::KAWAN2 KITA::

JAMU SUSUK DARA IN DA HOUSE!!

November 30, 2009

::CITER SERBA SIKIT::

Ini cerita masa balik raya kurban ari tu...
Balik umah MIL di Sg.Rokam, Ipoh...
Raya yang biasa-biasa jerr..
Duk umah, makan makan dan makan...
MIL aku buat laksa 2 versi, Penang dan Kelantan... satu laksa 2 kuah..
Makan lah nak makan yang mana suka...
Aku lebih prefer laksa kelantan... sebab rasa lemak + ikan dia tu yg menyelerakan...
setengah orang tak suka...
Laksa penang ni dah sebati dalam jiwa sejak kecik lagi...
Dari aku kecik sampai aku besaq, asal nama raya jer, umah aku kat kampung tu tak penah lepas lansung dari buat laksa penang... Tetiap tahun ada laksa.. naik cemuihhh dah!!
Itu bila ada kelainan sket, laksa kelantan aku bedal cukup2...
Bagi org kelantan plak, laksa penang jd kegemaran dorang... pulak dah! terbalik lah jadi nya...
Takpe lah.. kalo gitu, org kelantan mai Penang, bagi org Penang p Kelantan plak... kekekekke.. Motif??

Selain laksa 2 jenis kuah tu, MIL aku buat ayam masak kacang yang special... sebab mana-mana aku pegi, tak penah jumpa lagi ayam masak kacang selain dari umah MIL aku.... Walopon aku dah jadi menantu mithalirofia dah 5 tahun lebih, tp aku tetap belum pandai masak ayam masak kacang ni.. kuikuikui!!

GAMBAR??
Harap maaf yer.. umah MIL aku ni tak dibenarkan mengambil gambar semasa makan...
Nanti dikatakan GILO!! ape kene nak makan pon mau amek gamba?? hehhehe.. *TIPU!*
Ekceli, waktu aku tengah sedap makan², henpon aku berehat sambil tido dalam henbeg.. sampai mak aku call pon aku tak dengar... Saje aku simpan henpon tu.. malas nak kluarkan.. nanti aku lupa aku letak mana sebab umah tu adalah besar!!!

Seharian dihari raya aku keboringan dan kemengantukan...
Aku online tenet, dan sangat membanggakan.. brukben kat sana adalah memberansangkan!!
SUKAAAAA!!!
Aku on FB.. letak status, tgk kebun, bagi ikan makan, tgk cafe...
Aku on Blog... jwb komen, buat entry bodo (klik klik nanang!!).. blogwalking... klik klik nanang org.. dgn harapan, org akan klik nanang aku balik...
Pastu aku layan Youtube...
Penat.. boring... lappy bertukar tangan ke hubby...
Sampai lah ke malam.. depa dok bertenet tanpa jemu..
*Gambar en.somi ku yg perlu di blur kan.. takut nanti ada yg tergudaa!! ahaks!*

ipar duai aku syok mendonlod citer ape pon tah... sume pon sedang membrukbenkan diri...
Aku??
Haduhhhh... melewati hari2 yang bosannn!!!

Sabtu pon begitu..
*melayan kerenah bujang ku yg sorang tu...*
Aku amik gambar dia.. dia amik gambar aku...
Aku buat mcm ni, Darwish amik gambar... Pastu dia pon teringin jugak nak buat mcm tu... then suh aku amik gambar dia...
mamat plak.. mamat plak..." kata dia..
hahahahhaha!! tak jadiiii!!!! adek kepit idonggG!!

Petang tu budak bertuah tu tido depan tv... letih kot dok naik turun tangga tak sudah²... aku n adik2 ipar kluar jenjalan kosong ke Jusco... tinggal anak² kat apak nyer... kosong2 pon sempat lagi aku merembat heel yang aku idamkan.. kekekke...

Ahad... siap2 mau pulang ke pangkal jalan... Sebelum balik, anak bujang aku dapat satu 'hadiah'..
Bibir atas bawah pecah, jatuh tangga...
macam mana jatuh pon aku tak perasan.. aku kat dapo masa tu.
Papa nyer ada kat depan... tp dia pon tak perasan mcm mana anak dia jatuh.. tahu2 jer dah melalak...
hurmmm.. anak lelaki... tak melasak, tak cerdik!!
*budak bujang telinga capang yang comel tapi sangat la melasak!*

Sebelum balik ke umah sebenar, kami singgah dulu umah mak aku dikampung.. yer laa. raya kan.. singgah la walopon sekejap... Makan tgh hari yang simple.. dan petang tu aku request kat mak suh buat tempek cempedak.. hehehhe.. *ngengade!*
tgk! umh mak aku leh amik gambo.. sebab umh kecik jer.. kalo henpon letak merata, cari pon senang...
balik umah, mak bekalkan sebungkus daging korban..
Malam ni itu daging korban akan jadi korban!!!
muakakkakakakkaaa!!
|blogger-emoticon.blogspot.com
|
|

November 27, 2009

::SALAM AIDILADHA::

Salam Aidiladha buat semua pengunjung Blog kesayangan Cek LaLa... *sayang kee??* hehehhe...

Maaf lah Cek Lala takde kad raya nak bagi kat u olss...
Dah makan rendang ke??
Dah makan Lemang??

Cek Lala beraya di rumah mertua di Ipoh ni..
pukul 11 malam tadi baru sampai...
Tak dan pon nak tolong mak mertua masak.. kekekke...
Menantu mithalirofia la katakannn...

MIL cek lala masak ape tau...
masak laksa penang, laksa kelantan, rendang, kuah kacang mavless, ayam masak kacang... huhuuh.. sume setappppppp!!!

Ok ok.. cek lala nak p makan...
selamat bercuti sume....
selamat makan-makan...
daaaaaaaaaaaaa

November 26, 2009

::LUAHAN SESI PAGI::

blogger-emoticon.blogspot.com

AKU NAK MARAH KAT SAPA KALO INTERNET KAT USM KESANYANGAN KORANG NI SLOW NYER MENGALAHKAN SIPUT SEDUT???

SEMALAM AKU BUAT SATU ENTRY... TAPI HARAM TAK KELUARRRRRR!!
SAKIT ATI DAK???
blogger-emoticon.blogspot.com
JENUH AKU REFRESH TAH BAPA PULUH KALI.. TAPI HAMPEHHH!!!
SAMPAI KE PETANG... SAMPAI AKU NAK BALIK.. DUK LAGU TU LAAAA!!!

MALAM TADI NAK ONLINE KAT UMAH, KEJE BANYAK LA PULAK...
TAKLEH LANSUNG NAK MENCELAH BEDAH!

PAGI NI AKU DTG SKUL, TGK2 ENTRY AKU DOK DALAM DRAFT LAGI...
TAPI BUKAN FULL PULAK TUU.. SEKERAT JAAA.. TAK SEMPAT NAK AUTO SAVE GAMAK NYAA...
INGAT PAGI NI NAK LA PUBLISH KAN..
DAH TINGGAL SEKERAT MCM TU.. MALAIH LA AKUUU!!!

*tapi elok jugak dia tak publish... itu entry sesi mengutuk bos sendirik! ehehehe
blogger-emoticon.blogspot.comlalallalalalalalaaa.. yer lahh.. dulu blog aku ni tak bape dikenali ramai.. org USM pon tatau yg aku ade blog.. Tapi skang.. sejak menjak ade fesbuk ni.. dah ramai la yang tau aku ade blog.. siap puji2 lagi tauuu!!! Vahhhhh!! Vangger!!

blogger-emoticon.blogspot.com

Ok Ok nak p makan!!!
Ade iklan kat bwh ni klik la yerrr!! sampai 88 kali pon takpe... ngeeee!!

November 23, 2009

::GAJI OWH GAJI::

Org keje gomen.. harus tersenyum simpul hari ni..
sebab gaji yang ditunggu lebih kurang 45 hari (lebih sebulan woooo!!) dah pon masuk...
blogger-emoticon.blogspot.com
senyum la koranggg... sengihnampakgigi
sengeh la sampai ke telingaaa...
aku jugak yang HAZAB!!!

GAJI AKU TAK MASUK LAGI NIIII!!!!
blogger-emoticon.blogspot.com

Orang lain gaji sume dah tinggal setengah.. tak pon suku...
aku ni, tak nampak2 bayang gaji lagi...
KENAPA?? MENGAPA?? APAKAH?? BAGAIMANA??

Setiap sejam skali aku akan login maybank2u nak tgk gaji dh masuk ke belom...
tapi jawapan adalah HAMPA!!!
blogger-emoticon.blogspot.com

Dalam wallet Balenciaga aku ni tinggal seploh hengget jerrr...
Ape nak makan ini malam??

Tadi p tengok slip gaji...
Boleh la nak senyum senget sket...
terubat lah luka letak minyak gamat...
blogger-emoticon.blogspot.com
sebab gaji aku dah tak kena 'Potong' lagii...
Makna nyer, aku boleh lah melunaskan hajat utk membeli high heel baruuu!!!

Tapi kannn.. huhuhuhuhuh....
GAJI TAK MASUK LAGIIIIII!!!!!
BILA NAK MASUK NIIIIII!!!!
GAJI OWHHH GAJIII!!! MASUK LAAAA.... DING! DONG!!
blogger-emoticon.blogspot.com

::MONOLOG YG MOLOLONG::

ari ni aku rasa mcm nak lari sambil nangis...
blogger-emoticon.blogspot.com
perut aku sakit....
blogger-emoticon.blogspot.com
memulas-mulas mcm kena cucuk...
blogger-emoticon.blogspot.com
bendera 'merah' belum naik.. dah lewat beberapa hari...
blogger-emoticon.blogspot.com
adakah kemungkinan berita baik akan menjelma?
blogger-emoticon.blogspot.comowwhhh..
alangkah indah jika ia benar benar baik...
Tapi sakit perut ini apa pentanda nyer pulak??
blogger-emoticon.blogspot.com
haduihhhhhhhhhhhh!!!
sakit nyaaaaaaaaaaa!!!!
mcm nak mati rasa nyaaaaaaaaaaaa!!!
blogger-emoticon.blogspot.com

November 21, 2009

::CERITA SABTU::

Sabtu...
bermula aktiviti rumah...
Sidai baju, tapi cuaca sangat lah mandom... reduppp...
Aku nak kluar p market beli ikan pon al femalas!
Punya malas tak malas nyer aku... ready bekpes pon ngan sekut jerr!
kekekekkee...
Tengah2 sebok kat dapo *sebok la sgtttt kan!*.. tetibe aku dengar mcm bunyi ujan...
tgk2 kat luar memang ujan sedang meruntuh secara manja manja gituuu...
Aku pon dengan penuh emosi keluar tarik penyidai baju aku.. huhuhu.. cane baju nak kering niii....
Hurmmm.. biar lah...

Aku terus lah dengan aktiviti memasak... pukul 10 pagi aku dah start masak utk lunch tau!! selalu nyer, pukul 10 itu adalah masa bekpes... heheheh~!
Utk lunch, masak makanan yang paling simple di abad ini... hehehe...
Tebuk sardin + Ayam goreng kunyit + Sayur taugeh&kucai masak kicap kasi berkuah sket.
Aterrrr.. dah tak ke market kann.. masak jer lah ape yang ade... (gambar takde.. sbb aku kelupaan mau bwk balik kabel camera dari opis)

Itu pon habis dimakan kami anak beranak... ujan kan.. sejuk... bekpes pon sekut kering jerr.. perut pon ape lagiii.. sangat menerima lah nasi yang panas2 mcm tuuuu....
Tak cukup dengan tu, sayur taugeh aku abis diratah dek anak2 aku... licin... tinggal kuah kicap jerr!! haduihhhh...

Abis aktiviti memasak.. makan... mandi.. (oppsss!! heheh)
pukul 2.30 mcm tu, aku pon mulakan kerja membuat biskut tempahan...
biskut oat aku tu laaa.. ade kwn aku tempah tuk raya haji nii... kena lah buat...
aku buat sensorang... dengan ditemani radio sinar fm...
kedebak! gedebuk! pukul 6.30 td baru setel..
Itu pon ade setengah lagi yang baru separuh siap... tunggu esok plak sambung.. bakar abis dah.. cuma tinggal nak tacap yang last tu jerr...
haduihhhhh... 4 jam aku dok bersila... sakit pinggang! sakit punggung! lenguh kaki!!
itu baru sikit...

Malam ni...
sayur dah abis diratah.. tinggal ayam goreng kunyit dan sambal sardin tu jerr...
Aku panaskan sardin.. aku buat nasi goreng kunyit sama ayam kunyit itu tadi.. nasib ade mix vege sikit.. campak jerr!!! cheng! cheng! cheng!! SIAPPP!!!
itu lah dinner kamiii...

Skang.. perut aku sudah kekenyang.. mata juga sudah separuh mau pejam...
pinggang adalah sakit.. punggung juga begitu..
perlukah aku tido???
harussss....

Ok Nitee!!!
ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ....

November 19, 2009

::FAKE EMAIL!!::

Rajin pulak aku nak buat entry kan.. selalu nyer femalas nak mamfos!
sementara beloh masih boleh dihadap.. aku kena amik peluang...
Nak berkebun, tunggu kena balik umah la baru blh bercucuk tanam... kat sini dah kena block..
Nak buat SKT, idea mengauta pon tak menjelma lagi..
Check email ari ni, tetibe aku dapat email pelesu...
Selalu aku dpt fwd email pasal email fake dari 'Bank' yang palsu mcm ni...
tup tup tetibe aku plak yg kena...
Tengok email yang dihantar.. dari dynasty.com.my mana tahhh...
recepients pon bukan tuk email aku tu.. 'undisclosed recepients'
Tetibe jer dia bitau akaun maybank aku kena locked for security login...
Pastu suh login plak melalui link "Maybank2u" yang dia linkkan tuu...
Tak koser ahh akuu!!
Aku tak klik pon la kat situ...
Untuk mengSAHIHkan betul ke tidak maybank aku kena block..
Aku pon login melalui website maybank2u yang sah...
Dan bukti nyer...
Akaun aku active!!!
SEE!!!
Bengong betul sape yg buat keje tak bermoral nii...
heshhhh!!
|
|
|

::KALAU DAH NAMA PEREMPUAN KAN..::

Ini lah yang anda akan hadapi kalo ade anak PEREMPUAN...
Kalau dah nama nyer PEREMPUAN kan...
Ajerr nyerr yerr!!
Udah kalo omak eh haghi haghi asek pakai colak.. haghi haghi asek pakai pipi merah... mano anak tak ikut..

Kalo pagi² aku bersiap nak g keje, dia bangun awal, tengok aku tengah bersiap, komfem dia nak pakai jugak lipstik aishedo sgala tu... eee...tak koser aku melayan... dengan bangun tak basuh muka, tak gosok gigi.. tetibe nak melawa dengan mekap!! huhuuu!!
Memang banyak kali jugak dia suruh aku mekap kan dia...
Tapi aku tak penah layankan pon.. Sebab kalo dah layan skali, berkali-kali kang dia nak..
Lagi pon, mekap² ni tak elok sangat utk kulit muka budak²..

Dan malam semalam, skali lagi dia mendesak aku nak pakai 'cium'...
"ibuuu... kakak nak pakai ciummm... ni.. ni.. kat mata... macam ibuuu"
'cium' itu lah makna 'mekap' utk Dina...
Ini lah jadi nyer malam semalam...
Beria-ia si Kakak Dina ni suruh aku mekap kan dia...
Padahal kami nak kluar p pasar malam jerr..
Aku hanya pakai bedak baby tu jerr...
Dia bersungguh-sungguh nak pakai mekap... (sebab petang tu dina tgk anak pengasuh aku dimekapkan oleh mak nyer
Suke laa.. sengeh sampai ke pipi...

Bergambar bersama tukang kritik yang paling hebat!!
aku suruh dina pejam mata.. si bujang tu yang menyampukk.. "nina pejam mata tuuu..."
kang dia bunyi lagi.. "ninaa shantekk... eee.. shomell nyerrr.."
Ok Ibuuu... Peaceee!!!
nanti kakak nak pakai 'cium' lagi yerrr!!!

November 18, 2009

::MANDOM::

Bukan Londom..
Bukan Bondom..
Bukan jugak Kondom...
Tapi mandommm..
Aku sendiri tatau apa makna MANDOM..
Tapi apa yang tau, dia berkaitan dengan moody...
Dengan cuaca hari ni yang seharian tak nampak batang idung matahari..
mendung... kelam... sejuk.. dingin...
Macam tu lah rasa mood aku skang ni..
Mengantuk tu jangan cakap laaa...
Nates ni dari pagi tadi duk tekannnn tekannn kelopak mata aku ni suh lelapppp...
memang terlelap juaaa.. TAPIIIIIIIIIIII!!!
hanya semenet dua sajooo...
Sebab nanti kantoi dengan student final year yang tak henti² duk kluar masuk lab aku nak pinjam itu lah.. nak pinjam ini lah.. nak pakai alat tu lah.. alat ni lah.. nak itu.. nak ini.. penumbok nak??
haihhh.. penin + penat + nantok + LAPAAAAAAAAAA!!!!!
hahghhh!! itu yang BETUL.. L . A . P . A . R!!!!!!
ape aku nak makan petang ni.. bersamaan dgn dinner malam ni...
beg duit pon dah makin kempiss... gaji senin depan.. huhuhuh!!

Ini lah entry meraban seorang pekerja yang MALAS...
Nak main kebun kebun dah kena block... nak main masak masak pon tak bleh masuk.. kena block jugak.. nak tgk ikan.. mmg tak dapek laa.. sokmo dah kena block.. memang mampos abis sume ikan2 aku tu.. kelaparan... kesiann.. malam ni balik umah.. nak amik buat ikan pekasam... aci tak?? kekekekkeke...

Ok dah laaaa!!
janji ada entry.. nanang aku pon dh bergerak banyak dah.. hehhehe...
paling syok aku tgk keywords yang masuk setiap hari.. kekkeke.. macam² ada!!!
macam² yang dorang keywords kan sampai ke blog aku.. nanti kalo ade keywords yang paling lawak antarbangsa, aku show off kat korang ehh...
ok lah.. mau siap2 mau balik rumah.. nak berebut lappy dgn en hubby!! kekekkeke..
daaaaaa!!
|
|
|

::INFO> YONOO@FIREFOX::

Okey.. lagi info utk hari ni...
Ini istimewa untuk pengguna browser serigala api yang cumel itteww.. Mozilla Firefox..
Aku sejak² berkenalan dengan serigala api yang shomell ni.. aku memang tak beralih dah pada yang lain.. setia pada yang satu katanya...
Sebabbbb.. tah laa!!
aku sukaaa.. suka dengan tahap kelajuan dan kelancaran dia mempamerkan setiap link² yang aku klik...
Add on dia pon sangat² dan banyak yang berguna..
Antaranya gressmonkey.. yang boleh digunakan utk letak emoticon² yang pelbagai dalam blog u olss.. kansss!!
IE.. boleh?? tak boleh kanssss...
Pastu.. yang terbaru (takde lah baru pon..) Tapi agak lama jugak aku pakai benda alah ni..
So easy utk sesiapa yang sangat banyak memiliki laman² web yang berunsur kemasyarakatan ni..
macam Sis myspace, Madam windows live mess, Mr flickr, Baby twitter dan paling digemari oleh sume masyarakat internet, Bro Facebook!
Suka cek LaLa nak ingatkan...
Add on ni boleh diguna pakai utk pengguna Firefox saje yer..
Sape yang masih setia.com dengan IE, harap maklum.. add on ini tak leh guna kat IE korang k!
Kalo nak jugakk... tolong la berlaku curang... setialah pada Firefox pulak... hehehhe!!
Ok.. U olss boleh donlod add on tu kat SINI... SINI.. dan SINI... *klik salah satu jer dh laa.. sama jer sume tu..*

Ok.. bila dah abis donlod.. korang boleh letak add on yoono ni kat sidebar firefox korang..
pastu korang select lah ape yang korang ada.. tgk! suma ada.. Ym ada.. google talk ada... macam-macam... pilih jaa.. amik sume pon boleh!!
Nanti dia akan appear sume tu dalam satu..
Ini menjadikan cerita lebih senang.. tak payah korang nak bukak satu² website utk tgk status apdate kengkawan u olss.. dalam satu ni jer korang akan tgk sume... Untuk YM tu, kalo korang login dlm yonoo tu, korang tak leh login dh la dalam YM mess yang biasa tu... Then, stiap kali kawan² apdate status, akan tertera disebelah kanan komputer... easy kan...

OK.. Selamat Mendonlod..
Dan kepada pengguna IE.. silalah beralih arah.. kuikuikuikui...
|
|
|

November 17, 2009

::MANDI WILADAH::

Entry khas utk kaum ibu saje..
Just nak tanya korang...
Penah dengar tak pasal Mandi Wiladah??
Korang tahu ke ape tu Mandi Wiladah?
Mandi Wiladah ni tak sama dengan mandi Nifas yer...
Mandi kerana wiladah dan nifas adalah dua perkara yang berbeza.
1) Mandi wiladah ialah mandi selepas melahirkan anak samaada keluar darah atau pun tidak.
2) Mandi nifas adalah mandi wajib setelah darah nifas kering (habis) tempohnya paling sedikit ialah satu lahzah (setitik) dan paling maksima ialah 60 hari.

Kedua-duanya adalah antara sebab-sebab yang mewajibkan seseorang itu mandi wajib iaitu mengangkat hadas besar.
Hukum bagi seseorang wanita itu tidak mandi wiladah adalah berdosa sekiranya ia mengetahui dan tidak berdosa jika sebaliknya.
Niat mandi wiladah : " Sahaja aku mandi wajib wiladah kerana Allah Taala"
Info dari SINI

Aku tanya ni bukan sebab ape..
Ade 2,3 ari lepas, pengasuh anak² aku tetibe anto sms memalam buta tanya aku ade tak mandi wiladah masa melahirkan anak.. Aku jawab la ade.. aku tanya dia kenapa? dia tak penah mandi ka? (sebab dia dh anak 3).
Dia cakap, dia mandi.. cuma dia ade tanya 2,3 org jiran yang lain (surirumah mcm dia jugak) ade yang tak penah Mandi Wiladah. Dan tak tahu pon ade Mandi Wiladah... Then dia tanya la aku, samada aku ade mandi wiladah ke tidak.
Aku sebab masa lepas bersalin dulu, mak aku penah pesan suh mandi Wiladah sejurus lepas melahirkan anak. Sebab antara 2 org kakak aku yang dah penah bersalin tu, aku jer sorang yang bersalin secara normal. Kakak² tu 2,2 'potong perut'. Jadi sesape yang ade pengalaman bersalin ceaser ni tahu lah kan.. lepas 'dipotong' harus lah tak sedo diri.. Anak pon, misi yang bagi susu... itu kakak aku.. aku tatau la org lain...

So, pada kaum wanita yang dah kawen dah beranak pinak, atau yang baru nak mengandung anak pertama, atau yang sedang menunggu hari nak deliver, harap info ni boleh jadi pengetahun tuk kita sume... Amin...
|
|

November 16, 2009

::AKU JAWAB..::

Aku nak jawab kenapa tetibe status aku kat FB sabtu lepas...
"seharian hari ku disirami air mata.. andai itu takdirNYA... aku PASRAH"

Ade kengkawan yang caring sgt pasal aku.. terharu ai taw!!
u ollss niiii... buat ai terharu tatau nak cakap cane...
and i know...
bila aku dilanda masalah, aku takkan keseorangan...
THANKS A LOT KORANG!!!

Tapikan.. ekceli.. status aku tu sikit pon tak melibatkan sesiapa...
Ianya hanya melibatkan aku seorang...
Aku terlalu emosi...
YA!!
memang aku seorang yang cengeng...
Aku mudah menangis...
Aku mudah mengalirkan air mata...
Tapi air mata aku bukan dikluarkan utk suka-suka *walopon ade org menanges sebab terlalu suka*
Air mata itu untuk menyatakan bahawa aku memang sedang dilanda satu perasaan..
Aku menyelami seluruh jiwa aku...
Aku menghayati setiap baris cerita...

ANDAI ITU TAKDIRNYA..
Novel ini lah yang membuatkan satu hari hari aku hanya digenangi air mata...
BETUL!!!
AKU TAK TIPU!!!

Aku bagi 5 bintang utk penulis novel ni!!
Tak sangka... dah lama aku membaca novel, dan novel ini adalah novel kedua yang boleh buat aku menangis teresak-esak... Sebelum ni novel "cemburu seorang perempuan" juga pernah buatkan aku menanges.. dan novel2 sebelom ni ada juga yang aku nanges bila baca, tapi tak sampai lah teresak-esak sepanjang membaca..
Tapi novel "andai itu takdirrNya" aku tak dapat nafikan...
Baru masuk suku masa pertama membaca, belom lagi setengah buku, air mata aku dh tak benti2 mengalir... sungguh aku betul betul masuk ke dalam cerita itu...
Korang yang minat baca novel.. pegi lah cari.. ANDAI ITU TAKDIRNYA
aku gerenti.. korang pasti takkan nyesal!

Aku tau.. cite ni dah lama.. tapi aku baru berkesempatan nak baca...
tu pon, nasib la adik aku yang baik hati bagi pinjam...
Kami ni adik beradik memang suka baca novel...

korang.. jangan lah marah eh pasal status aku kat fb tuu.. saje jer nak bagi korang gempak sket...

Setakat ni... dalam 2,3 bulan ni aku dh baca 3 novel dan 1 lagi novel sedang menunggu turn.. kekekeke...
1st.. bertajuk 'Rembulan Berdarah'
= best gak citer dia.. dari 5, aku leh bagi 4 bintang! cuma nya tajuk dia mcm tak bape nak sesuai dgn jalan cerita...

2nd..
"Baju Pengantin Mak Andam"
= memang enjoice giler baca citer ni.. asek nak gelak jerr... penulis tu pon ade blog sendiri.. http://starluvu.blogspot.com dari 5, aku bagi 5 bintang!! hooyeeeahhh!!!

yang ketiga aku baca.. itu lah "Andai Itu TakdirNya" yang meleles leles ayor mate tuuu...
and..
last.. yang sedang menunggu utk dibaca,
"Sakitnya Sayang"
Aku kena hold dulu baca buku ni sampai abis kenduri my bro..
Sebab aku kena settle kan kerjaan mengubah gubahan... kalo asek ngadap novel, memang satu benda pon tak jadi! kan kan kan!

So, utk u ols yang seHOBI dgn ku... sharing² la ngan aku.. novel ape yg korang dh baca..
dan yang pentingggggg.. MESTI BEST!!!
sape pun penulisnya aku tak kesah..
ok u olsss!!
Daaaaa.....




::AKU DISAMAN!::

Aku dah la lambat kluar umah ari ni.. melayan kerenah dara dan bujang aku tu.. nak beli kopok lah sgala.. Apak nyer tetibe tamo g keje lak ari ni.. 8.30 baru aku gerak dari umah...

Dalam kepala dok berikira-kira nak masuk pintu gate mana (USM ade 3 pintu gate).. sebab setiap isnin, kami para juruteknik (skul aku jer yer) ada taklimat pagi... so, aku dah kira lambat jadi aku memilih nak lalu jalan yang dekat, senang dan cepat sampai ke sklul aku... Aku memang dh sedia maklum, sebelum pintu gate utama USM ni ada roadblok JPJ... Dah banyak hari dak depa tu duk melangut kat situ... dengar² cite, 3 bulan dorang akan wat roadblok tu... Tapi aku dah banyak kali lalu, tak penah pon kena tahan...
Tapi pagi niiiiiiiiiii...
blogger-emoticon.blogspot.com
dengan gaya penuh kondifen dan segak lagi macho... aku nak lalu dengan relek dihadapan JPJ tu sambil memberikan senyuman penuh manis dan bermakna... Sebab, jalan pintu gate utama tu, alternatif aku nak cepat sampai ke skul. Sebab kalo aku lalu pintu gate kedua, perjalanan aku akan jauh dek kerana jalan disitu sedang lagi diubah suai. Tapi kalo ikut dulu, jalan pintu gate kedua tu jer yg aku duk lalu.. sebab paling dekat dgn skul aku.
Okeh berbalik pada cerita...
sitbelt awal² lagi aku dh pakai.. cheee... konon² bila dah pakai sitbelt, JPJ tak tahan laaa...
ok.. dari jauh aku dh nampak kon² rodblok tu ditengah jalan, aku perlahankan halaju keta aku.. slow..slow.. polis JPJ tu angkat tangan tanda suh aku benti... sampai kt depan polis JPJ tu, aku bukak tingkap.. senyum.sengihnampakgigi. Then JPJ tu suh aku gerak ke tepi.. huhuhuhuu!! Kaget gueeee... Tapi... aku still menten ayu... releks ila.. releks..
"Minta lesen kak"
Aku pon, lesen? jap ehh.. bukak beg duit penuh dgn konfiden nehh! bg kat JPJ tu... dia pon terbelek-belek lesen aku.. aku tau la gambo aku lawa kan..
"kak, ari ni bape aribulan?'
"ermm.." tgk jam.. "aaa.. 16 aribulan"
"bulan bapa kak?"
"aaa.. sebelas!"
"tgk lesen ni kak.. ni bapa ari bulan ni??"
"ALLAHHHH!!!!!" terus hakak mengucap dek non!! rasa mcm nak buat² pitam la la tu jugak!!
blogger-emoticon.blogspot.com
ape ke sengal aku niiii!!
lesen dah tamat tempoh pon aku boleh tak ingat!!!
kalo setakat 2,3 hari tu pon lah diberi kemaafan.. ini dah 2 MINGGU BEB!!!!
haduiiii.. ini lah kalo ade penyakit lupa ingatan nii.. ini lah jadi nyerrr!!!
kan dahhh... terbang lagi lah duittt.. huhuuhuhuu!!!
huuuwwwwaaaaaaaaaaaaaaa!!!!
blogger-emoticon.blogspot.com

November 14, 2009

::ABAH's BIRTHDAY::



SELAMAT HARI LAHIR ABAH!!!
...DOA AKAK...
- SEMOGA ABAH DIPANJANGKAN UMUR -
- SEMOGA ABAH DIBERI KESIHATAN YANG BAIK -
- SEMOGA ABAH SENTIASA CERIA DISAMPING CUCU-CUCU TERSAYANG-
DANNN...
- JANGAN CEPAT MARAH MARAH KAT MAK TAU! SIANNNN MAK.... -

*pic kat atas tu antara gambar semasa abah dan mak mengerjakan haji di Mekah tahun lepas. Dah setahun mak dan abah p Mekah... Alhamdulillah...*

November 13, 2009

::I CAN READ IT! CAN YOU?::

Ada sesiapa yg boleh baca ni?

Mgnieukt kjiaan Cmabrigde Uinervtisy sseaipa upn bleoh mmbcanaya waalu hruufyna brterbaur kraena oatk ktia tiadk mngjea hruuf stau-prestau tpai mmebcaa preaktaan sceara mnyeulruh asalakn hruuf peratma jgua ynag trakehir bareda diteamptyna) :-

fi yuo cna raed tihs, yuo hvae a sgtrane mnid too.
Cna yuo raed tihs? Olny 55 plepoe can.

i cdnuolt blveiee taht I cluod aulaclty uesdnatnrd waht I was rdanieg. The phaonmneal pweor of the hmuan mnid, aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it dseno't mtaetr in waht oerdr the ltteres in a wrod are, the olny iproamtnt tihng is taht the frsit and lsat ltteer be in the rghit pclae. The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it whotuit a pboerlm. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe. Azanmig huh? yaeh and I awlyas tghuhot slpeling was ipmorantt! if you can raed tihs forwrad it.


= AKU BACA LANCAR YANG BAHASA MELAYU TU..
BAHSE INGGERIS MERANGKAK GAK.. AL MAKLUM LAH.. SPM BI 2.. KEKKEKE

November 12, 2009

::ABOUT MY MEWWAH!::

PENGUMUMAN..

Pagi tadi My Mewwah aku tak leh terbang.. Eh!! Tak leh start...
Tatau la pasai apa... start.. start.. terrrttt!!! teerrrttt!!! teerrrrtttt!!!
bunyi nyerr...
Aku tekan² pedal minyak sambil start enjin (sbb penah tgk en.suami buat camtu)..
pon still tak mahu!!
blogger-emoticon.blogspot.com
Kehabisan idea...
Aku panggil super hero aku utk membantu disaat² memerlukan... Memang selalu mcm tu pon..
Super hero aku pon datang dengan penuh gaya dan bersemangat! *tapi belom mandi.. hik hik hik*
dia pon start... dan start lagik... dan start start lagiiiii... terrrttt!!! teerrrttt!!! teerrrrtttt!!! teeeerrrrrrrrrrr.... penghujung nyer!
blogger-emoticon.blogspot.com
NGAPE NIIII??

bukak bonet keta..
check bateri.. OK!
check air tangki.. OK!
huhuhuh.. ape ke hey!!

akhirnya kami pasrah...
super hero dan aku sama² tolak keta ke tepi...
super hero masuk kembali dalam ghumah...
aku pon folo montot super hero.. super hero amik tola masuk bilik air.. aku pon bukak lappy.. luahkan perasaan kat FB.. sesambil mejengah ke 'Dunia Cafe" dan 'kebun'... hehehhe.. (sempat lagi)

bla..bla..bla... p keje bawak 'skyline' en.somi... sampai opis.. p sarap... bla..bla..blaa.. wat keje... blaa.. blaa.. bla...
tetibe..

"i know u want me.. U know i want her.." (itu ringtone msg henpon aku laaa...)
:Myhubby: mengong kete ni.. bley start plak!
huhu.. mesti en.somi balik ghumah ni tgk keta aku.. baik betul dia.. lagi pon keta dia roadtax dah mati. tu yg mcm takut² nak bwk... takut terserempak ngan JPJ... kalo mewwah aku tu rosak mmg mati kutu la kami... then, aku pon reply...
:Ibu: eeee.. enjin sejuk kot pagi td. dia demam.. smlm kena ujan..
memang pon! smlm en.somi bawak keta aku, pastu dia tak parking masuk dlm garaj.. letak jer kat luar pagar.. dah la ujan lebat malam tadi.. haruslah menggegel kesejukan mewwah aku tu.. umo pon dah 10 tahun.. dah kertu kann.. pasrah jer lah!!
|
|
|

November 11, 2009

::MELAYAN DIRI::

Cek Lala lagi dirumah...
Melayan segala kehendak rumah...
Pagi tadi bekpes cempedak goreng ngan hot coklet... keh keh keh
Ini.. Baru lepas sidai kain.. basuh pinggan.. mop lantai... sapu sawang...
Jap lagi nak masak...
Abis masak masak, nak abiskan buat goddies...

Sekian terima kasih...

-entry kontot-

November 10, 2009

::KELAINAN DI PARIT BUNTAR::

Tak dirancang..
Plan asal cuma nak ke Billion Parit Buntar *satu² nyer supermarket yg femes kat PB*... My fren wanie nak beli barang sket...
Parking baik sebelah billion... Turun keta, skali suda nampak satu cafe baru dah dibukak...
Tengok macam menarik...
"mau mencoba??" "itu suda pasti..."

Aku ngan Wanie ni memang dah maklum dgn tahap pemakanan kami yang sekepala... Ape saja yang menarik dimata kami, kami pasti mencoba.. bila serasi ngan rasa tekak, kami akan ulang alik ke situ.. Tapi bila muncol ayat ayat komplenan, akan sedia maklum lah kedai itu akan kami jejak sekali itu sajork!!

Berbalik kepada cerita asal...
Usai membeli belah.. ( u olss.. hakak beli penimbang!! nak timbang berat badan yg semakin menggebu ni... kekekek!!) Kami pon menujulah ke Cafe tadi... Cafe tu terletak bersebelahan dgn billion parit buntar tu jer.. Cafe Strawberry nama nyer!
Port lepak diluar utk perokok tegar juga disediakan... Ala ala mcm cafe² old town ape sume tu town² tu lah kekdah nyerr... Kami masuk ke dalam.. suasana biasa, dinding masih kosong.. belum ada hiasan hiasan yang boleh menarik mata memandang... customer pon bolehhh laaa.. ade la 5,6 meja yang ada orang...
Bila kami duduk dimeja, kami diberi sorang satu list menu n form utk tandakan makanan ape yang kami nak.. hurmm.. satu kelainan utk orang² Parit Buntar... Aku pilih nak makan spegheti white sos tah hape kebende tah tak hingat nama nyer ngan minum strawberry float. memandangkan ini cafe nama strawberry kan.. harus lah ada strawberry itu.. betul tak?? Wanie nak makan laksa penang n minta air apple lime. Lepas abis diskusi dan dah decide nak makan ape.. aku pon panggillah si wetress ni, budak lagi muka nyer... dia tgk² list yang aku tanda tu, terus dia cakap "strawberry takdak!" shretttt...shrettt.. dia gariskan panjang kat menu menandakan menu tu takde.. "yang ni pon takdak!" yang kawan aku punya air tu pon dia gariskan tanda takde.. Pastu dia tinggalkan kami ngan list menu tu. Bagi masa suh pilih lain la tu kot... Aku pon pilih lah nak minum shake.. panggil balik budak... Pastu dia gariskan lagi sambil cakap.. "Yang ni takdak!". Then aku tunjuk air buah durian belanda (dlm BI ape ek? sourplum eh?) Pastu jerit² plak dari situ tanya tukang buat air tu, air ni ade ke tak.. Muka aku dah lain.. aku ni pantang kalo bab² sivik kureng niii... Naseb baek dia cakap ade.. kalo takde, memang aku BLAH jerr... Pedulik ape aku!!!

Nasib baik servis dia tak la lambat sangat... mulut aku tak abis² dok berkomplenan macam macam... gream haihh!! Kedai baru, tapi minta ape sume takdak!! Hah! aku dalam list tu ade minta mashroom sup.. memula dia tanda kata ade.. pastu tak lama mai patah balik kata mushroom sup takde... ape keee!! hishhh... Nama kedai je strawberry, tapi batang ijau strawberry tu pon haku tak nampak!! Suh tutop kedai kang baru tau!! bebudak yang jaga kedai tu pon muda cheng² jer sume!

::Orange Juice (wanie) & air Durian Belanda (mine)::

::My Pasta n Laksa Penang::
Tahap kesedapan tu bagi aku boleh laaa... so so jer.. takde lah sampai nak hantuk kepala... Naseb korang baek la strawberry cafe.. Mungkin juga aku tengah lafar masa tu.. so boleh dimaafkan ketidaksivikkan pekerja kamoo tadi... kalo tidak.. AWAS KAMOO!!
Dalam dok komplen memacam pon, abis jugak kami bedal! kui kui kui
Harga??
Bagi aku ianya menapati lah utk golongan marhaein macam aku ni... Tapi kalo bukak cafe cenggini di tengah pekan ala koboi moden, aku rasa harga yang sebegitu dah bagus... Itu pon kalo kamoo nak cafe kamoo maju wahai cafe strawberry!! *tak pueh ati betoi aku strawberry takde!!*
So, orang² parit buntar.. dah ade tempat utk makan sambil bersantai... selain nasi kandar ryas atau kedai tomyam nombor satu... itukan satu kelainan... bagus kan??
|
|
|

::K.A.M.I::