::KAWAN2 KITA::

September 26, 2014

::JUMAAT, 26 SEPT 2014... 1 Zulhijah 1435::

Bismillahhirahmanirrahim...

Assalamualaikum...
Salam pagi Jumaat...

 

Semoga hari ni memberi seribu manfaat kepada kita semua...

Hari Jumaat...

Perbanyakkan bersedekah....

Perbanyakkan Selawat ke atas Nabi Muhammad SAW...

Perbanyakkanlah amalan2 sunat pada hari Jumaat.. Sangat banyak kelebihannya...
InsyaAllah...


Dah baca surah Al-Kahfi??

Saya sudah... Alhamdulillah...


Untuk beginner mcm saya ni, masih merangkak membaca.. memang lebih dari 20 minit lah.. :)
Mula-mula dulu lebih sejam membaca Surah Al-Kahfi saja. Maklom lah.. byk sgt khilaf.. Last baca Quran betul2 masa sekolah jer.. lepas tu, celam celom.. 
Tapi sekarang.. insyaAllah.. istiqamah tu...

Alhamdulillah... dlm beberapa kali membaca, masa bacaan saya pon dah kurang.. tidak lagi lebih dr sejam. Tapi tak boleh la nak dpt 20 minit. hehe.. Banyak yg tak betul lagi ni...

Ya! saya sekarang berada di opis, tapi saya datang awal. Memang tak memberikan masalah pada saya. Tak perlu bawak Al-Quran.. Cuma perlu ambil air wudhuk.. Nak berwudhuk siap2 dari umah pon boley.. Tapi mcm saya nanti.. amik siap2, batal jugak.. sebab nak salam2.. nak kissing2 dgn Lelaki Jutawan ku nanti... hehehe...

Dalam komputer saya ni, saya dah bookmark siap2 link surah.my/


Alhamdulillah...
Saya boleh mendengar bacaan surah.. atau pon baca bersama-sama.
Sekurang-kurangnya, saya belajar if bacaan saya tu tak betul. 

Alhamdulillah...
Semoga saya terus istiqamah...

JOM KITA!!!



September 25, 2014

::LETS STARTED!!::


Bismillahhirahmanirahim...

Tatau nak mulakan bicara yg mcm mana...
tatau nak mula balik.. nak cita pasal ape.. nak merapu ke.. nak serius ke.. nak tunjuk gambo2 jer ke.. 
hihihi..
Bajet laaa sgt org nak baca blog dia.. puihhhh!!!

Pasrah lah kan.. 
Paham.. aku hanya blogger gelandangan.. 
sape yg nak perasankan blog buruk serabai mcm ni..
Nuffnang pon dah tak kenal aku..
Iklan pon jap ade.. jap xde..
Sampai nak masuk web Nuffnang pon aku dah tak igt paswed.. ape kes??
Lagi kau nak bajet sedihh bagai.. 
huhu..

Ok.. 
Nak citer ape??
Pasal anak2?

Anak2 ku dh membesar bagai johan.. kalo dulu dok citer pasal depa masa kekecik kan..
byk laaa kerenah nyer...
Ni dh besar pon still byk kerenah.. kerenah style hat besar la pulak kan...
Letih nak layan kekadang tu...
Tp.. nama pon MAK kan.. 
Marah awal2.. ujung.. ikuttt jugak.. 

Si bujang ku yg dah gemok.. bln 12 ni 8 tahun umor nyaa..

Si dara ku yg kurus tp kuat makan..
tahun ni umor nya 9 tahun..

Kawan bergaduh...
Kawan bermanja...
Kawan bermain...
Kawan sekolah...
Kawan projek senyap2..

Hanya mereka berdua...
Nak ade adik.. tatau bila.. sume dah ready.. 
Ibu.. papa.. kakak.. abang.. sume dah ready...
Cuma rezeki jer blm menjadi.. hehhehe...
Sabar yaa!

Dgn En. Suami?? 
Harus lah semakin mecinta giteww.. ahakss!!
Geliss...
Alhamdulillah... 10 tahun kekal menyulam asmaradanaasrama...
Buku2 cerita lama.. abis dah semua dibakar.. 
Tak perlu menoleh ke belakang mencari sejarah...
Sejarah biar kekal menjadi sejarah.. Biar hanya kenangan yg menjadi titik tolak perancangan masa hadapan.. Itu pon kalau memori gig diupgrade ke 500Mgb.. hehehe.. kalo setakat 4g.. Kirim salam selamanya.. hahahah!!
InsyaAllah... 
Pengalaman lalu adalah guru yang paling berjasa.. mengajar dan belajar.. 
Buku2 baru bakal menyusul melayari bahtera No 11A Taman Seri Saujan.. hahahha!!

Korang gelak???

Alhamdulillah...
Tertanya.. jari-jari ku masih berbisa...
bisa menjadikan anda tersenyum didepan screen sekarang ini...
:)

Ok..
Dah masuk tengah hari...
Alhamdulillah.. Satu entry telah dipublish hari ini..
walaupon aku dah bukak blog sedari jam 8 pagi.. 
membiarkan post ini kosong... pegi bekpes.. main candy crush.. tgk FB.. scroll scroll... eh.. nak apply cuti raya aji laa.. bkk portal USM.. apply cuti.. tgk hp.. dari td dok kekelik! kekelik! bunyi.. ohh.. ok.. whatsapp grup.. byk ohh!! baca..baca.. reply.. main candy crush balik.. smpai abis nyawa.. sambung type entry.. n NOW!!!!!

PUBLISH!!!!
Yeayyy!!





September 24, 2014

::RINDU::

AKU SAYANG....


AKU RINDUUUU....

TAPI AKU TAK TAHU MCM MANA NAK MULAKAN DULU...

KEMBALIKAN LAH SEMANGAT KU.....

HUHU!!!

May 21, 2014

|:PASGRAH DALAM MAGRAHHH:|

Assalamualaikum...


Bila dah semuanya TAK BOLEH... apakan daya....

Kembali lah kau ke arena BLOG yg tak femes nih!!

Sape nak LIKE posting kau???

Sape nak SHARE citer kau??

Sape nak komen byk byk status kau???

YANG HADOOOO!!!!

OK!!!

SILA KEMBALI BERKENYATAAN.. BERIALITI.... 
MENERIMA HAKIKAT YANG KAU DAH TAK BOLEH NAK BERFESBUK DURJANA MENGGUNAKAN INTERNET FREE OPIS KAU!!! 
DIULANGGI.. INTERNET FREE OPIS KAU!!!

NAK INTERNET... TOPUP LAH PREPAID SOPLOH HENGGET DLM HENPON, LANGGANLAH MOBILE DATA MASING-MASING MENGIKUT KEHENDAK MOBALITI ANDA!!!

APE AKU MENGARUT...

AKU PUNYA SUKA....

SEBAB AKU DH BORING TAKTAU NAK BUAT APA....

SEDIH!!!!

eH... BELOM BELOM.. 
belom sedih lagi...

i ols dah donlod WHATSAPP baru tau... bukan nyer kaler ijau dah.. tapi kaler BIRU...

Best! 
yerrr...
sebab dah banyak emoticon...
Boleh hide nak show status... 
Dannnnn....
Banyak lagi yang belom diteroka...

Ok saya ada kerja baru!!

HIKS! 
^_^



April 24, 2014

::KENDURI HARUM MANIS::

*SILA JGN KECAM BLOG INI JIKA ADA YG MENGIDAM SELEPAS MEMBACA NYA*


Assalamualaikum...

^_^

Saja nak story mori...

Selasa ritu kami pakat kenduri mangga harum manis...
ORIGINAL DARI PERLIS bakk anggg!!!!

Memang Harummmmmm!!!
Memang Manehhhhhhh!!!!

 

Hari sebelum tu depa dah helo² aku dalam watsap suh masak pulut dgn santan...
Aduhhhh... mengeletar tangan hakak dek non!!!
Kira fes taim in poreber la hakak kau nak kena masak pulut utk 30 mulut!!
Tanya bapa kelo pulut mau??
mula² habaq sampai 5 kelo!!!
KAU NAK MAMPOS KE HAPER!!!

Periuk kukus mak enon kat umah tu muat kukus ikan kembong 5 ekor jer tau!!!

bincang punya bincang... decide 3 kelo saja...
ok Bereshh!!
Tapi masih memikiorkan mcm mana nak masa pulut tu dgn kadar serentak..
Sebab nanti pulut2 tu akan digaul dgn santan masa tgh panas2...

Dalam dok berfikir sambil termenung menonggeng dpn dapo,
aku tiba2 teringat.. ada org penah bgtau, boleh masak pulut dlm periuk nasi elektrik A.K.A 
RICE COOKER! alaaa.. mcm masak nasi biasa tu.. tak yah kukus...
really meh????

YeahhhhH!!!
Mari kita bereksperimentasi....

*takde gambar bukti, so tak yah tunjuk*

Alhamdulillah... 
hasilnya pulut2 ku di masak dlm rice cooker setengah.. dlm periuk kukus setengah..


Aku buat keje sensorang sampai lecak ketiak.. 
takdak masa nak amik2 gambo...
lain lah kalo aku ade PA!

ALHAMDULILLAH lagi skali....
menjadi jugak pulut dan sos santan ku utk dimakan bersama mangga...

KEESOKKAN HARINYA...



Mangga Harum manis (isi kuning)
Mangga Chokanan (isi oren)

Tapi kelazatan pulut mangga sangat dirasakan bila dimakan bersama Mangga Harum Manis...
SERIUS SEDAP!!!

Siap ada yang mimpi kot makan pulut mangga... hahaha!!

oK.. TOLONG JANGAN SALAHKAN CEK LALA KALAU ADE YG MENGIDAM...

Skang ni kat Perlis memang tgh musim Mangga Harum Manis...
Sila lah roger² sesiapa yg berada di Perlis...
Atau boleh bawak anak² coti coti Malaysia ke Perlis sanun...

(dok rasa mcm tap tap tap ayaq liyoq menitik)
slluuurrrppppp!!!

haha!




April 22, 2014

::SI AIR BIRU, DELIMA MADU::

SAYA NAK KEMBALI BERHERBARIUM!!!


SAYA NAK KEMBALI BERDELIMALICIOUS!!!!

SAYA RASA SANGAT HUDUH DUH DUH SEKARANG NI!!!!

hikhik hik hik...

Assalamualaikum....

Meraung dulu sebelum bagi salam...
sila jangan tiru kaedah yang tak molek dipandang...
Meraung hanya didalam blog.. xpe.. serupa seperti meraung di dalam hati.. tak siapa yang tahu hanya jiwa yang memahami.. aceewahhhH!!!

Sebenarnya-benarnya... saya sangat merindukan dua produk kesayangan saya ni.. waktu saya amik dulu.. sangat sangat berpuas hati dgn HASIL nya.. 
Lepas tu.... period saya buat hal... :'(
Biasalah kan.. orang yang ade masalah period ni memang la xboleh stik dgn satu produk dlm jangka masa yang lama.. kena pulihkan.. kena regularkan.. baru boleh amik balik yg cantik2 tu...

Kenapa???
DELIMALICIOUS dan HERBARIUM tu ade collagen... 
Untuk pengetahuan, org pompuan yang ade masalah period, tak digalakkan utk amik sebarang produk berunsurkan COLLAGEN... Sebab dan kenapa saya tak pasti.. tapi memang kalo tanya mana2 pakar kecantikkan pon, utk yg ade masalah period tak digalakkan mengambil produk collagen.. pulihkan dulu masalah period tu, lps tu dh yakin elok, baru amik produk collagen...

 Okey...
Ini pic masa tahun² sebelum ni.. aku tak makan ape2 produk utk kulit.. 
cuma pakai produk kulit utk luaran jer.. 
Okey.. kalau kata effect pencahayaan flash camera...
Tgk pic bawah!

 Ini memang pic rare.. masa tahun bila tah.. gambar lama ni..
pencahayaan semulajadi dari luar.. 
still bermekap....
Berminyak muka mcm boleh digoreng telor mata...


 Ini pic aku buat testimoni Herbarium...
Seminggu sebelum..
dan selepas habis sekotak...
Nampak perubahan kecil pada garis2 penuaan...

 Ini testimoni baru2 ni utk Delimalicious...
Sebenarnya, aku amik Herbarium n Delimalicious ni sekali...
Pagi minum Herbarium.. Malam sebelum tido, telan Delimalicious...
Then sebab tu perubahan dalam masa 6 bulan tu sangat ketara...
Proses nak putih cepat! 
Maklum lahh.. awak memang generasi kelam dari dulu..
Bila nak jadi putih cerah bersinar, obses sangat... telan selagi ada.. hehhe
Hasilnya, di bawah...

Pic pada bulan Dicember 2013...
No Make up...
NO filter....
NO Camera 360
No Camera flash... 
Pencahayaan semulajadi...

Nampak bezakan dgn pic yg awal2 tadi...

Lepas tu period aku kacau.. dtg tak tepat waktu...
Ingat dah peknen.. sebab dah lewat lebih 3 minggu...
tgk2.. kosong! cit!!! 
Terus lah stopkan segala collagen, aku amik balik jamu...

MAKA NYA...
NAIK LAH BALIK SEGALA JERAWAT MAK NENA....
TAPI TAK KESAH.. JERAWAT² TU SENANG JER NAK HILANGKAN...

TAPI MEMANG SANGAT RINDU DGN SI AIR BIRU DAN DELIMA MANIS ITU....



::K.A.M.I::