::KAWAN2 KITA::

August 31, 2010

::SELAMAT HARI MERDEKA::


SELAMAT HARI MERDEKA!!!!!

INI HASIL MEWARNA ANAK KU SI DINA...
DAH BANYAK IMPROVEMENT CIK KAK NI KAT SKOLAH...
TGK DIA PON MCM RAJIN BELAJAR... 
ABC PON DAH BOLEH TULIS... KIRA2 PON DAH PANDAI... TAPI...
CENGENG TETAP CENGENG!!!

OH.. INI ANAK BUJANG SAYA YANG DOMOK DAN CUMEL!!
PAGI² MESTI MEMERUT! PASTU KALO MASUK BILIK AIR, ABIS SUME BALA TENTERA DIBAWAK MASUK NYER BAGI MANDI.. SIAP DENGAN SABUN LAGI!!!
SIANG 100% NO DIAPERS DAH... TAPI KALO NAK BAWAK JALAN², KU PAKAI KAN JUGA KADANG²... MALAM, KADANG PAKAI, KADANG TAK...
BAJU², SUAR BANYAK YG DAH TAK LEH PAKAI.. KETAT!!
IBU KENA SHOPING KAT BUNDLE LAGI LAH MCM NI DEKKK...

August 28, 2010

::MY KIDDO::

*entry berjadual*

bebudak berdua ni, skang ni memang senang sgt kalo nak tido malam... sebelum pukul 11 mesti 2,2 dah belayar kelaut... ikut suka depa jerlah mana dan nak tido... Tapi selalu nyer memang depan tv lah.. Tv yang tengok depa...
Aku saspek, kat umh pengasuh dorang ni memang banyak main, so bila balik umah.. main lagi... makan plak tak banyak.. asek nyer lah membotol jer... tapi badan si budak mamat tetap montel seperti ibunya...

Bila aku tengok bebudak berdua ni tido kan,
rasa sayuuuuuu sangat.. kesiannnn sgt....
itu lah kan... mcm mana lah maknosia durjana yang dok buang2 anak tu??
Akal fikiran letak kat mana agak nyer...
Aku memang tak boleh tgk gambar2 yang bayi kena buang tu.. COMFIRM aku akan merembes!! Maknosia² mcm tu patutnya kena sula! pastu mayat dorang buang jugak mcm mana dorang buat kat baby² tu sume... eeeeeeeeeee.... emo nih! emo!





August 27, 2010

::SIARAN LANSUNG::

Salam Nuzul Al-Quran...
Saya bersiaran dari Ipoh, di umah MIL...

Selamat bercuti kepada yang bercuti hari ni... Ade plan nak kemana-mana ke?
Nak shoping raya sudah tentu khennssss?? hihihihi....
Ade yang keje ari ni??
alolololololooo.. keciannnn!! hehehhe..
keje lek lok ehh... jgn monteng2 tau!

Semalam kan.. aku hampir2 demam tau!
 Sume simptom2 demam tu dah ade. Sampai badan aku mengigil kesejukan...
dengan tekak perit, sendi2 abis lenguh2...
dok dalam keta, sangat lah tak selesa!!
Sampai kat hentian bukit gantang, kami benti untuk berbuka. Makan dalam keta jer. Ujan. nasib baik sebelum tu aku dah suh Lucky aku singgah Param beli ape2 yg senang di makan. Tau ape yang dibeli? Kueh jerr!!! hehehe.. Jadi lah.. rezeki..
Dari umh, aku dah buat air milo, letak dlm flask. Sedap nyer lah minum milo panas2 dlm sejuk2 mcm tu.. Usai makan, aku terus telan penadol active fast!
Aku memang BENCI sakit!! Aku tak suka kalo badan aku sakit!

Tapi yang pelik nyer, dlm 'mcm nak demam' tu, sampai umah MIL, aku melantak nasi pulok!!! hehehehe... aci tak?
Dan ari ni, alhamdulillah.. saya dah sehat... *tapi belum mandi! yarkks!!*

Selamat Bercuti Sume!!!





August 26, 2010

::TWO MOONS ON 27th AUGUST 2010::

*entry berjadual*
*Petikan dari email*

Two moons on 27th August 2010




27th Aug the Whole World is waiting for.............

Planet Mars will be the brightest in the night sky starting August. It will look as large as the full moon to the naked eye. This will cultivate on Aug. 27 when Mars comes within 34.65M miles off earth. Be sure to watch the sky on Aug. 27 12:30 am. It will look like the earth has 2 moons.




The next time Mars may come this close is in 2287.


Share this with your friends as NO ONE ALIVE TODAY will ever see it again.



Wallahualam...

::LAGI MASAK-MASAK::

Muak la korang kan bulan posa ni asek tgk gambar masak jer.. 
Nak buat cemane, roh memasak sedang berleluasa...
Lagi pon, cuti banyak nanti ni, lebih afdhol kalo aku kosong kan peti es...
Kang keras kejung sume benda alah tu.. dah tak shedapp..

Ini masak hari Rabu, yakni.. hari ku mengE.L kan diri..
Walopon tekak kering, bibir ku berbalam-balam, kaki tangan ku mengigil-gigil kelaparan, ku gagahi jua memasak demi anak² dan suami ku... huhuhu.. mitahli nyer lah!
Mana ke tidak.. aku berhempas pulas mengemas umah, buat mcm2, sampai satu tahap aku rasa sangat DAHAGA!! penat tu tak usah dibilang... lapar tu tidak, tapi sangatlah dahaga nyer!!
Sangat lah menyetan minda aku ni kan.. sampai air rebina anak aku dalam peti es tu pon aku leh terbayang-bayangkan.. Aduhaiiii.. sangat menguji...
Tapi ku tak mengalah.. Abis jer melipat kahen baju, aku rebahkan kepala.. tido barang sekejap utk melupakan segala yang menganggu gugat keimanan aku.. ceeeewaaaaahh!!

Cukup time, ku masuk dapur, ku masak ape yang telah dirancang!!
Ikan cencaru ni asal nyer nak buat sambal belah belakang aka masak ikan bebek.. Tapi dah laki aku cakap 'CEMUIH' dah.. aku reka lah masakan lain...

-Masak lemak cili api tak bape kaw. Sebab guna santan kotak-

-kobis+cendawan butang tumis sos tiram-

-Lagi ikan cencaru yang ku goreng hingga garing-

-sambal belacan-

Tahukah anda, betapa saya sangat geram dengan peel suami saya yang kurang makan dibulan posa ini! Bila tanya dia nak makan ape, senyap seribu bahasa. Tapi kang bila aku masak, makan nyer sikit beno. Sikit tu maksud ku tak bertambah lah... Takde lah dia nak ulang-ulang makan dah lepas tu.
Itu lah buatkan aku malas nak masak tu!!
Tapi kalo aku tak masak, aku pon 'CEMUIH' gak asek-asek nak p ronda param jer...
Kalo aku masak, aku jugak yang tukang abiskan.. Tak pon, bagi tong sampah makan. Tak pon, simpan dalam peti es sampai cukup masa, bagi jugak kat tong sampah!

eh! semalam ade lagi yang saya buat....
Taraaaaaaaaaaa!!
-My Sheperd pie-
Saja aku buat dalam cup tu. Kalo aku buat dalam bekas SOHIH la laki aku cubit sikit jerr.. Kalo buat dlm cup tu, nak tak nak, dia kena makan bagi abis.. ehhehhe.. cerdik tak saya??
Tapi, Walaumacam mana pon, saya jugak yang terpaksa abiskan...
huuuuwaaaaaaaa!!!! T__T




::IKAN STIM LIMAU::

 Masakan ini pada hari selasa....
Sebenarnya, sebelum tu ade 2 pilihan..
nak ikan bebek atau Ikan stim limau...
Kata si suami, 'Dah cemuih dah ikan bebek!'
Ok.. ikan stim limau lah jawapan nya...

-Ikan Stim Limau-
-Up dengan sambal kicap-
-Kacang bendi goreng kicap-
-sosej roll-
Sosej roll tu kes nak abis kan roti yang dh nak expired.
Ku gulung kan dengan roti, ku goreng celup telur...
ku sorang jua yg abiskan... huhuhuhhu!




August 25, 2010

::CEK LALA KAT UMH::

Hari rabu, 25/8/2010.. hari gaji utk kakitangan kerajaan.. Aku jamin 120%, malam ni harus ramai mak pak yang bawak anak memasing ke shoping2 kompleks utk beli baju ghayeee!! yeayyy!!!

Hari ni Cek lala u ols cuti.... EL kekdah nyer...
Baru lepas melepaskan fenat ni!!
Dok rehat sat, sambil2 dengar radio kat astro...
Aku kena kemaskan umh ari ni.. walaumacam mana skali pon!!

Sebab esok;
- Aku ade Lab.. mana sempat aku nak EL EL bagai wehh!!
- Pastu abis keje, dah nak balik umah MIL...
 Cuti dah banyak hari, umah aku mengalahkan kapal kena ribut!!
bersepah ya amatt!!!
Kalo aku tak kemas arini, WAJIBULGHUNNAH aku balik dari coti sok aku kena migrain menyucuk-nyucuk!!

Yang dah siap;
- Basuh pinggan yang berbuka *semalam* dan bersahur tadi! (hahhahahha!)
- Sapu umah yang seminggu dah sapu! (hohohooohoo) siap dengan mop skali!
- Sapu sawang yg tah tak igt bila last aku sapu sawang! (Huhuhhuhuu)
- Kemas mainan bebudak ni.. sorok  terus!! penat mata aku tgk dok bersepah merata-rata!

Ni tengah tunggu kain yang org gaji jepun aku basuh. Aku tak penat basuh, cuma sidaikan jer...Satgi nak melipat kain baju yang dah melimpah ruah dari bakul.. Tah tahun biler punya baju tak lipat pon aku tatau.. Ok tipu!
Langsir aku tak gantung lagi ni... Hadoiii... 
Petang ni nak masak plak... eh! semalam ikan stim limau aku menjadi yer!! hihihihi!!
sedapppp!! Nanti sok aku tepek gambo.. mcm biasalah.. kat umh ni tenet ni lembab kalo nak load gambar2 ni..

Eh! baju ku dah siap dibasuh.. org gaji jepun ku dah bunyik2.. 'tit! tit! tit!' hah.. dah siap la tuu.. ok lah.. cek nak p sidai kain sat naa!!
daaaaaaaa!!






August 24, 2010

::PUASA 13::

hikhikhikhikhik
Ingat tak lagi entry timbang-timbang di posa ke 6?
Itu berat aku time sebelum posa. Bila dan ketika aku tak pasti.. 
tp yang penting sebelum bulan posa...

Sebenarnyer, Aku dah berazam.. (ceewahhh!!! azam lah sgt! <-> janganlah perleceh aku wey!! baru nak semangat ni! <-> yer lahh.. yer lahh.. ok! SEMANGAT! <-> hah! mcm tu lah baru geng! )

Aku berazam nak cuba turunkan berat badan dalam bulan posa ni.
Dapat cecah angka '6' pon jadi lah!!!
tak kesah 67 ke, 68 ke, 69 pon aku dah kembang kempis dah! Tapi kalo leh dapat 65 laaaaaagiii aku gumbira sejahtera!!
Dan dipuasa ke 13 (semalam) aku dah naik penimbang...
Jawapan nyerrrrrrrrr!!!
serrrrrrrrrrrrr...
/
\
/
\
/
\
/
\
/
\
/
\
/
\
/
\
/
\
/
\
/
\
/
\
/
\
/
\
 Aku harap-harap dapat turunkan lagi...
siiiiiiiiiiiiiket jer lagi.. huhuhu!!
Rahsia?
hahahhahahhaahhhaha!!!
(gelak besar!)
Eh! bukan rahsia tu gelak besar.. aku saje nak gelak2 dulu...
Seno nyer, dlm bulan posa ni, aku makan nasi sehari skali jer.
Masa berbuka jer. Itu pon dalam kuantiti yg sikit.
Masa bersahur, aku selalu minum oat dengan roti high fiber. Jarang lah nak makan over-over masa sahur. Melainkan aku balik kampung.. hah! memang aku mentekedarah tak hengat. Tapi baru skali jer aku balik kampung. Tapi minggu ni nak balik umh MIL plak... Alamak!!!
Harap-harap leh kawal nafesu... boleh ke nokkss??

~~lallalalalallalallaalal~~


::MASAK MASAK BULAN POSA::

Setelah jemu makan masakan di PaRam...
Semalam adalah hari mengigih aku masak...
Yer!!!
Semalam adalah 1st time dalam bulan posa ini tahun, aku masak utk berbuka.
eh tipuuu!!! 
Hari minggu petama posa aku dah masak!
Ni ku maksudkan time keje laa.. ini lah 1st time aku masak utk berbuka...
Sebab tetibe aku teringat nak makan nasi lemak...
Roger kat my Lucky.. 
jawapan dia.. 'hmm..'
sokay la kannn....

Kluar opis, 5.30.. tok tek tok tek.. amik bebudak... bla.. blaa.. singgah kedai beli ikan bilis, sampai umah, sinsing baju, tgk jam pukul 6...
pakai apron.. zassss.. zup! zap! zup! zap!
pukul 7 dah SIAPP!!!

- Nasi lemak (gambar nehi!)

- Sambal tumis ikan bilis

 - Telo dadar (yg dah dicatu dek bebudak tu)

- lain-lain menu tambahan yang dipanaskan semula.
 -bergedil 4 ketul (beli)
- lebihan ikan pekasam berbuka hari ahad
- sardin roll (lebihan berbuka hari ahad. belum digoreng)
- sambal tumis udang (lebihan hari ahad. Dipanaskan semula)
- Ikan gherut² masak asam (lebihan hari ahad, dipanaskan semula)
- Ulam timun

Juadah kami semalam. Alhamdulillah.. rezeki...


*maaf lahh... pakai camera hp bodo jer.. gambar pon gulap gulita...*



August 23, 2010

::BUBOQ KANJI::

Setiap kali bulan posa, Abah aku mesti akan buat bubur lambuk aka boq kanji untuk disedekah kan kepada jiran tetangga.
Memang setiap tahun bulan posa, abah akan buat mcm tu. Kadang tu, kalo ade rezeki lebih, sampai 2,3 kali dalam bulan posa abah akan buat boq kanji.

Kami ni satu family memang suka gila dengan boq kanji abah. sangat setappp!!
Bayangkan masa aku ngandungkan Dina, aku siap mintak abah buatkan boq kanji ni. Nak yang abah buat tau! Bukan mak buat... gigih lah org tua tu buat kan untuk anak bertuah dia ni. Pulak tu, nak sambal tumis udang yang mak buat. Sebab kami kalo makan boq kanji, mesti up dengan sambal tumis udang!
perghhhh!! memang mariii lahhhh!!

Minggu lepas, masa aku balik kampung, abah ade buat boq kanji utk disedekahkan pada jiran2... mcm biasa, tapau itu adalah perkara biasa.. hehehhe.. Aku tapau, bawak balik berbuka kat umh.

-Boq kanji Abah style-

-sambal tumis udang Mak mavless-




::PROJEK HARI SABTU::

Salam hari isnin yang lemau utk korang yang lemau mcm aku ni...
hehhehe...
Minggu lepas ai balik umh mak abah ai tau kat Trong!
 Sangat lah heaven nyer dapat makan mcm-mcm...
Walaupun lauk nyer simple, tapi sebab air tangan MAK tu, buatkan aku sangat lah selera makan.. hehhee... 
Tapi aku sempat jugak buat projek ikhlas utk raya...
aku buat popiah simpul...
Kat umah aku ade serunding daging made from kelantan yang kawan aku bagi.
Jadi utk tidak mengelakkan penyimpanan yang berkurun, aku pon berhajat nak buat popiah simpul utk mak aku. Beli kulit popiah, aku potong2 lah... dan start lag menyimpul

- Kulit popia tu aku selalu beli brand KG Pastri (40 keping) warna biru.
Sebab dia tahan, tak mudah koyak.
- Tuala putih tu good moning tu, aku lembab kan dan balut kulit² popia tu. Sebab nak mengelak dari kulit2 popia dari terlalu kering dan menjadi keras.
Yer lah.. bukan amik masa yang sikit nak menyimpul nyer... jenuh kau!!

Ini lah serunding daging itu.. Sgt sedap hokkeyyy!!! Kawan aku kalo dia balik kelantan, mesti dia tak lupa belikan aku serunding ni.
-popia simpul yg montok-
Gigih la aku menyimpul sorang-sorang.. Start dari lepas sembahyang subuh aku dok menyimpul. Pastu, bila dah masuk pukul 8.30 pagi, mata aku dah sangap! Dah pedih² dah bijik mata. tgk kulit popia pon dah berpinar-pinar. Si mamat tu, dah bangun. Memberak jer dia pepagi buta. Settel kan budak Mamat bagi mandi terus, aku dah tak daya nak teruskan menyimpul. tak leh tahan.. merayap aku ke tilam.. pejam mata barang semenet dua... Agak 15 menet aku lelap, dah kena kejut dek Mamat tu, nak susu pulak!! Adoi.. bangun buatkan susu.. Mata aku pedih²... Sambung balik tido... Rasa mcm kejap sangat aku tido. Tahu² kena kejut dek anak dara ku. Aduiii!! penin kepala. Tgk jam 10.30!!! hohoho!!
Kesimpulan nyer, popia simpul tu berjaya juga aku selesaikan. Walaupun, berkeping-keping kulit popia telah di kebas dek anak² aku. Dorang makan kulit popia dengan serunding daging tu. Sedap kata nyer dorang! hishhh... Bila org suh makan, tak mo makan. Benda yang tak disuruh mkn, itu yg kome makan!!



August 20, 2010

::MAKCIK PINKY::

Hai!!
Saya bukan Makcik seperti yang ibu saya cakap tu. 
Ibu saya tu jeles sebenar nyer.. Sebab sekarang saya lebih cantik dari dia.
Auntie² sume nak tahu, saya dah kopak kan duit ibu saya.. hehehe.. 
Saya minta ibu saya beli kan cermin mata pink tuuuu... 
cantekkkk... ade gambar princess lagi tauu!!!

Mula-mula ibu saya tak nak beli tau!
Tapi saya nak jugak!!
Saya duduk berdiri kat tempat cermin mata tu.
Lepas tu, papa yang amik kan...
Tapi ibu yang bayar... hehehhe.. padan muka ibu!!
Ibu saya tu garang sangat tau!!
Pastu dah la kedekut!!
Saya nak beli ape, sume ibu tak bagi!!
Ibu cakap, ibu takde duit. Tapi saya selalu tgk ibu pakai mekap.
Ibu ade duit lah tu kannn!!! sebab ibu beli mekap...

nak tgk gambar saya lagi tak?
hah... comel tak saya buat senyum kepit?
Ibu yang suruh senyum mcm tu...
ibu kata, jangan senyum bagi nampak gigi arnab tu.. tak cantek.. ibu kata...
Saya ade gigi arnab ke??
Gigi arnab tu besar.. gigi saya kecik... Ape lah ibu ni kan!!!

 Ini adik saya.. Nama dia Mamat Shah Dawish..
Adik saya ni dah gemuk tau!
Berat dia dah sama dengan berat saya... 18kg!
Ibu cakap, adik dah naik sekilo... Saya tak naik ape2...
Adik ni kann.. Saya tak suka la adik besar ni!!!
Saya nak adik baby!!
Saya cakap dekat ibu nak adik baby...
Tapi ibu suruh saya cakap dekat papa.. 
Papa pulak tak nak... papa asek asek diam jer...
Saya tak nak adik baby dekat papa.. Saya nak dekat ibu jer..
Ibu boleh bagi adik baby.. Papa tak boleh!!
tapi saya nak adik baby jugak!!

Auntie² sume...
Saya suka kaler pink tau!
Papa cakap, nama saya Dina tu maksud dia Pink..
Betu ke Pa??
Papa ni memandai jer tauu.. hihi hihi...
Ok lah.. ibu dah jeling² saya...
Ibu cakap.. "Kakak!!! Ape yang kamu dok auta tu hahhh!!"
Auta tu ape??
Unta saya tau laa.. Camel kan??
heheheh..
Ok auntie sume.. Baiiiiiiii!!!







::DOA UTK MUHAMMAD ADAM FAHIIM::

Ingat tak lagi cerita pasal Anak Sedara aku yang istimewa tu?
Si Adam Fahiim yang comel tu...

Hari ni Adam jalani pembedahan utk pisahkan jari² tangan Adam yang bercantum tu.
Doktor akan amik kulit dari paha Adam utk tutup kulit jari dia nanti.
InsyaAllah.. Adam pasti selamat!! Adam kan kuattt!!
Dah banyak kali operation ni ditangguhkan...
Adam demam lah.. Adam selsema lah.. Ade hal lah.. Macam-macam Allah nak uji.
Tapi hari ni, InsyaAllah.. pembedahan tu akan berjalan dengan lancar...
Sama-sama kita doakan semoga Adam Fahiim selamat.

:GAMBAR ADAM YANG TERBARU DAH BOLEH BERLARI DAH HAH!:




::MENGKERANG & MENSIPUT DIBULAN PUASA::


LOKASI: Warung Maksu, Sg Aceh, Nibong Tebal.
MASA: Setengah jam selepas berbuka puasa.

:MENU:
:Rojak Sotong:
Mari kira buat jahat utk kali ke seratus duaploh kali..
kasik close up sketttt...


:Ermm.. yummyyy!!:

:Ini nama nya, siput Unam:
Pertama kali dalam hidup saya menerai menatang di atas ini..
Walaupon Apak saya orang laut, tapi siput pelik2 kayak gini, tak penah dia bagi anak² dia makan.
Yang saya tahu, siput sedut, siput kepah, siput lala (lallalallalala), sipu vavi (opss! tak makan yg tu!). Hah itu jer lah.. siput² yang disebut diatas, baru pertama kali merasa. Dan satu lagi.. siput duri. Pon ade kat kedai tu, tapi kami tak try pon.

Ini mcm biasa, kekerang yang menjadi kesukaan anak² saya dan Apak nyer...
Saya makan ade lah 2,3 ekor.. selebih nyer sume anak² yang dok pulun..
:Kerang yg sgt besar isi nya:
Dan ini adalah kuah yang dimakan bersama seafood² tersebut.
:Kuah Kacang ditabur dgn kacang tumbuk:
Dan mari lah melihat betapa gigih nyer anak² saya makan kerang!

:Anak-anak saya penggemar seafood:


August 18, 2010

::SEMBANG² NAK RAYA::

Situasi : ibu dan anak dalam kereta.

Ibu: kakak nak baju raya tak?

Anak: Nakk!! kakak nak beg skali...

Ibu: Beg? beg ape?

Anak: ishh. ibu ni.. beg pinses (princess) tu laaa....

Ibu: oooo.. kakak nak kaler ape?

Anak: Kaler pink!!! sume sume kaler pink! baju pink! kasut pink! beg pink!

Ibu: Amboiiii.. sume pink! Cantek ke??

Anak: cantik laa... (sambil tarik muka)

Ibu: Kaler pepel tak cantik?

Anak: Cantik jugakkk... 

Ibu: Kakak suker kaler ape?

Anak: Kakak sukerr.. kaler.. Pepel, kuning, biru, merah, pink, ijau muda, biru muda...

Ibu: banyak nyerr!!

Anak: yer laa!! nanti ibu beli kan kakak, baju kaler pink.. beg kaler merah.. kasut kaler pepel...

Ibu: errmmm.. tak mcm pelangi ke?

Anak: Melangi tu ape?

Ibu: Rainbow lah!!

Anak: Ohh.. tak lah ibu! melangi tu bukan kaler tu... keler dia lain!!!

Ibu: Pelangi tu kaler mcm mana pulak?

Anak: Melangi tuuu.. kaler diaaa... BIRUUUU!!!

Ibu: Itu langit lah kakakkkkk!!!

Anak: (skali aku kena jeling daa!!)

August 17, 2010

::KERANA PULUT BADAN KU LEMAU::

Ohh.. saya takde entry lagi ari ni...
semalam sampai 3!
ari ni kedaung...

Tak tau la napa ari ni aku sgt sgt lemau..
selemau biskut patsegi kena cicah dgn ayaq kupi..
mcm tu lah lemau nyer aku dikala ini..
Tapi masalah ini bukan baru terjadi.
Tapi telah bermula sejak malam tadi.. selepas kami berbuka puasa...

Aku yakin.. sebab aku berbuka dengan 3 ketul pulut panggang, aku telah jadi seperti ini...
lemah, lemau, longlai, lungu, langau, lalat...
aduhaiiiii.... hapah satu pon aku tak buat ari ni tau!!!

Ape kaitan kelemauan aku dengan 3 ketul pulut panggang itu??
errmm.. tah lahh.. tapi pada firasat aku, sebab itu lah kot...
P . U . L . U . T
pulut kan boleh melemahkan sistem tubuh badan maknosia...
eh betul ke??
hihihi.. tah! aku main taram jer...

ohh tidakkkkkkkkkk!!
ape aku yg sedang aku lakukannnnnnnnnnn!!!
Ini entry yang tidak bermanfaat telah aku saji kan utk kalian..
Maaf yerr...
aku betul2 takde nyawa ari ni...

*tlg klik iklan yg keluar.. plis..plis..plis...*

August 16, 2010

::JAHIT LANGSIR::

Tapi sebelum tu aku nak pesan awal²...
Korang tak payah dok berangan-angan nak upah jahit langsir sama aku yaa!!!
Aku jahit langsir memang jahit bodo jerr.. 
No scarlep! No skerting! No kening! No ropol²! No! NO! NO!
Aku memang jahit straight forword!
Janji hadoooo!! 
kau hado?
muehehhehehhe!!

Seperti yang aku war-war kan di sana,
Memang aku dah berjaya menyiapkan langsir aku!!
Yeeahhh!!
2 hari berturut-turut aku mengadap mesin jahit, akhirnya kepuasan pon berganda sebab langsir hasil dari keras tangan sendiri telah siap sepenuhnya.
Kain langsir tu, aku beli dah lama. Sebelum puasa lagi. Tapi, aku tetap nak tunggu puasa baru nak jahit. Sebab nak amik feel nak raya gitu! ahaksss!!
dan aku telah penuhi hajat dihati. Last week, 2 hari dok kat umah, aku menggodeh mesin jahit. Nasib baik lah mesin jahit aku tak buat hal.. Sangat sayang dekat dia. 
Masa aku tengah gunting2 kain tu kan.. satu stetment tak boleh blah dari Lucky aku...
"langsir baru lagiiiii...."
aku dah cemberut...
"haihhh.. ibu minta duit ayang ke nak beli langsir?"
Bengang tau! bukan nak bagi semangat kat kita ni.. peleceh lagi ada!! huh!
"tak kesah laa... " sambung lagi tuuu...
dan aku mengalah.. (selalu pon mcm tu)
"Kain ni ibu dah beli lama dah.. sebelum posa lagi. Takkan ayang tak perasan dok dalam bilik tu?"
... ok diam...
Gambar di bawah adalah gambar ala-ala tailor yang hot!!

Memang la 'hot' korang.. aku panas ok!!
haruslah menyeksi sket kat umh.. hhehehehe...

Nak tgk rupe langsir?
nanti lahhh.. 
Next week baru aku igt nak gantung...
Feel feel nak raya gitu....
nanti dah gantung, aku snap snap kasik korang tengok ehh...
Alahhh.. langsir bodo jer korang.. 
Aku beli 20 meter. Semeter RM8 hengget lebih kot tak silap. Dari 20 meter tu, walaupon aku jahit ala ala bodo, dapat lah jugak;
-1 sliding door (3 panel),
-1 tingkap (3 panel),
-1 pintu sliding (2 panel),
-2 pintu bilik,
-1 tingkap (2 panel).
Sume tu erea depan jer.. erea belakang aku tak buat. tingkap dapo pon ingat nak cari jer kain2 yang lama.. Alter balik jadikanlangsir separuh ke, suku ke, kan?
20 meter aku beli tu pon, ade la lebih secoet. Tak sampai 2 meter rasanya. Ingat nak buat sarung kusyen kecik kat sofa tu. ermmm.. berangan lagik ni!! heheheh...

eh.. hah! baru tingat.. ade aku penah buat langsir dulu...
Jap-jap nak godek kat entry lelama...
hah! ini dia... Entry kain langsir tahun 2008!
tahun 2009 pakai langsir lama.. tak koser nak jahit2 dah..

 ini utk korang.. langsir baru ai...
ini yang utk 2 pintu bilik tu jer.
Try test la semalam..
kaler ijau gold gitu.
Utk sepenuhnya.. tunggu bila dah gantung sume k!!!

::MENU BERBUKA WEEKEND::

Susulan entry berbuka hari ke 3,
Jala yg dibeli dari 6 tinggal 3, terpaksa aku topup kan...
gigih lah pulak aku balik menjala pulak...
Takut kang tak cukup.. Tak sangka plak anak2 aku tu suka makan roti jala ni...


Jala yang dlm perlbagai bentuk dan rupa...

Tapi untuk esok nyer (sabtu), aku up lagi...
Tepung ade lebih lagi, aku menjala lagi utk hari sabtu...
2 hari berturut-turut aku menjala ok!
sangat rajin...

Lawan dia, kari ayam.
Hanya kari ayam ini saja sebagai pembuka selera pada hari sabtu tu.
Seriusss!! Aku penat!!
Penat dok jahit langsir.. hehhe.. pastu betis aku jadi tegang..
Nak masak lelain dah no mood! no mood!
kari ayam sudah... sama sayur kobis...
Ok jalannnn...

Jala hari sabtu, rupa agak bermaruah.. 
cuma duduk nyer tak bape nak susun...
Ahhh.. layan kan jer lahhh...
|
|
|
Menu berbuka ahad,
Takde!
Beli jer kat param. Sebab 2 hari berturut-turut aku sebok jahit langsir...
Nak masak dah fenattt!!
Lagipon org yang makan tak ramai mana.. Jadi beli jer jalan penyelesaian...
Menu hasil tangan, cuma ini..
Cucur udang BP HIGH... (terlebih garam. Org ade high BP, harus kena check on the spot!)
Tapi tetap kehabisan.. sebab cucur udang ni adalah cucur tradisi fav seisi keluarga...
Kalo sape yg tak reti makan, syOhhh!! syOhhhh!! kluar kau dari siniiii...

::TIMBANG TIMBANG::

Berat aku sebelum berpuasa...
Selepas puasa?
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
Nanti laahhhhhh... baru 6 hari puasa....
ape lah korang ni!
Tapi harap² boleh la nak jejak angka 6 tu.. hehhehee..

Chaiyokkkkk!! Chaiyokkkkk!!

August 13, 2010

::MENU BERBUKA 3 HARI PUASA::


# Ayam masak kicap (beli)
# Kerabu taugeh (beli)
# Popia goreng (beli; 3=singgit)
# Roti Jala (beli;6=2hinggit)
# Kari Ayam (kuah roti jala;beli jugak)

Tapi roti jala tu dah kena cukai belum sampai umah lagi...
Dari 6 dah tinggal 3.
balik umah, terkocoh-kocoh, menjala pulak kat umah..
Kari ayam tu mcm tak cukup.. 
Tapi takpe lah. aku tabar jala 6 ketul dlm pelbagai bentuk dan rupa..
(nantikan entry rupa jala itu minggu depan. Cabel hp tak bwak balik..)

Yo Yo Ooo jer kann!!? hehehhe!

SELAMAT BERBUKA UTK SEMUA....

::CELCOM BROADBAND SERENDAH RM48::


Broadband kat umh, aku memang layan dengan celcom jer...
itu pon pakai prepaid... RM20 seminggu...
Ade duit.. boleh topup.. takde duit kalu.. duduk senyap2...

Tapi celcom ade buat promosi lagi...
Langgan Celcom Broadband serendah RM48 sebulan..
Bagi aku, Broadband Celcom tetap terbaik.. *walaupun hp aku pakai line maxis*
Kadang-kadang adalah jugak kedaung nyer...
Jenuh nak tunggu... Tapi tetap sabar.. sebab bila time dia melaju.. tak hagak-hagak kau!!!

Nak try?.. sila lah klik Website Ini...

::ANAK BUJANG SAYA MOGOK SUSU::

Tahu tak?
dah 3 malam budak bertuah ni mogok takmo minum susu!!!
Susah hati ibu ni nengok nyer!
Dek kerana itu lah aku dah bawak dia p klinik.. 
Tapi doktor kata normal, takde ape! Yer lah.. sebab dia tak sakit ape.. merengek pon tidak.. 
Tapi, ceri beri nyer tetap berlarutan.. Then aku amik keputusan nak try tuko susu dia...
Sebelum ni Adek n Kakak same² membotol susu yang sama...

dari DutchLady 456 (plain)
Ku tukar kan ke 

Nespray 3+ (coklat)
Sebab selain dia menyusu, dia jugak suka sangat minta nak minum milo...
Kat rumah, milo yang ada hanya 3 in 1. jadi aku memang sokmo bagi itu jer, cuma tak campur susu, aku letak gula sikit. Kalo letak susu, dia takmo minum. tak sedap katanya!
Tapi org cakap, minuman yang berasaskan 3 in 1 ni tak elok.. betul ke?
Jadi aku idak la bagi minum milo tu selalu dgn sewenang-wenang nyer...
Sebab dia pon belum masuk 4 tahun lagi (bulan 12 ni baru masuk 4 tahun). Kalo aku selalu sgt bagi milo, takut nanti dia dah takmo minum susu plak. Lagi kang aku kesian...
Bila dah aku tuko kan susu tu ke perasa coklat.. terus dia takmo minum!
"TAK SEDAPPPPPP!!!" dia jerit kat aku...
papa dia gelak² jer kat dia.. Aku pujuk2 jugak ckp itu milo adek.. adek cuba laa.. tak cuba mana adek tahu tak sedap... Dia isap sket pastu jerit lagi kat aku kata TAK SEDAP!
Adoiii lahhh....
Sementara tu aku still continue dgn Dutch lady 456 tu. Tapi ceri beri tetap sama jugak.
Then, aku beli lagi nespray 3+ tu yg original plak.. takde perasa-perasa dah... Yang perasa coklat tu aku tatau nak lanting kat sapa.. ade anak sape2 minum Nespray tak?

Gud news, dia minum!!
Tapi aku rasa maybe masa tu dia kelaparan sangat kot. Ceri beri dia ada gak kurang. Takde dah la kerap sangat ke bilik air. Tapi dia isap pon tak bersungguh. 9oz pon tak leh nak abis.. membazir jer lah pulak aku rasa. Tapi abis jugak kat dia sepeket yg tak sampai 1kg tu aku beli. Si kakak still minum Ducth Lady 456 tu. Bila aku bancuh susu kakak, si adek nak jugak susu kakak tu. Aku bagi lah jugak.. sebab kesian.
Tapi bila aku continue beli susu Nespray 3+ tu utk dia.. dia dah mogok takmo minum susu!!
Kat umh pengasuh pon dia takmo menyusu. Balik umah pon aku tanya nak susu tak, dia menggeleng. dah 2 malam tau dia tido tanpa menysusu. Susah hati betul aku... Selalu dia lah budak yang paling kuat menyusu! kejap2 nak susu.. kejap2 nak susu. Sampai aku penat nak buat susu. Bila kat umah pengasuh dia takmo isap susu tu, aku suruh lah pengasuh tu bagi susu kakak kat dia. Dia mau lah isap, tapi tak abis.. 
Masuk malam tadi, dah 3 malam dia takmo menyusu... minum air masak jer... Itu yang tgh2 malam, kejutkan aku nak minum air. Sebab perut dia tak diisi dengan susu. Jenuh aku memujuk.. takmau nyer dia.. hishh.. susah hati ni.. cane ek nak buat?
tapi kata papa..
"BAGI JER LAH SUSU YANG LAMA TU BALIK... KALO TAK PON, BAGI SUSU IBU..."
mane nak picit susu ibu ni papa??!! hape pon takde dah hah!!!
grrrrrrrrr.....

::K.A.M.I::