::KAWAN2 KITA::

May 25, 2010

::LUNCHIE AT SATURDAY::

Ini menu tengahhari sabtu lepas baru ni...
Tetibe merajin kan diri nak memasak...
- Ikan siakap masak stim
- Sayur sawi bunga + cendawan + bebola ikan tumis bersama sos ikan.
- Sambal belacan power

layansss...

Hari ahad, tarak masak.. sebab sebok melipat kain baju...
Menu tengah hari di kedai sajaa....
huhhuh!!

May 24, 2010

::DINNER WITH FISH KING::

Kejadian ni berlaku malam Jumaat minggu lepas di mana, suami saya telah meninggalkan kami anak beranak dirumah trang tang tang dan beliau telah pergi menghayun bola bowling di Megalane sanaa!!
Dengan kadar kecergasan maksimum, saya telah roger² kawan sepemakan saya utk melanje beliau di Pizza Hut!! kui kui kui... 
Sementelah aku pon dah lama tak makan Pizza... terliur nau dengan 'Fish King' yang melanggar Pizza Hut baru-baru ni... So, siap-siap sekadar minima, aku pick up geng makan aku kat umah beliau.. Kami p pekena Pizza kat Parit Buntaq jerr... Layansss....
Pizza Hut Parit Buntar, orang kat dalam tu boleh laa.. meramai la jugakk... Aku amik sit yang ade cermin² ni.. boleh snap snap patulan gitu..
Ibu.. kita nak makan ape ni??
Kita makan pizza....
pizza?? ummm.. kakak tak suka pizza... :(
mamat suka pijaaa!!!
Ok.. kakak tak nak makan pizza, ibu amik mee mee utk kakak ehh?
Mee mee? Yeaaa!!!
Ini lah 'Geng Makan' saya... jgn tatau, kamia da geng makan tau.. ni maksud nya geng yang suka makan² boleh join group kami.. heheheh...
Servis nyer agak melambat. Mungkin orang agak meramai. Bila dah lambat, anak² aku ni mana reti bahasa menunggu. Mula lah buat aktiviti yang tak menyenangkan mata ibu memandang.
Ibu control jer volume high tone takmo kasik gegar satu Parit Buntar. Nasib baik ada Cik Nie yang rajin melayan depa. Dah lama nyer pon budak² ni tak jumpa Cik Nie, nak ngengada laa...

OK minuman dah sampai.. Yeayyy... Aku mencuba moctail asam boi fizz.. kawan aku telah dipaksa rela mencuba moctail Passion Fizz
Dan rasanya... Auuummmm!! MAVVLESSSS ok!!! Hingga ke sedutan terakhir aku menyedutnya...
Milo ais utk kanak² itu...
Dan ini adalah 'mee mee' kakak... errkkk.. Dah terbang masuk pinggan 2 beradik tu dah.. tu yg amik gambo jadi lagu ni... 
Spaghetti Meatball Bolognaise
Memang 2 orang kanak² ini menyukai teramat sangat la dengan Spaghetti..
Tak sempat-sempat ibu nak snap tau...
errmmm... Deliciousssssoo!!!
Owhhh... kegemaran ibu dah sampaiiiii!!!!
FISH KING PIZZA
Nyummmyyy!! Nyummmyyy!! Ibu amik yang regular jer. Kang amik besau-besau harus tak abis plak kan...
Tapi stick fish tu memang sedap giler lahhh!!!
Adik terus namo makan spaghetti lagi dah.. mau pizza pulak katanya... sudah nyer spaghetti mu itu telah dilanting masuk ke dalam pinggan spaghetti balik... ibu yang abis kan...
Kakak tetap.. spaghetti di hati...
Jangan tak tahu.... ini budak, 2 slices pizza tu abis kat dia sorang ok... Orang makan guna tangan, dia sebok nak pakai pisau tu jugak.. tapi suh ibu tolong potongkan.. boleh??
Dia ni memang kuat makan... Cik Nie tengok dia makan terkejut!! hah tu laa.. kalo citer memang org tak caya.. tapi memang itu lah dia Si mamat parang tumpul ni... kuat makan!
Kakak dah selesai makan 'mee mee' dia, mula lah dia boring sebab orang tak abis makan lagi... Ibu sesambil melayan si budak kuat makan tu, ibu layankan juga kakak nak amik gambar terpelantun dari cermin...
Adik tu.. tengok.. makan tak abis lagi.. milo es dia tak abis lagi.. tapi dah mula nak buat aksi² ganas tak reti duk diam.
Gambar ibu makan tade pon orang nak amik...
sampai lah makanan dah abes licin... hhuhuhuwwwaaaa!!
Dah abesss... licin.... 
Dinner yang memang mencabar kewibawaan pengurusan berat badan.. hehhee.. bak kata my fren, kita dah minum moctails tu kira dia dah potong la segala mak nenek yang kita dah telan tadi.. kira ok la lerr tuu!! Ahaksss!! 
Moh balik tido!!!

::BIRTHDAY PARTY::

Ahad lepas.. errmm.. bukan ahad minggu lepas ni..
Ahad minggu minggu lepas.. 2 minggu lepas la maksud nyer...
Kami anak beranak, ke Birthday Blast lil hero Rayyan Az Ziqry!
Party ni dibuat kat Marry Brown, Plaza Ivory, Halaman Bukit Gambier, Penang.
Party buat kat bawah umah la kesah nyer.. kata si Ibu Rayyan ni....
Birthday Rayyan yang sebenar, 17 May.. tapi Ibu nyer buat awal sehari...
Party ni pon ade dresscode ok! White & Denim

Ni masa otw nak pegi... Ai sukerr amik gambo Lucky ai bila tgh drive. Sebab dia kan suke buat muka serius gitu.. Bajet ensem abes laaa!!!
Party start pukul 4.30 petang. Tapi kami kuar umah pon pukul 5 petang.. heheh.. Lucky ai tu lerr.. dok layan badminton... tu nasib baik Malaysia tak masuk final. Kalo tak rasanya, tak sampai kami ke party tu.. 

Ibu n anak² bajet cun gilosss!!
ahakss!! Ibu pakai baju baru beli...
konon2 nak pakai utk cuti2 malaysia minggu ni.. Tapi ai dah menodai baju ituu..
Ok sesampai jer, kami disambut mesra oleh 'chipmunk' yang agak frenly itu. Hado nyerr.. anak² pakat penakut.. suh bergambar pon, jenuh.. sebab 'chipmunk' tu dok usik2 depa...
Ibu suh tgk camera pon, depa takut.. dok rheling kat chipmunk tu jugak... mcm la chipmunk tu nak makan ampaa!!
OK! akhirnya... Tapi ibu la pulak tak tgk camera...
papa dah posing ensem abis dah... dengan gaya rambut pacak ala budak sekolah tingkatan 5... hehhehe...
Thanks to Laling Puan Ziela selaku Baba kepada Rayyan sebab snap2 pic we all... hehehe...
Ok.. ini kek Rayyan... motif bola sepak??
Tatau made in mana sebab sampai2 jer kek ni dah terbelah dah bape bahagian dah... Pic ni pon aku ambil dgn izin dari fesbuk Puan ZeZe... hikss!
Rayyan with Ibu nyer yang sangat vouge pada hari kejadian...
Sokmo lah pon ibu dia ni nak vouge...
yeayy!! Rayyan is one year!!!
Si Comel Rayyan!!

Best nyer party ni, staff² Marry Brown tu sgt lah sporting. Siap buat game lagi. Memula game tuk ibu²... Game utk mengetahui kepadatan dan kemampatan 'bonts' para ibu.. 
Aku masuk tak game ni?? Owhhh... Harus lah bontots aku mantops kann... tapi aku tak nak lah mensia-siakan kemantopan yang ada. Biarlah begini... Wakkakakakaa.. ayat nak mengelak!! Masa ni aku baru tengah suap makan... tangan dok belemuih.. macam mana nak join.. (cover-cover)
Tapi bila aku tgk gambar ni, mcm syok ler pulak.. rugi aku tak join.. kalo dak, belum tentu aku menang! hahahhaha...

game kedua utk anak².. eh eh ke ini game first eh? lupe dah...
tu laa.. update lambat lagik...
Ok, game ni utk anak².. same gak.. tiup belon... Aku tahu, anak² mana reti tiup belon... Jadi aku tak la pegi tengok depa, aku suh papa dia yang tengok sekalian amik gambo. Sebab kalo aku p tengok, harus la nak mencengeng jer kan.. sebab dah tak reti... Baik aku takde, dari ade... hehehhe... Tapi aku jenguk² gak dari belakang...
Sia-sia jer ko dik baju merah dok bagi tunjuk ajar segala, anak akak tu mane reti tiup belon!
hah! siap tolong tiupkan lagi tu hah!! pon tak buleh² jugakk!! Adik sempoi.. tengok jer lah.... buat nyer tidak! hahahaha!!
kekekkeke.. bila tengok kesian lah pulak anak² aku ni...
Ok dah ade pemenang!! anak² aku? hehehhe.. kesian.. belon tak  tertiup pon... Ibu nyer korang tengok tu, siap jenguk lagi kot belakang.. nak tengok anak dia.. Teruk betul ibu kamu ni kan??
Pastu lepas dah ade pemenang, si kakak pon datang lah kat ibu dengan muka sebet..sebet... "kakak tak pandai tiup belon... kakak kalah... kakak tak menang..."
hehehe.. lawak la anak aku... mcm ni lah aku dulu agak nyer kan?? (bukan agak, MEMANG yer pon!!) hahahaha...
Aku pon pujuk² laaa... suh dia main dengan gift yang dapat tu...
Eh.. adik mana??

Hah.. adik kat masih di tempat game. Ade game yang seterusnya utk kanak². Belon ditiup dalam perbagai warna, pastu drg akan sebut belon tu warna ape, warna ape, then budak² ni akan lari kat warna tu... So, berlari lah mereka.. Si budak baju belang tu, dok cegat kat situ tak gerak².. sebab dia tak faham ape².. then tengok jer lah org main... hahahahaa!!
Sempoi nyer anak aku ni, dia sikit tak heran kat orang. Yang penting dia dapat tengok.. tak dapat main pon takpe.. Anak sape lah ni kan?? tiru sape lak ni?? Apak nyer ke?? ehh.. tak jugak.. Apak nyer kan femaluuu...
Ini lah budak tu... sempoi n sporting mcm Ibu dia.. hahahhaha!
uhh.. kalo dah rupe mcm gini, bukan mcm ibu lah.. Macam papa nyer... heheeh!
Ok game terakhir utk para bapak²!
Tiup belon sampai pecah yer.. heheh...
Lucky ai yang sporting on that day! Cayalah Yang!!
ILEBIYUUU!!!
Tiup yang! tiup!!! Sampai kembung2 pipi... hehhehe

Puan ZeZe kenapa belon Laling mu kocikkk jer hah!!
Tengok belon Lucky mak.. besauuuu!!
hahahhahaha!! Go Yang Go!!
Eh.. eh.. budak kecik ni, tgk papa dia tiup belon, dia pon kalut nak tiup gak. Yang  tadi takmo tiup... heeh.. ape raaa adek!!
Papa dah besar giler belon tu!! napa tak pecah² lagi??
Aku plak yang jerit bagi cadangan suh dia picit belon tu ngan kuku tangan... POOOMMMM!!! opocot mak kau meletopp!!!
Papa menang!! Yeayyyy!!!
Ibu gamit ape??
OOooO... adiah papa dapat.. tu dalam beg plastik tu...

OK, time tu back... Thank ZeZe.. sangat best party ko!!
Len kali buat lagi ehh.. tetiap tahun tau!! Ahakss!!

Nak amik gambo jer mesti payah nak dapat shoot yang elok...
ade je lah yang tak kena.. Tu Rayyan dah mengamuk.. mengantuk, penat.. sume lah tu...
Aiyooo!! ngape ibu senyum jadi lagu tu... adoiii...
amik lainnn!!!
Hah!! ok dahh.. Thanks to Laling kamo ZeZe!! hehehhe...
OK rayyan, Auntie LaLa balik dulu ehh...
be a good boy!!! Muaaahh!! muahhh!!!
Ini lah gift yang budak2 tu dapat dari Birthday rayyan... Ben10 tu tuk boy, princess tu tuk girl... Jajan tu sume tuk mak pak n anak²... Jenuh nak perabih..


Anyway... Thanks a lot Zeila sebab jemput we olss...
Tapi sori, tak leh nak lepak lelama.. ade hal lain laa...
:"HAPPY 1st BIRTHDAY RAYYAN AZ ZIQRY':

May 20, 2010

::ENTRY DONUT YANG TAK KELAKAR::

Berjaman tok kaduk tumbuh tanduk kan nak tunggu entry 'DONUT' aku ni?
Sangat lah femalas al unta fadang fasir aku nak menaip...
Agak nyer penyakit *M* aku dah menular ni...
tapi aku rajin dok depan pc, depan lappy...
Tapi ape yang aku buat, hanya lah klik n scroll... klik n scroll...
nak type2 pon takde nak susah mana, sebab aku jarang delete history kt dalam pc aku ni... klik² jer.. jumpa.. klik² lagi.. kluar.. baca... scroll sampai bawah... tak suka, klik butang X!!

WEeeeyYYY LaHHHH!!!
APE AKU MERABAN TOK NENEK NEHHHH!!!!

ini lah rupa paras tepung yang telah diuli sebelom ianya menaik....
Al Kisah tepung ini... 
Sebelum diuli cek lala membaca resepi...
Resepi dibaca dari buku Saji...
Konon berlagak diri mcm dah reti...
sekali semua bahan digaul sekali....
Tapi kesedaran terasa setelah menyedari...
Satu benda yang dah terlajak uli....
Cek lala tengok balik kat resepi...
Mauripan kena bancuh dulu WEYYY!!!!

huhuuh...
Cek lala uli tepung dengan rasa susah hati...
Takut tepung donut dia tak naik nanti...
Dalam dok takut tu, tangan tak benti dok uli...
Sebab dah taktahu nak buat apa lagi...
Lepas uli tepung, cek lala biaq tepung naik sendiri...
masa ni dalam kepala dok takut tepung tak naik naik...
dok jenguk ke tepung naik ke dak 5 menet skali...
Susah sungguh rasa dihati...

Sejam selepas itu, hati cek lala gumbira ria...
Tepung donut nya naik menggila...
waaaHHH!!! mcm tak sabar nak menggorengnya...
nak tengok mcm mana rupa dia...

wakakkakakkakakakka!!!

Ini lah rupa paras donut versi Cek Lala...
memang bulatnya bermacam-macam bentuk...
sebab apa jadi lagu tu?
ampa jgn tanya aku.. aku tatau nak jawab apa...
itu tak penting.. yang penting isi dalam nyaa....
Luaran agak mengeras... kenapa?
pon tatau nak jawab apa...
Tapi isi dalam... MANTOPPPP!!!!
Ape yang penting... tetap rasa DONUT yerr... bukan rasa PENUT!!

Sekiannnn....(sound like suara latar katon 'Word World')

May 18, 2010

::CEK TULANG::

Jumaat lepas aku pegi check densiti tulang... Tau densii tu ape??
Tatau, P tanya kat orang² kejuruteraan, kalo dorang tak tau gak, ketuk pale lutut sorang seploh kali!!
Pemeriksaan ni utk mengetahui kualiti dan kekuatan tulang kita.

Sebenarnya, tak merancang pon, secara tiba-tiba terjebak dan terbejak...
Ape salah nyer nak check tulang, free jer.. tak payah bayar seseng pon!

Dan ini keputusan saya...

kasik closed up sket!!
0.1 masih dalam golongan hijau resiko rendah utk dapat penyakit Osteoporosis...
Alhamdulillah.... Kena berusaha lebih sket lagi...

Dan dia bagi buku ni utk kita baca fakta² mengenai tulang. Salah satu fakta yang menarik dalam buku ni dia kata, 'Daripada usia 30 tahun, jisim tulang kita boleh MEROSOT!!'
Takut nyehhhh.... aku dah masuk 30 dah tahun ni....

Dan keputusan kekuatan tulang aku tu telah dibantu oleh minuman ini...
Aku start minum Anlene Concentrate ni sejak² aku terdengar... terdengar??? YES!! TERDENGAR yer... tulang lutut aku berbunyi-bunyi setiap kali aku panjat tangga utk ke makmal aku. kruk! kruk! lebih kurang mcm tu lah bunyi nyer... MENGERIKANNNNN!!!!
Masuk ni, rasanya dah lebih 6 pek aku berjaya habiskan susu Anlene ni... 
satu pek Anlene Concentrate tu ade 4 kotak kecik² kat dalam dia... minum 2,3 kali sruttttt dah abes... Kalo ikutkan, aku ni bukan lah peminum susu. Sedangkan masa preknen pon aku payahhhhh nak minum susu. Tapi disebabkan aku rasa aku WAJIB menjaga tulang temulang aku ni, aku gigih lah membeli jugak.
Memula dulu nak try, aku minum yang plain, rasa mcm vanilla sket²... Beli 2 pek terus!
Aku letak dalam peti sejuk... malam sebelum tido baru aku minum... rasa susu sejuk² tu sekejapan jer aku telan abes... Tapi, aiyarkkkkkk!!! aku mmg tak blh blahhhh dgn susu yang plain ni... aku tuko beli yang perasa coklat... Ahhhh.. baru lega rasanya... sedapppp!!!

Rasanya berbaloi dengan membeli pek Anlene Concentrate yang baru berharga RMlima plus plus... sebab setelah 6pek aku berjaya abes kan, aku rasa sangat berbeza pada lutut aku, tulang pinggul aku (ni wajib sakit bagi wanita-wanita lepas bersalin), dan pinggang aku... Kalo dulu, silap terkaleh jer, aku mesti tak blh bergerak dah... kena duduk statik dalam 5 - 10 menet, baru boleh gerak...
Cepat lah meminum Anlene Concentrate ini wahai kawan² utk mengelakkan kita dari mendapat sakit Osteoporosis... 1 kotak kecik tu sehari jer dah cukup!!!

::K.A.M.I::