::KAWAN2 KITA::

JAMU SUSUK DARA IN DA HOUSE!!

December 23, 2014

::LAYAN WAYANG - THE HOBBIT::

Assalamualaikum...

Malam tadi mengusung kekanak ke panggung wayang...
Takde dlm perancangan awal pon.. last minit bapak nyer ngajak p tgk wayang.. dah tau dah nk tgk citer ape.. sbb aritu dh disebut sebut.. 


THE HOBBIT - THE BATTLE OF FIVE ARMIES

Sape yang pernah layan citer The Hobbit yg sebelum2 ni, harus lah memahami jalan penceritaan utk citer yg ni.. Aku pon sebenarnya bukan lah giler sgt citer2 mcm ni.. Tapi disebabkan, En. Suami aku ni rajin mendowload segala mak nena movie.. Salah satu nyer movie The Hobbit ni.. itu yang bila ada sambungan dari citer yg lepas kat wayang tak sesabo nk p tgk tu sbb nak tahu kesudahan nya...

Kenapa aku bawak anak²? Depa faham ke citer ni??

Heheheh.. kalau citer dari awal dh di download dan ditayangkan dirumah seminggu tah bape kali, pulak ditambah dgn Canel HBO pon ade tayang yg episod sebelum ni yg naga tu.. harus tak faham lagi?? drg pon eksaitet nak tgk.. Tapi lagi eksaitet ibu n papa dia lah.. hehehe.. 




Wayang citer kul 10mlm.. melepak lah dulu dpn panggung sementara nk tunggu masuk.. 
Kekonon pegi la awal, nak amik tiket kul 9.. Yang hadooo!!!
Pukul 9 pon dah duduk baris depan.. kesian kat bebudak nak kena melangut... amik lah pukul 10 punya.. tu pon dah hampir nak ke depan.. amik sit tepi tapi baris tengah.. ok la sikit kan.. 

Seriusly mmg gempak gilaa la The Hobbit ni.. puas ati lah pegi tgk.. Nak2 time drg lawan tu.. fuh!! punya ramai bala tentera.. tak abis2 berlawan.. yg geng2 jahat Ogr ni, kluar dari lubang gunung tu mcm semut meghenyut.. huhu!!!

Kalo nak memahami citer ni sikit2... boleh jenjalan kat blog mamat Lufti ni.. Aku malas nak menaip.. haha!!
Tapi kalau nak tahu lebih lagi.. p lah tgk wayang!!
Sebelum tu, korang kena la tgk The Hobbit yg episod sebelum2 ni.. baru lah blh fahammm.. khenn...

Kata En. Suami ku, citer yg ni pon mcm tak abis lagi.. mcm adeee lagi sambungan nya..
Eh! BTW, The Hobbit ni sebenarnya dari citer Lord Of The Ring.. kan ade org Hobbit dlm tu, drg tarik watak Hobbit tu utk terjemahkan cerita ttg dia dlm citer The Hobbit ni..

Err... korang g lah tgk citer ni eh.. hehehe


Happy Watching!!!


December 22, 2014

:: 6 TIPS MENGGODA SUAMI ::

Assalamualaikum...

(Post ni Cek Lala dah draft ari jumaat maghin.. tp x sempat nak publish.. so, ni dah edit2 balik sket.. n now publish.. Happy Reading!!

Ok.. Cek Lala dpt tips ni dari Facebook.. dari page Rahsia Perkahwinan...


OK!
Cek lala taknak tanya sape ade buat tips ni.. sape yg takde buat.. CL taknak tau...
Tapi CL nak share dgn u ols.. Semua tips yg di atas tu, CL dah buat.. especially yg no 6 tu.. hiksss! *malu* 
dan Alhamdulillah.... Si musang berjanggut mata keranjang yg sebelum2 ni bikin hati gue panassss jer siang malam.. skang, dah sangat sangat banyak berubah!!! Alhamdulillah.. Syukur!!

OK jom share tips no 1!!

1) RAMBUT TERURUS...
- nak describe kat sini, terurus tu, bagi CL rapi laa.. jgn dok biar rambut serugum mengerbang mcm hantu kak limah... kalo panjang ikat elok2.. buat sanggul ke... gulung2.. sepit bagi elok.. kalau basah, jangan dipekup rambut tu dgn kain tuala.. sikat elok2.. biar dia kering sendiri.. kalo perlu pakai lah cekak rambut. 
- Rajin2 lah cuci.. 2 hari skali cuci n syampo bg wangi2.. kalo ade masa, ade duit pegi saloon buat treatment.. tak perlu selalu.. skali skala jer.. yg penting jgn bagi rambut BAU HAPAK!!!
- Rambut CL jenis tebal dan banyak.. memang kalo cuci lambat nak kering.. 2 hari skali baru syampo rambut.. dan CL pon kalo tak cuci rambut byk hari, jd tak keruan hidup.. rasa busuk sentiasa walaupun dah mandi! 
- Kdang2 kalo terlebih nak curi perhatian, CL buat dandan.. ikat syle pelik2 sket.. bg Cik Suami tu dok gheling2 jaa.. hik hik hik...

2) BIBIR MERAH MENGGODA....
AiiyooooO!!!
Satgi dok kata buang tebiat plak dok umah pon pakai liptik merah menyala.. Anak tgk pon gelak.. "IBU NI DAH KENAPA? DUDUK RUMAH PON NAK PAKAI LIPSTIK!!" HAHA!! 
Toksah lah dok buat loklaq naa.. Maksud nyer tu, bibir tu jgn bagi kering smpai merekah2.. pucat lesi sampai biru mcm tak cukup darah.. Cari lipbam ke, lipgloss ke, calit nipis.. bagi nmpak fresh sket.. even duduk rumah, mangkit pagi2 nak buat sarapan lah apa lah.. tak salah pon nak berlipbam dlm umah.. tu pon salah satu penjagaan diri gak tu.. 
Kalau rasa susah nak cari lipbam, meh cari Lipstik Kis Kiss dari Jamu Susuk Dara. Bukan sebarang lipstik tau.. lipstik ade kolagen, warna dia ikut darah kita.. ade pelembab semulajadi, pakai byk2 kali pon bibir tak kering n tak tinggal kesan.

3) PAMERKAN KULIT CANTIK
hik hik hik.. sape yang ade kulit cantik.. itu bonus.. 
Tp kalo kulit ratu dari estet Venezuela mcm CL ni, susah lah sikit nak pamerkan kulit yg halus mulus gebus tu.. 
Tapi.. tapi.. tapi... itu bukan alasan tak boleh cantik dpn suami.. skang ni dh mcm2 produk nak cantikkan kulit kan.. beli n pakai laa.. lagi mau duduk diam.. nak cantik utk sape?? Utk suami awak jugak kan... 
I ols skang sejak2 dah berumur ni, xde lah nak mkn mcm2 produk sgt.. dah selesa dgn yg satu.. cukup lah.. kat situ pon dh mcm2 ade.. utk kulit, i ols telan CoLagen Delimalicious.. memang terbaik!!! parut2 jerawat yg lama2.. makin hari.. makin pudar... Setiap kali mandi, i ols sental dgn sabun Magic Body Slim.. memang best sabun ni!!!
Tau tak? Perut i ols yg penuh dgn stretchmarks hasil dr mengandungkan 2 org anak syurga tu, dah xde u olss!!!! Kulit perut CL ni dah lembut.. nak usap2.. nak belai2 pon best jerr.. tak mcm dulu.. pegang jer berlekuk lekuk.. mcm jln tar tak siap! huh!

4) BAYANGAN MENGGIURKAN
Wow!!! Baca pon dh nak giur yer.. Bagi CL.. tak semesti body tak kurus (gemok la tuu).. badan takde shape.. tak leh nak menggambarkan kegiuran nyer.. hehehe.. U ols mesti tahu cara ape yg boleh menggoda suami u ols.. Dalam bilik tido.. pakai lah baju tido yg seksi2 (if yr asben suka mcm tu.. ) Kalau takde pon, pakai baju sleeveless dgn seluar tight ke.. sluar tight corak rimau.. wahh!!! terus cakar harimau... gituuu!! ahakss! Yg penting, cari dan tahu ape yg suami kita suka... ;-)

5) TUKAR GAYA PENAMPILAN
Tukar mcm mana? Ikut keperluan dan yg penting jgn sampai melanggar batas2 ape yg tak sepatutnya.. Kalau kluar umh, pakai lah pakaian yg menutup aurat yg kalo blh jgn sampai menambah dosa kpd mata2 yg memandang. Dirumah, seeloknya, berhiaslah cantik2 utk suami.. jadilah kita halwa mata utk suami. Biar, dia jadi tak duduk diam bila tgk kelibat kita dok lalu lalang lenggang lenggok tepi dia... tgk diri sendiri dulu.. kalau rasa diri tak cantik.. kekurang sesuatu, bermakna kita kena ubah sesuatu.. jgn smpai bila suami dah buat perangai, baru kita nak bukak mata.. Lumrah lelaki ni, suka melihat pada kecantikan.. kalau yg kat luar lagi cantik dari yg ade kat umah, haruslah nak tgk yg kat luar jer kan??? Tak boleh nak salahkan kaum lelaki 100%. kita sendiri pon kena cari ape kekurangan kita. Tp kalau dah dasar mata keranjang tu, mmg tak blh pakai lah satu sen pon!

6) PELIHARA BAHAGIAN INTIM
Haa!! yg ni CL suka.. heheheh.. Bukan nak bangga.. bukan nak riak.. bukan nak ckp apa.. sejak2 CL join Jamu Susuk Dara ni, bila tgk testimoni, kebanyakkannya rata-rata masalah keintiman suami isteri.. Suami menjauh sbb miss V isteri busuk.. Suami melonjak2 mood, Isteri plak xde mood.. Suami tak best sbb miss V isteri dah longgar.. byk air.. huhu!! mcm2 kes... Termasuk lah kes yg lebih kurang sama mcm CL dulu.. si suami mata keranjang.. 
Tapi sekarang.. Alhamdulillah.. kebanyakkan testimoni sume nyer ke arah kebaikan dah.. isteri2 masing2 dah jaga miss V elok2 dah.. suami pon makin hari makin sayang... 
Mcm mana tu yer?? Ape rahsia mereka yer??
hihiihi... Ade laaa... nak tau ape rahsia.. meh kita sembang tepi... 


MANIS.. MANTAP... PENUH RAHSIA!!! 

;-)





December 19, 2014

::TANGGUNGJAWAB BARU::

Assalam...

Cek Lala skang ni dah ade tanggungjawab baru...
Menggalas tanggungjawab yg rasanya.. keperluan juga utk Cek Lala & family...

Dulu2 sebelum ni, dah ade "Mrs. Merah" tu... Lama jugalah dia berjasa dgn aku... dari 2009 -2014.. dari budak2 tu kecik boleh dok usung merata smpai ke besar lah.. dok membesar dlm Mrs Merah tu.. Tua2 dia pon, tak banyak sangat ragam nyer.. tp kalo dah skali meragam, boleh putih rambut!! 
Dia pon dah tua.. aku pon nak pakai duit.. maka nya.. babai Mrs Merah... till meet u again.. Tapi, sampai arini, tak penah nmpak pon sapa yg memakainya... masih bernyawa atau tidak, tak dpt nak dikesan.. dia pon xde nak Whatsapp ke, Wechat ke kat aku ni.. huhu... 

okeh!

Skang ni, dah ade cik puteh.. Aku bagi nama dia "Baby Axy" sebab masih 'muda'.. bergetah.. dan belum ditebuk daranya... ahakss!! 


 AJW no kad pengenalan dia.. kenapa A? bukan P? bukan W?
Sebab... keta aku.. suka ati aku lah kan nak plat belah mana pon.. :-p

"BabyAxy" datang dikala kami sekeluarga sangat2 memerlukan... Semuanya tanpa dirancang.. aku sesaja jer nak try apply car loan.. beside my fren ade keje kat perodua, so dlm diam2 aku cuba test nama aku ade sangkut ngn bank ke tidak.. ni sume kes hat lama2 dulu laa..

Masa dalam proses nak dapatkan baby Axy ni.. Keta suami ku eksiden lah pulak hah.. Allahu... Masalah nyer, bukan laki ku yg membawa, tp kawan dia.. a.k.a budak bengkel yg bengkel dia selalu dok pegi tu yg bawak keta dia.. *krik krik krik* (err.. mcm berbelit jer stetmen ni..) Tah ape lah bnd lagi nak di test drive, nak jadikan citer, tereksiden lah dia...
Menggagau lah juga kami ni anak beranak.. mana pulak nak cari keta, dah la nak pegi ke Pahang menghantar pengantin sepupu nyer Suami ku tu... Tapi, aku masih positif.. insyaAllah.. ade hikmah semua ni.. Syukur dgn ujian Allah... semua tu terjadi hanya dgn izin Allah.. nak sentiasa kami ingat pada DIA.. insyaAllah.. Alhamdulillah...

Citer pasal g Pahang tu nanti2 lah aku sembang.. ni nak citer pasal keta ni dulu...

ok!

Sepanjang keta Suami eksiden tu, kami membelasah keta kancil yg comel tp umur nya pon dah tua.. hikss! kepunyaan adik bungsu ku.. Acu O'O... kebetulan dia tengah dalam pantang bersalin masa tu. boleh lah kami guna buat sementara waktu. Tapi kesian lah kat WJJ tu, dah la tua.. hari2 kena belasah.. 2 mggu skali balik ipoh lah.. balik tepeng lah.. kesian kan?? tapi nak buat cemana?? Yg tu jer yg ada.... huhu!

Alhamdulillah... Dalam kesusahan yang kami lalui beberapa minggu bawak ke bulan.. Allah memberi kami kemudahan.. Walaupun nak mendapatkan Baby Axy ni, terpaksa aku kluarkan sedikit wang.. Tapi takpa, ini dah menjadi hak milik.. insyaAllah.. dan Baby Axy ni akan jadi kesayangan lebih sikit kot.. sebab keta bukak plastik la org kata... hihi...

Dan..

Terima kasih yang tak terhingga utk Mak Abah yang dah banyak susah payah utk kami sekeluarga.. Memang aku tak boleh nak balas jasa baik Mak Abah setakat ni.. terlaluuuuuuuu banyak yang dah diaorang bagi utk aku anak beranak.. Semoga doa dan segala pahala kebaikan yang pernah aku buat selama hidup ni, Allah sampaikan kepada kedua Mak dan Abah aku.. mungkin hanya tu jer cara yg mampu aku buat utk mereka.. sob sob sob :'(

Masa nak pegi amik Baby Axy ni, aku bawak mak n abah skali.. Nampak senyuman mak.. nampak kepuasan dimuka abah... Hanya Allah yg maha mengetahui..
Hari amik tu, dari Ipoh trs ke KL.. oppss... aku amik Baby Axy ni kat Perodua Ipoh.. Sebab tu, Abah n Mak hantar kami sefamily ke Ipoh.. hehe..
Ke KL pon bersebab.. sebab nak datang kelas ni..




Alhamdulillah.. 
Aku skang dah jadi JURURUNDING SAH utk Jamu Susuk Dara.. 
Kalau u ols ade ape masalah2 dalaman wanita, mai rapat2 roger ngan Cek Lala ok.. No Hp ade kat tepi tu.. boleh WhatsApp or Wechat (Id: Cek Lala)
(",)

Kat sana sempat lah bawak anak2 jenjalan.. Jumpa Ummi & Ibu kesayangan drg yg dah lama tak jumpa.. 

Masa aku g kelas tu, Maklong n Paklong (kakak n abg ipar aku) pon bawak drg g jalan2.. memang syok laa depa..  Tq Maklong n Paklong!! :)


oK..
Dah abis citer gi jenjalan...

Bulan ni, bulan pertama Cek Lala nak kena membayau sejumlah wang kepada Baby Axy... takpe takpe.. sayang punya pasal kan.. hihihi...

Harapnya Allah akan mengizinkan beliau bersama kami selamanya...

Semoga Allah meluaskan lagi rezeki kami sekeluarga dan anda semua... 

Aminnnn...

December 18, 2014

::HEAVY METAL CRAMPING::

Assalam...

Alhamdulillah... Masih diberikan kesempatan utk menghirup udara nyaman dipagi hari Khamis 18/12/2014... 

2 hari berturut diberikan ujian kecil dari Nya... Ujian yg tak seberapa dibandingkan dgn nikmat yg telah dibelikan oleh NYA selama ini.. Alhamdulillah.. 

Sebenarnya aku pon tak tahu kenapa datang bulan kali ni, cramping sangat2.. Bukan senggugut.. sebab flow period aku cantik.. cuma cramp kat perut.. lagi satu, 2,3 hari ni asal petang jer ujan kat sini.. aku plak dok dlm makmal yg berekon.. bilik ekon.. even pakai baju 2,3 lapis, dgn stokin lagi, still sejuk.. Nak pulak bila dtg period mood kita kan mesti down gila2 punya... dengan sejuk.. dengan cramp.. aduhaiii.. susah nak explain...


Petang semalam la paling worst.. padahal tgh aritu elok jer.. takde nak sakit2.. balik umh, angkat kain.. masak lunch kat bebudak tu.. (masak telur goreng kicap jer pon.. hehe..) Basuh pinggan.. rilek jer.. xde nak cramping2 nih.. Tapi.. masuk petang jer, aku dah melilau.. sakit nyerrr lahhh.. hot lotion tak bawak.. jumpa minyak cap kapak dlm laci.. pon boleh lah..  tutup ekon bilik.. tutup pintu bilik xnak bagi ekon dr makmal masuk.. tutup lampu, dok dendiam.. tak bkk fesbuk.. tp dok selak2 blog.. baca posting lama2.. hehehe.. dgn harapan blh hilangkan stress. 

Tak sabar nak balik umah...

Sampai umah, eh.. dlm keta lagi aku dh bgtau kat Laki.. "satgi tolong masak sardin jer eh kat anak2.. ibu tak daya dah ni.." kelepekkkk tido dlm keta.. tp mulut dok uhh ahh uh ahh.. SAKIT WOI.,. korang apa tau!!!
Sampai umah, buang tudung.. terus panjat katil.. tak lama pon.. tak selesa sbb aku tak mandi! haha.. Sakit2 pon gagah mangkit.. masuk bilik air, mandi sambil duduk.. curah2 air sikit2 jer.. asalkan basah.. sejuk weyy.. 
Dah selesai, baru lah selesa.. sapu Hot Lotion JSD kat tapak kaki.. perut,.. pinggang.. pakai cardigen, tarik conforter.. kipas no 1 jer.. pastu tido.. eh eh.. sblm tu, aku suh anak dara kesayangan tu buatkan roti bakar sekeping.. sbb aku tak makan dari tghari tu.. lps makan roti, telan 2 biji Jamu Aku Dara.. aku tido kebabom!!

Sayup2 dgr azan maghrib... mata bukak.. telinga dgr.. tp tak daya nk bangun.. 
dengar bunyi periuk berlaga-laga... bunyi mcm menggoreng.. bau.. ummm.. sardin.. masyeh papa.. lebiyuuu.. pejam balik mata.. 

Terjaga!.. tak menahan dok dgr laki menjerit.. Bangun tengok bola... join menjerit jugak.. eh eh.. dh lega laaa... Alhamdulillah.. dah takde cramping


Hari ni dah boleh bangun n dtg keje mcm biasa.. harapnya.. petang ni dah xde nak buat hal lagi.. 
InsyaALLAH...




December 17, 2014

::DAH BESAR DAH...::

Assalam...

Lama aih tak sembang2...

Bukan takmau... tapi malaih... haha!!

Takmau intro byk2... ni nak bagitau.. anak bujang cek lala dah selamat menjadi BUJANG DEWASA!!! 

Yeayyy!!

Beliau dah berjaya melepasi fasa persunatan!! 

YEAYY! YEAYYY!!!

Percaturan ibu tentang kemanjaan dan ketakutan beliau adalah SALAH!!!
Memang beliau sangat lah kuat!! Sangat lah berani!! sangat lah behave!!

Allah.... Alhamdulillah sangat2....

Alih2 ibu dia yang mcm tak keruan... kecut abis segala organ2 dalaman... sampaikan jalan nak pegi klinik pon boleh bergaduh dgn Bapak dia.. punya lah kecut tak tentu arah! hahaha!!

Ini masa sebelum bersunat.. otw balik dari KL.. 

Besar dah kan anak bujang ku.. padahal dedulu dok citer peel tak semengah bebudak ni.. pejam celik dah besar memasing.. nak gomol2 manja mcm dulu tak boleh dah.. dulu bau masam sedap jer nak cium.. la ni.. masam bau peluh.. cium2 masinnnn!!! Duyaiiiii!!!

Masa umo dia 5 tahun.. tadika.. ade aku citer pasal sluar dia koyak dlm blog ni.. hehehe..
boleh baca balik kat SINI

GEMOK!! Hari-hari mesti mkn nasi.. tak makan nasi tak boleh tido katanya... haihhh...
6/12/2014 memang tarikh yang dah aku booking utk dia bersunat. Konon nak buat masa birthday dia 12/12 tu,, tapi tak sampai hati plak.. besday nak seronok2 kan.. tetibe kena bersunat... So, bincang dgn papa dia.. setuju nak buat 6hb.. dah bagitau dah dia.. tp reaksi dia mcm... ermmm... nak kata tak sedia, xde pulak dia merengek2 mai kat aku ckp tak nak ke.. takut ke.. Nak kata eksaitet sgt pon.. xde pulak ciri ciri menunjukkan ke eksaitet tan dia tu.. cuma 2 hari sebelum bersunat tu, ade la aku g sembang2 ngan dia..

 "adik.. adik dah sedia ke nak sunat ni? adik tak takut ke?" hihi.. psyko!

dia dok tengah main keta hotwheels buat mcm dgr tak dgr jer aku tanya.. pastu lama baru dia jongket bahu.. tanda 'taktahu'..

Pastu sambil dok sorong2 keta tu tetibe dia ckp.. "kalau doktor tu bagi ubat pengsan xpe laa.. "

Aku punya bantai gelak.. HAHAHAHAHA!!!!! kakak pon join skali... KAKAKAKKAKAKA!!!

"Mana boleh doktor bagi adik pengsan.. bagi ubat tak sakit ade laa.. ape lah adik ni.."
Kakak plak menambah.. Aku dok gelak2 lagi kat dia...

"Alaa.. rilek la dik.. xde ape lah.. adik kan nak jadi BOG BOY! kena lah berani.. "

Tapi tiba hari kejadian..

Aku dah plan baik punya.. takmo ikut p klinik.. konon nak bg alasan kat laki.. nanti aku nak prepair tpt tido dia lah.. tpt nak gantung kain tu lah.. Alih2.. laki paksa jugak aku ikut.. alasan dia.. "SATGI NAK DUKUNG ADIK.. NAK BUKAK PINTU LAGI.. NAK AMIK UBAT LAGI.. "

erkkhh.. yer laa.. yer laa...

ujung2 aku yg saspen nak mamp...

Pic ni laki ku yg watsap,,. "jeng jeng jeng" jer doa bagi kat aku.. Aku? of kos dok tunggu kt luar.. tak punya kekuatan nk masuk ke dalam.. huhu...
Tapi budak baik ni memang laa.. Ibu n papa terkejut sungguh2.. Sampai kat klinik.. daftar nama dia.. pastu pembantu klinik tu panggil dia nak letak krim ape tah.. dia ok jer.. rilek jer p jln kat pembantu klinik tu.. xde nak buat muka nangis ke.. takut ke.. huhu..

Dah ok.. duduk kejap kat kusi sementara nak tunggu doktor panggil.. masa tu air muka dia sangat rilek... Tak sempat nak amik gambo masa menunggu... doktor dah panggil "MUHAMMAD SHAH DARWISH!!"
Dia bangun sorang2.. jalan sorang2.. terus masuk bilik berkhatan tu..
papa tgk aku.. aku tgk papa.. terkedu ok!!! Anak bujang we ols sgt berani!!! Ibu very proud of u son!! muaahhhh!!!

Bila dia dah masuk dalam.. ibu kat luar mcm tak cukup nafas.. aduhaiii.. berdoa jer lah semoga dipermudahkan...

Dah sudah!!!! Kakak tgk ape tu kakak... hihi..
Tak sampai setengah jam kot rasa nya drg kt dlm tu.. kejap jer dah kluar..
Alhamdulillah.. Anak bujang ibu mmg sangat2 kuat.. tak nangis.. tak takut.. kluar dari bilik berkhatan tu elok jer berjalan.. Alhamdulillah...

Ok! ini idea papa.. serkup pakai tudung saji
Dah balik umah baru nak sembang2 dgn aku.. aku tny sakit tak.. dia ckp.. sakit sikit jer.. mcm gigit semut... ok..
Petang tu, rumah aku penuh dgn Family belah laki aku sampai.. riuh rendah.. ade lah makan2 sket aku buat.. pastu drg pegi beli lah mcm2 lagi... Hah! makan lah kome...
Family laki aku balik.. Mak abah n adik aku plak sampai.. drg tido kt umh aku satu malam.. sebab ade baby kecik..
Alhamdulillah.. mlm tu adik xde pulak nak merengek2 dia.. tido pon behave.. cuma dia banyak diam.. satu jer peel budak ni.. kalo dia sakit.. demam ke.. memang dia akan tido n diam jer.. dia bukan jenis merengek punya budak... aku tanya adik rasa sakit ke?? Slow jer dia anggukk... huhu.. sian anak ibu...
Doc tak bagi ubat cuci ape.. cuma bagi ubat tahan sakit.. ubat surut bengkak & antibiotik.. Memang aku bagi ikut time.. Alhamdulillah.. xde ape2 yg pelik berlaku...

Ok! ini lak idea ibu.. setelah kesian tgk adik yg terpaksa tido menegak jer.. ok lah tu kan!
2 hari papa cuti jaga adik.. 3 hari ibu amik cuti jag adik.. dah hari ke 4 lps bersunat tu baru aku berani nak tgk nonek dia.. hehehe.. punya la gerun kan.. 4 hari pertama mandi, mmg tak kena air lansung si nonek dia.. aku tgk dah berkeping2 bekas darah ke, mcm nanah pon ade.. kt keliling nonek tu.. tak puas ati, lps dia mandi, aku amik air panas dgn kapas n cuci.. memula mmg dia tak bagi.. tp aku pujuk2 nak bg cepat baik.. ibu kena cuci ni.. kalo x nanti kuman lekat kat sini. Sebab aku pon pelik.. nape xleh bagi kena air.. dah 4 hari kot.. kalo awal2 aritu tu kot la kan.. Kencing pon basuh ujung2 jer..
Bila time aku yg jaga dia, mmg aku pujuk suh mandi bagi kena air.. memula aku suh dia cuba sendiri dulu.. jirus air sikit kt nonek tu.. kalo pedih kita tak payah buat.. kalo x pedih.. kita mandi bagi kena air.. dia buat sndiri, tak sakit dia kata.. aku pon zasssss terus bg mandi mcm biasa.. tp air xde lah aku bagi direct kena kat situ.. just mcm mengalir jer lah..
Lps mandi.. lap bagi kering2  n cuci lagi dgn air panas.. hari2 buat mcm tu..
Dan Alhamdulillah.. sehari lagi nak cukup seminggu, dah boleh pakai seluar.. tarikh besday dia 12/12 dah boleh pakai seluar.. hehehe..

12/12/14 HAPPY BESDAY ADIK!!!
Minggu ni dah boleh pegi kelas mengaji. Tp aku ckp adik jgn lasak2 sgt.. jgn main lari2 ke.. lawan2 ke.. dgn kwn.. nonek adik baru jer baik.. so far ... syukur.. alhamdulillah.. sgt mendengar kata anak ibu ni.. 

Adik dah jadi Big Boy ibu.. 
Semoga adik sehat2 ajer yer...
ibu ,.. papa.. kakak.. sayang adik sangat2...



September 26, 2014

::JUMAAT, 26 SEPT 2014... 1 Zulhijah 1435::

Bismillahhirahmanirrahim...

Assalamualaikum...
Salam pagi Jumaat...

 

Semoga hari ni memberi seribu manfaat kepada kita semua...

Hari Jumaat...

Perbanyakkan bersedekah....

Perbanyakkan Selawat ke atas Nabi Muhammad SAW...

Perbanyakkanlah amalan2 sunat pada hari Jumaat.. Sangat banyak kelebihannya...
InsyaAllah...


Dah baca surah Al-Kahfi??

Saya sudah... Alhamdulillah...


Untuk beginner mcm saya ni, masih merangkak membaca.. memang lebih dari 20 minit lah.. :)
Mula-mula dulu lebih sejam membaca Surah Al-Kahfi saja. Maklom lah.. byk sgt khilaf.. Last baca Quran betul2 masa sekolah jer.. lepas tu, celam celom.. 
Tapi sekarang.. insyaAllah.. istiqamah tu...

Alhamdulillah... dlm beberapa kali membaca, masa bacaan saya pon dah kurang.. tidak lagi lebih dr sejam. Tapi tak boleh la nak dpt 20 minit. hehe.. Banyak yg tak betul lagi ni...

Ya! saya sekarang berada di opis, tapi saya datang awal. Memang tak memberikan masalah pada saya. Tak perlu bawak Al-Quran.. Cuma perlu ambil air wudhuk.. Nak berwudhuk siap2 dari umah pon boley.. Tapi mcm saya nanti.. amik siap2, batal jugak.. sebab nak salam2.. nak kissing2 dgn Lelaki Jutawan ku nanti... hehehe...

Dalam komputer saya ni, saya dah bookmark siap2 link surah.my/


Alhamdulillah...
Saya boleh mendengar bacaan surah.. atau pon baca bersama-sama.
Sekurang-kurangnya, saya belajar if bacaan saya tu tak betul. 

Alhamdulillah...
Semoga saya terus istiqamah...

JOM KITA!!!



::K.A.M.I::