAH ANAK-ANAK IBU...
Belajar rajin-rajin.. Jangan banyak main...
OK!




January 2, 2011

::HUJAN MENCURAH-CURAH::

Tapi nasib baik la baju-bajan aku selamat dikeringkan setelah 2 hari diampaian...
Dan paling menakjubkan...
SIAP DILIPAT 
[sila beri tepukan yang gemuruh!]
itupon setelah dikumpulkan dengan baju-baju yang dah 2 minggu tak lipat!
hehehhehee...
Ok.. kain baju dah siap lipat... susun elok2 dalam bakul...
[tatau bila pulak nak susun dalam lemari..]
Mari kita ke dapur... 
Sebab..
Bila petang-petang yang sejuk beku macam ni..
Perut pon mula lah memberontak utk diisi...
DANNNNNNNNNN!!!
Memang shedappp kalo dapat layan ini...


HEAVENNNN!!!
lalalalalalalalalalalalaaa....



::DAH NAMA PON CUTI::

Mentang-mentang lah nama nya CUTI khenn.. memang dia pulun betul2...

- CUTI KERJA -
- CUTI MASAK -
- CUTI SEMBAHYANG -
- CUTI JADI HOUSEWIFE  -

Semua tu dirangkul dengan bangga pada 1-1-11!!
Dah la malam tu dia bagi sakit kepala kaw kaw punya! Up pulak lagi dengan sakit pinggang dan perut yang melampau! Berguling-guling aku atas katil sensorang... Setengah botol losyen mustajab aku lumur atas perut. Tapi oleh kerana lapisan strechmark berkupil-kupil, ditambah lagi dengan lapisan lemak tepu yang bertepu-tepu, maka akan melambatkan lah sikit proses penyerapan losyen mustajab tu. Ntah pukul bape aku tertido pon tatau! Dengan tangan tak basuh, penuh dgn losyen mustajab. Kalau lah aku mimpi korek hidung, hurmmm... berangin la hidung aku!

1-1-11
Balik dari pendaftaran tadika bebudak berdua ni, aku tak tunggu lama dah.. Terus chalooo balik rumah!
Aku dah tak tahan! Sakit perut yang amat sangat! Tatau lah pasal ape kali ni sakit nyer menjadi-jadi pulak!
Sampai umah, aku bagi amanat terakhir..
"Ibu sakit perut.. Ibu nak tido! Jangan kacau ibu tau! Papa.. nanti beli lah nasi kat anak2.. ibu betul2 tak larat nak masak! SERIUS!! Sori yerr!"

Memang dorang betul2 tak kacau aku.. aku memang tak suka makan ubat kalau period pain. Sapu minyak panas kat perut atau tuam perut dengan botol air panas. Pastu tido meniarap.
Tido pon, takde lah tido macam orang mati.. lansung tak dengar ape.. Aku dengar la jugak dalam dalam bilik, bebudak ni bergaduh, pastu kena marah ngan papa.. pastu papa start keta, kluar beli nasi la kot.. Aku tak kuasa nak tgk jam pukul bape.. aku kena betul rest bagi sakit ni betul2 hilang... Pastu rumah macam diam jer.. 

Tak lama sedar pulak.. bunyi pinggan mangkuk..
"Adik, papa suap yer! Kakak, papa suap! ok!"
"OK!!" dengar suara dua beradik tu menyahut..
Hurmm.. dorang tu memang laa.. dengan papa memang dorang takut sket.. cee kalo ibu yg ckp macam tu.. menyahut tu memang menyahut.. tapi menyahut "TAKMAU!!" "NAK SUAP SENDIRI!!"
pastu aku... zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz..

Kluar dari bilik, tgk jam 2.15... dua beradik dah terlentang.. eh! 3 beranak terlentang tgk tv... kenyang dah la tu... Ibu pulak yg kelaparan... amik pinggan, makan nasi bungkus... sedihhhhh...

Jangan tak tahu, sampai ke malam aku masih tak kuasa nak masak lagi tau!! Petang tu mcm dah ok, berlagak la dalam hujan rintik pegi econsave. Pegi econsave konon2 beli ikan sayur, balik nak masak.. 
Yang hadooooooooooo!!!
Balik rumah pinggang aku sakit balik.. Econsave tak bagi beg plastik, sampai sakit pinggang aku hangkut barang sikit2 masuk keta. Sebelum balik aku singgah kedai makan, beli bungkus lagiiii.... Sori yer hanak-hanak dan suami ku...

Tapiiiiiiiiiiiii.. hari ni aku segar bugar!!
Perut tak sakit lagi... Pinggang pon dah ok!!!
Dalam kepala nak masak Tomyam sebagai ganti yang semalam punya!

Tunggu yerrr tomyam guee!!!
Jamu mata jer laaa...



January 1, 2011

::COTI FREE DIMANFAATKAN SEBAIK NYA WALAUPUN TAK SEBAIK MANA::

Coti-coti free penutup 2010, kami 4 beranak manfaatkan sebaiknya, WALAUPUN!...
Dari umah, menghala ke Seberang Perai mencari Klinik pakar kulit... En.Lucky aku dah berbulan mengalami gatal-gatal pada kulit yang agak kronik.. Aku yg menengok pon agak menggeli... dah berjenis hobat dah beliau telan.. Al-maklum pada golongan marhean sebegini, hanya terarah pada klinik USM atau menagih belas di klinik panel. Walaupun mcm tu, tetap takde lansung tanda2 nak baik.. malah lagi teruk mengaruk!!! Kesian aku tgk!

Kerana tak tahan dengan masalah gatal, garuk, pedih! gatal, garuk, pedih! Akhirnya, beliau ajak jugak aku cari klinik pakar kulit. Dah jumpa klinik nyer.. tapi tutup plak.. rehat! Pukul 2 baru bukak balik. Kami sampai ke sana belum pukul 2 lagi. Jadi kami mencari tempat utk mengisi perut dulu.. tengah hari kan.. laparrrrrrrrrr!!
Arah tujuan, ke foodcourt Carefour Seberang Jaya... Makan nasi ayam jer.. nak cepat dan mudah! Walaupun nasi ayam nyer tak bape sedap, tapi perut ala ala tong sampah ni lah jugak yang jadi tukang habis.. macam biasa!

Usai makan, patah balik ke Klinik... lepak kejap.. klinik bukak.. terus masuk.. daftar.. [kes malas nak mengarang panjang2 la ni..] duduk kejap.. doktor panggil Lucky ku masuk dalam... Nasib baik la org tak ramai... Lebih kurang 10 minit Lucky ku kluar dari bilik doktor.. terus beliau cakap.. 
"doktor kata Ayang kena Eczema.."
Tapi aku terdiam.. sebab mcm blur lagi ape tu Eczema... macam penah dengar.. Tapi masih tak clear..
tetibe terkeluar dari mulut aku..
"balik kang search laa ape tu eczema.." poyo-poyo jerr...

Lepas amik hobat, bergerak lah kami ke Jusco Seberai Perai.. Sebab anak2 aku menuntut janji nak tengok wayang... Sampai je Jusco terus menghala ke panggung... Aku memang tengok Gulliver's Travel.. Sampai panggung 2.45, tapi citer Gulliver tu dah start 2.35. nak tak nak, aku beli jugak tiket. Sebab Lucky tu dah takmo tunggu yang pukul 4.30 punya.. Citer yang lain2 pon lambat lagi nak start... Aku pon beli la tiket Gulliver's Travel tu dengan harapan, bebudak ni pon sukaaa lah... 
Tapi... tekaan aku salah dohhh!!
Minit-minit awal.. boleh la dorang layan lagi.. dah ujung2 masing2 dah boring.. Dah mula bangun dari kosi.. sejuk lah.. ngantuk lah.. sume ade kat dorang!
Aku suspek...
Sebab pertama; tak faham sepatah haram!
Sebab kedua; "kakak tak suke la citer ni ibu..."
"aritu kan kakak kata nak tgk wayang!"
"Tapi kakak tak nak tgk citer ni!!!"
"dah tu, citer ape?!" --> Time ni haku dah nak hangin tibe2!
"KAKAK NAK TENGOK CITER HANTU!!!"
$#$%^&%^&$%#@#@#@%$

Habis jer wayang, terus cha alip bot balik rumah!
Nyampah taww!!!
Tapi elok pon.. haku dah sakit kepala sampai ke tengah malam!
Balik rumah tido sampai senja...
Makan malam pon, main order jer.. Lepas makan, telan ubat migrain.. sambung tido sampai pukul 10.30 mlm... Lepas tu layan internet tah sampai pukul bape pon tatau!!



::SELAMAT TAHUN BARU 2011::


Semoga Tahun 2011 ini akan lebih baik dari tahun 2010!!

Walaupun banyak wishlist 2010 belum tercapai... InsyaAllah 2011 ini akan cuba aku penuhi...

Nak review tahun 2010??

Tak payah lahhh... takde yang indah sangat.. dan takde jugak yang sedih sangat...
Biasalah hidup.. kalo takde pahit manis.. takde lah kemeriahan dalam kehidupan...

Kalo banyak yang manis.. akan sentiasa lah di kenang sampai lenguh2 pipi nak senyum...
Kalau banyak yang pahit pon... Tak senang hati jugak... sampai nak telan pon rasa perit anak tekak... 
BETUL TAK??

So, tak salah kalo kita membiasakan diri dengan pahit manis kehidupan... Ape pon yang berlaku, sentiasa tawakal dan redha lah.. Kerana apa pon yang terjadi, semuanya telah tertulis diSANA...

Wahhhhhhh...
Kat Nibong Tebal pon aku leh dengar bunyi bunga api meletup-letup diudara...
eh! eh! Bunyi meriam buluh pon hader??
WAKAKAKAKKA!!!
Sape punya keje la tuuuu...

Ok lah!!
Aku sakit kepala sebenarnya ni.. 
tapi demi 2011, aku gigih bangun buat 'banner' kat atas tu  guna paint.. over kan??

Macam mana nak bagi ending entry ni?
hehehhe.. :-)

sekian, terima kasih..
(",)





::K.A.M.I::